Vélemény

Homousion és Homoiusion

Nagy szimpátiával és drukkal figyelem, ahogy a szlovákiai magyar pártok már hosszú ideje próbálnak együttműködni, és ez a szándék most komoly lendületet vehet.
Nyerges Csaba

2020. augusztus 21. 08:00

közös párt
Somogyi Tibor felvétele

Az utóbbi napok történései és a Viribus Unitis/Egyesült Erővel – Komáromi Nyilatkozat ezt igazolja. A tényvalóság a létünkhöz nélkülözhetetlen hazafias érzelmi szálakon túl az, hogy a szlovákiai magyar pártoknak, illetve a létrejövő egyesült szubjektumnak is addig lesz létjogosultsága, amíg lesz felvidéki magyarság. Ez olyan egyszerű dolog, mint a faék, mégsem biztos, hogy az utóbbi évtizedekben mindig erre mozdult el a szekér. 

Ha csak a legutóbbi választás körüli tragikomédiát nézzük, nem igazán lehet eldönteni, hogy a szlovákiai magyar pártok akaratlanul is mihez járultak hozzá nagyobb mértékben? A szlovákiai magyarság asszimilációjához, további elszlovákosodásához, vagy a szlovákiai magyarság közösségtudatának, összetartozás érzésének, nemzeti büszkeségének erősítéséhez? 

Mikor nem hibázhatnak nagyot a pártjaink? Akkor, ha valóban konkrét ügyek mentén, jól megfogalmazott válaszokkal, hajthatatlanul a szlovákiai magyarok érdekeit képviselik. Mikor tehetik ezt a leghatékonyabban? Ha körül tudják határolni azt a küzdőteret, szorítót, amin belül egy oldalon, közösen akarnak ringbe szállni. Ezt pedig, vagyis a magyarlakta területek földrajzi határait körülrajzolni nem igazán bonyolult feladat. Ráadásul ebben az esetben már törvényszerűen mindenkiért ki fognak állni, akik csak itt élnek. Elsősorban a magyarokért természetesen, de az itteni szlovákokért, mindenki másért egyaránt. Ha jól csinálják, jól kommunikálják, ez látszódhat a potenciális szavazóbázis nagyságán.

Vagyis, a tévedés jogát fenntartva, a hangsúly szerintem a területi alapú politizáláson van, nem pedig az interetnikai és az etnikai irányzat kiválasztásával együtt járó hosszú-hosszú vajúdáson.

A Madách-féle Homousion és Homoiusion hitvitán. A területi alapú politizálás úgyis egy csapásra eldönti az interetnikai vagy etnikai út közötti választást. A cél pedig nem lehet más, nem lehet kevesebb, minthogy a magyarok lakta dél-szlovákiai térség stabilan az ország zászlóshajójává váljon, markáns gazdasági növekedéssel, élhető településekkel, modern infrastruktúrával, aktív civil szférával, mindenkit egyformán kezelő, 21. századi egészségüggyel, nagy vonzerejű magyar iskolákkal, gazdag kulturális élettel és a nemzeti hagyományok ápolásával. Ez lehet a legnagyobb megtartó erő. A konkrét tennivalókat pedig, amelyek ennek eléréséhez szükségesek, mindenki kapásból tudja sorolni. Fontos ügyek mentén, közös kiállásra van tehát most a legnagyobb szükség. Segíteni a kiválókat, támogatni a lemaradókat. A Komáromi Nyilatkozatban megvan ez a szándék. Ha mégsem így történik, és továbbra is az egy-egy betű mentén zajló, végtelenségig elhúzódó elméleti vitákat fogják űzni-fűzni, abban az esetben a szlovákiai magyar pártok politikusai előbb-utóbb új állás után nézhetnek. De akkor már ez lenne a legkisebb probléma a szeretett Felvidékre nézve. Az együttműködési szándékot kifejező nyilatkozat ugyanakkor új kezdetet hozhat, amiben Madách szavaival élve: „Megváltásunk csak akkor fog betelni,/ Midőn ledűl a gát, mert tiszta minden.” Addig is bízva bízzunk. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.