Globális vagyonjelentés

425 millió dollárt nyert egy tippelő egy amerikai lottón

Évente jön a világ vagyoni eloszlásáról szóló jelentés, ráadásul egy bank készíti, úgyhogy nem lehet őket antikapitalista attitűddel vádolni. Ahogy az ember erre ránéz, sok száz évnyi parasztforradalom, marxizmus, népharag válik egyből magyarázhatóvá, mert egyszerűen döbbenetesek az arányok.

Tavaly is azok voltak, meg tavalyelőtt is, jövőre is azok lesznek. Mégse gondolkozunk a rendszer érdemi átalakításán, csak a toldás-foldás megy. Nyilván nem függetlenül attól, hogy a rendszer megtartásában érdekeltek mindent megtesznek – logikusan – a rendszer védelmében. Csakhogy szám szerint kisebbségben vannak, viszont a rendelkezésükre álló források lényegében végtelenek.

Az idei friss adatok szerint a világ teljes (!) lakosságából mindössze 59,4 millió ember a vagyon 45,8%-át tartja magánál. Tehát egyszázaléknyi emberé a világ fele, 208 ezer milliárd dollárnyi vagyon. Elképzelhetetlenül nagy szám, egy felfoghatatlanul kicsi réteg kezében. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a következő 642 millió ember (a globális populáció 12%-a) a vagyon további közel 40%-ával rendelkezik, akkor hamar kijön, hogy a maradék sok milliárd ember osztozik 15%-on.

Ennek adott az észak–dél viszonylata, vagyis a fejlődő és fejlett országok közti különbség, az elmúlt néhány száz év euroatlanti világhatalmi központja felhalmozásban sikeres volt. Az egyre inkább összefüggő világunkban (ahol egy menő elektromos autóhoz a legtávolabbi és gyakran szegény országokból kell mindenfélét összebányászni, hogy mást ne mondjunk, a Nutella se jobb egyébként a maga kiterjedt déli ellátási láncaival), lassan nehéz elkerülni a tátongó szakadék következményeit.

Részben erről szól a Száhel-sivatag országain végigseprő puccssorozat, legutóbb Niger, majd Gabon is elesett. A területen régóta az ISIS utódszervei, fundamentalista iszlamisták tartják rettegésben a vidéket, a Covid miatt a gazdaság maradéka is romokban, az államháztartás alig létező fogalom. A két legnagyobb népességű ország, Kína és India, szintén nem a demokrácia mintapéldái. India persze még mindig jobban áll a pekingi kommunista rezsimnél, de a trend aggasztó. A klímaváltozás menthetetlenül hozza magával az élelmiszerár-inflációt, sok egyéb mellett, és teszi majd földönfutóvá a leginkább kiszolgáltatott régiók lakosságát. Latin-Amerika is küzd a maga ördögeivel.

Az egyik út, hogy a rendszer újraegyensúlyozásával elindulunk a globális pacifikáció útján. Még leírni is félek ezt a mondatot, annyira naiv. A másik út, amelyre annyiszor rálépett már a világtörténelem, a populációkontroll hatékonyságának fokozása, hogy a kevesek élvezhessék a romló körülmények között is a maguk vagyonát. Erre minden adott, a digitalizáció, az arcfelismerés, az AI mind ennek szolgálatába állítható, ahogy több ország már sikeresen kísérletezik ezzel. Vagy elég csak a TikTokra gondolnunk, ami erőszak nélkül veszi rá a népességet (és erősíti meg a fizikailag is a beidegződést), hogy a képernyőn feleslegesen töltsünk aránytalanul sok időt, ezzel csökkentve a produktivitást, szétszakítva a szociális hálót, fragmentálva a közösségeket, végeredményben gyengítve a kiszemelt társadalmakat. A közösségi média innovációja az USA-ból érkezett, kétségtelen, a népességkontrollban való bevetését viszont Kína fejleszti tökélyre. Akkor naivak legyünk vagy pesszimisták?

Minden évben egyszer legalább nézzük meg ezt a globális vagyoni piramist, hogy mégis milyen Földön élünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?