Vélemény

Harabin a házban?

Štefan Harabin pártot alapít. A bejelentés alkalmából összehívott sajtótájékoztató gyorsan cirkuszi előadásba torkollott, de legalább kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogyan képzeli el a politikát JUDr. Harabin.
author
Hegedűs Norbert

2019. október 4. 09:00

harab

Ha valaki azt hitte, hogy csitul a választás előtti pártalakítási hullám, tévedett: nem más jelentkezett be Szlovákia önjelölt megmentőjének, mint Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke és volt igazságügyi miniszter. Ha az ember csak a titulusait ismerné, még el is gondolkodna: bizony, aki ilyen felelősségteljes posztokon szolgált, az tudhat valamit az ország működéséről, bizonyára komoly, tiszteletre méltó férfiúról van szó. Sajnálatos módon Harabin meglehetősen távol áll mindentől, amit ezek a jelzők jelentenek, és

a Vladimír Mečiarhoz és Robert Ficóhoz hasonló erkölcsi fekete lyukak kellettek ahhoz, hogy ez az ember komoly és tiszteletre méltó pozíciókat bitoroljon.

A mérvadó sajtó ma már csak konspirációs teóriákat terjesztő bohócként tartja őt számon, ugyanakkor az „alternatív tények” kedvelőinek táborában komoly kultusza van. 

Harabin régóta velünk van. Bár a pártalakítási szándék frissnek tekinthető, ilyen-olyan módon már legalább húsz éve befolyásolja a politikai életet. Mečiar jobbkezeként kapaszkodott meg a hatalomban, gátlástalanul kiszolgálva főnöke igényeit bírósági ítéleteivel. Ezt követően Ficóval akadtak egymásra, aki szintén igényt tartott a hasonló szolgálatra. Mostanában pedig állítólag Marian Kotlebával kacsingatnak egymásra, de a minapi bejelentés azt jelzi: itt már nem lesz szerelem. Ha ugyanis Harabin tényleg belép a politikába, akkor leginkább Kotlebától és az SNS-től vehet el szavazókat. Már a párt megalakítását bejelentő sajtótájékoztató is felért egy bohózattal. Harabin 12 perces monológ után (melyben nagyjából apokalipszist vizionált, és minden más politikust elküldött a fenébe) 

megkérdezte, a TA3 élőben közvetíti-e a kirohanását. Mikor kiderült, hogy nem, kirohant a saját sajtótájékoztatójáról 

egy vendéglőbe és kávét rendelt. Az újságírók persze követték, de Harabin már nem válaszolt semmilyen kérdésre. Kivel, miért, miből alakít pártot? Ezt nem tudtuk meg. Megtudtuk viszont, hogy csak a HAZA a fontos.

A sajtótájékoztatón Harabin egyik embere folyamatosan ócsárolta a sajtósokat, egyiküket meg is lökte, mint aki láthatóan verekedést akar provokálni. Ez a viselkedés bármilyen komoly jelöltet diszkvalifikálna, Harabinnál mégis ez az alap. Az ő választóinak ez imponál, a tények és az indítékok annyira nem izgatják őket. Ez már kiderült az elnökválasztási kampányban is, ahol a volt igazságügyi miniszter meglepően jól szerepelt: több mint 300 ezer szavazatot kapott, ami a harmadik helyre volt elég az első körben, Čaputová és Šefčovič mögött. Akkor még bőszen tagadta, hogy politizálásra adná a fejét, de azóta úgy tűnik, megváltozott a széljárás. 

Harabin bejelentkezése a szlovákiai politikába mindenképpen rossz hír. Hazudozik, összeesküvés-elméleteket terjeszt, és úgy játssza a lázadót, hogy ő ennek a rendszernek a legnagyobb haszonélvezője. 

Ismeri a jogi kiskapukat és imádja a konfliktust – ha bekerül a parlamentbe, ne adj' isten a kormányba, rengeteg kárt okozhat. Ugyanakkor, ha felkerül egy jelöltlistára, le kell vetnie a bírói talárt – ami apró öröm, de mégis.

Az ötszázalékos küszöb megugrása nem lesz könnyű. 

A szélsőséges tábor szavazataira Kotlebáék, az SNS és újabban a Smer is igényt tart, Harabin érkezése pedig felkavarja az állóvizet – könnyen össztűz zúdulhat rá.

Ha szerencsénk van, kiderül, hogy Harabin pártja egy lufi, fúj párat, aztán kipukkad. Ha nincs szerencsénk, akkor a lufi nem pukkad ki, vérvörös színezetet kap, és kiderül, hogy egy bohóc alakú szörnyeteg lapul mögötte, aki beköltözik a házunkba. És ez nem egy Stephen King-horror, csak a szlovákiai valóság.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

telefonálás

Megszabadulhatunk a marketinghívásoktól

A síneken fekve várta a vonatot

TRAGÉDIA: Elgázolt egy férfit a vonat az állomáson

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

ponty

Sok helyen nem tud majd élő pontyot venni!

f

KVÍZ: Bandi, Böbe... Milyen nevekhez tartoznak a következő BECENEVEK?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.