Vélemény

Irodalom és élet

Nem azt sajnálom, hogy múlt héten nem az Anasoft Litera díjazottjainak bejelentése volt a legnagyobb kulturális hír. Azt azonban nagyon sajnálom, hogy a gyilkosság, az elveszett életek, a maffia, a korrupció nem csupán regénytéma és nem csak fikció. Regényt olvasva borzongani és félni jó. Az életben vérfagyasztó.
Lucia Molnár Satinská

2018. március 6. 09:11

kultúra vélemény
- TASR

Az Anasoft Litera idei zsűrijének tagjaként fél éven át lázban égtem, és készültem arra, hogy bejelentsük, melyik az a tíz könyv, amelyet érdemesnek tartunk a rangos irodalmi díjra. De a bejelentés napján mindez háttérbe szorult, mert azzal egy időben, amikor az eredményt a Rádio Devín élő adásában kihirdettük, a kulturális miniszter tartott sajtótájékoztatót. Bejelentette, hogy lemond. Ez volt a nap híre. Hogy melyik író melyik könyve tetszett a zsűrinek, másodlagossá vált.

A zsűri tagjaként kezembe került mind a 230 könyv, amely 2017-ben a szlovák prózairodalomban megjelent. Nagy felelősség kiválasztani, ezek közül melyik tíz a legjobb, irodalmi szempontból a legértékesebb. Száz könyvből nagyjából csak tíz igazi szépirodalom, a maradék kilencven általában krimi vagy szerelmes regény. Amikor a zsűri összeült megbeszélni és eldönteni, kik kerülnek a tízbe, szóba került az is, milyen kár, hogy 2017-ben nem született olyan színvonalas prózai mű, amely az aktuális társadalmi helyzetre reflektálna. A legjobbnak ítélt könyvek inkább az ember intim szférájával foglalkoznak, olyan témákat boncolgatnak, mint az emberi kapcsolatok, a családi viszonyok, az öregedés, esetleg tipikus posztmodern irodalmi eszközökkel, például a szerző és a szereplő kapcsolatán keresztül. A krimiirodalomban pedig sok a maffiával és a korrupciós ügyekkel foglalkozó történet. Amikor ezeket olvastam, arra gondoltam, milyen jó, hogy ez csak irodalom, csak fikció, nem más, mint izgalmas sztori. De a múlt hét óta ez is megváltozott.

Az egyik legjobb krimit Soltész Árpád újságíró jegyzi. Regénye, a Mäso: Vtedy na východe (Hús: Volt egyszer egy vadkelet) a kilencvenes években, Kelet-Szlovákiában játszódik. A pénteki pozsonyi megemlékezésen Soltész is beszélt. Azt mondta, folytatják, amit Ján Kuciak már nem fejezhetett be. Ezért fognak dolgozni az újságírók, de nem csak ők. Mindenki más is, például azok az állami alkalmazottak, akik tisztességesen akarják végezni a munkájukat, csak nem mindig engedik nekik.

Nem azt sajnálom, hogy múlt héten nem az Anasoft Litera díjazottjainak bejelentése volt a legnagyobb kulturális hír. Azt azonban nagyon sajnálom, hogy a gyilkosság, az elveszett életek, a maffia, a korrupció nem csupán regénytéma és nem csak fikció. Regényt olvasva borzongani és félni jó. Az életben vérfagyasztó.

Soltész Árpád: Háború van, a média félretette a konkurenciaharcot

2018. március 6. 11:17

Soltész Árpád: Háború van, a média félretette a konkurenciaharcot
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová: Elengedhetetlen, hogy a kormány önreflexiót gyakoroljon

parlament k

A Hlas nyerné a parlamenti választást, az SaS továbbra is az OĽaNO előtt

Igor Matovič

Matovič: A legfontosabb intézkedés az, hogy betartsuk a jelenlegieket

koronavírus

A Dunaszerdahelyi, a Rimaszombati és a Galántai járásban is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma

dddd

Vlado Sadílek halálára

Sokszínűsége miatt a Murányi-fennsík a legértékesebb szlovákiai területek közé tartozik

Európa harmadik legszebb nemzeti parkja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.