Jó szomszédi viszony – vagy iszony?

szomszéd k

Előfordult már, hogy akarva- akaratlan konfliktusba keveredett az egyik szomszédjával? Nálunk megesett egy szép szombati napon, hogy dühösen kopogtat valaki az ajtónkon. Ahogy kinyitottam, a szomszédunk szinte egyből nekünk esett, hogy hogyan merészeltünk a helyükre parkolni az autónkkal?! Férjemmel azonnal felkaptuk a fejünket, hogy vajon jogos-e a számonkérés. Hivatalosan intézett, bérelt helyről szó sincs, csupán a megszokásról és a presztízsről. A modortól, a hangerőtől és követelőzésétől nem tántorított kedves szomszédunk, hiába próbáltuk kulturáltan megbeszélni az ügyet. Végül mi engedtünk, és átálltunk az autóval...

Az emberi természet sajnos egy ellentmondásos „valami”, amin változtatni nincs elég erőnk. Így marad a „megszoksz vagy megszöksz” stratégia alkalmazása annak érdekében, hogy élve megússzuk a másik mellett. De mi a helyzet abban az esetben, ha megszokni nem tudjuk, megváltozni nem akar, a szökés pedig esélytelen?

Szép is az, amikor fogunk egy maréknyi, egymástól mindenben eltérő embert, és együttélésre kárhoztatjuk őket. Nem tűnik túl életszerűnek, mégis sokan ezt éljük. Ez a lakótömbök valóságshow-ja. Sajnos a pandémia hagyta világunk nem biztosít olyan életkörülményeket, hogy lakásvásárlás/bérlés esetén a döntésünket befolyásolja a szomszédok szimpátiája. A mai ingatlanárak mellett örül az ember, ha talál egy pénztárcabarát lakhelyet, ahol éldegélhet.

Nyilván kettőn áll a vásár, de előfordulnak olyan esetek is, amelyek bizony menthetetlenek, hiába ad bele mindent az egyik fél. Na de mitől lesz valaki jó szomszéd? Talán attól, hogy a beköltözésünkkor finom, gőzölgő pitével üdvözöl minket, vagy készségesen ad cukrot, ha a miénk elfogyott? Ugyan, nem egy mézes-mázos amerikai filmben vagyunk! Bőven elég lenne annyi, hogy például ne dörömböljön az ajtónkon és ne kérje üvöltve számon, hogy miért parkoltunk az autónkkal pont az ő helyére (nincs kitáblázva). Talán az alapján tarthat valaki igényt egy bizonyos parkolóhelyre, mert a múlt héten elsöpörte onnan a leveleket, vagy tavaly télen pont arról a helyről lapátolta el a havat? Fizetni nem fizet érte...

De vegyünk egy másik példát! Hazaértünk egy húzós nap után, és már a bejáratnál elkap a szomszéd, kérdőre von, hogy miért nem mossuk fel a lépcsőházat, vagy miért nem söpörjük el a leveleket a bejárat elől. Na itt ütközik össze a fiatalabb generáció az idősebbel. Mert mi az idős szomszéd dolga? Hát lesni, kioktatni, számonkérni a fiatalabb szomszédokat. Itt nem arról van szó, hogy ne legyen megosztva a közös portán a munka (van, ahol működik a közösségi takarítási rendszer, de a legtöbb helyen nem). Senki nem várja el az idősektől, hogy a fiatalabbak helyett dolgozzanak, vagy utánuk takarítsanak. Sőt, ha valaki piszkot hagy maga után, vagy a felújítási munkálatok közben összemaszatolta a lépcsőházat, alap dolog, hogy kitakarítja szó nélkül. De Isten bocsássa meg, ha egy fárasztó nap után a munkából hazaérve nem az lesz az első gondolatunk, hogy fel kéne mosni a lépcsőházat, nehogy megharagudjon a szomszéd! Előbb meg kell főzni a vacsorát, a másnapi ebédet, betenni a mosást, elmosogatni, takarítani, a családunkkal lenni...

Tolerancia – ez a titkos összetevője a jószomszéd-receptnek, csak erre lenne szükség, esetleg megfűszerezhetjük egy kis kölcsönös tisztelettel. Egyszer talán megérjük azt is, hogy egy kicsit átéljük a filmekben elénk tárt tökéletes szomszédi viszonyokat, de addig is csak óvatosan azokkal a parkolóhelyekkel!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?