Vélemény

Gesztusok és kérdőjelek

Két szempontból is fontosnak minősíthető a szlovák kormányfő keddi tárgyalása a Magyar Közösség Pártjának két vezetőjével, akik nyilván figyelmeztették, hogy nem szándékosan, de mégis megsértette a magyarokat.
Szilvássy József

2020. október 15. 10:30

mato
(Fotó: Facebook: ÚVSR)

Ugyanis egyik múlt heti sajtótájékoztatóján a nyelvi bakiját a szlovákok körében elég gyakran használt, a magyarokat kigúnyoló megjegyzéssel igyekezett elkenni. Igor Matovič jellemét dicséri, hogy volt bátorsága ezért a meggondolatlanságáért nemcsak Forró Krisztián és Berényi József előtt, hanem közös sajtótájékoztatón nyilvánosan megkövetni a magyarokat. Sőt, azt is megígérte, ezentúl a bizonyos mértékig lekicsinylő kisebbség megnevezés helyett a magyar közösség kifejezést használja és másokat is erre biztat. Gesztusával nyilván feldühítette a szlovák nacionalistákat, viszont kinyilvánította jóindulatát a hazai magyarokkal szemben. 

A találkozó létrejötte a kormányfő politikai érzékét, egyik tanácsadójának, Berényi Józsefnek pedig a jelenlegi szakmai súlyát jelzi. A bocsánatkérésen kívül elsősorban azért, mert a kabinet tevékenységében nyugtalanító ellentmondás domborodott ki az elmúlt hónapokban. A kormányfő hivatalba lépése óta többször kijelentette, mennyire fontosnak tartja Dél-Szlovákia leszakadó régióinak felzárkóztatását. Szavainak hitelét azóta néhány kormánytag eléggé megkérdőjelezte. Főleg Andrej Doležal – aki Boris Kollár embere –, aki eddig kimondottan gátolta ezeknek a céloknak a valóra váltását. Első lépésként lesöpörte az asztaláról a Dunabusz-projektet, aztán megkérdőjelezte az R2-es gyorsforgalmi út kiépítésének indokoltságát Losonc és Kassa között. Ugyanígy vélekedik a tervezett Szoroskői-alagútról. Az infrastrukturális befektetések fontossági sorrendjében az utolsók között szerepel a komáromi elkerülő út, az R7-es folytatása, ráadásul Érsekújvárt nem délről, hanem északról elkerülő tervvel. Berényi ezeken kívül felhívta a kormányfő figyelmét a jelenleg még csak jórészt az elképzelésként létező észak–déli autópálya hazai és nemzetközi jelentőségére is. Arra is kérte őt, hogy a brüsszeli pénzekből tervezett beruházásokkal kapcsolatos döntések során gondoljanak a déli régiókra.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a kettős állampolgárságról rendelkező törvény módosítása nem lesz kedvező a hazai magyarok számára, mert ilyen jogállást valószínűleg csak azok kaphatnak majd, akik hosszabb ideje, életvitelszerűen élnek külföldön. Márpedig a magyarok döntő többsége nem óhajt elköltözni a szülőföldjéről.

Egyébként Matovič mellébeszélések nélkül bevallotta: nem tud arról, hogy Gyimesi Györgynek az államnyelvtörvény módosítását célzó indítványát egyik koalíciós partnere fúrta meg a parlament kulturális bizottságában. Emiatt továbbra sem lehet magyar misét, istentiszteletet élőben közvetíteni a szlovák köztévében, mert nem tudják megoldani a szlovák feliratozást. Maradnak hát a magyarországi tévécsatornák, holott adófizető polgárokként idehaza is jogunk van anyanyelvünkön közvetített szertartások megtekintésére.

A miniszterelnök viszont egyáltalán nem reagált a Beneš-dekrétumok ügyét firtató újságírói kérdésre. A választ azzal kerülte meg, hogy ő vetette fel a Csemadok állami támogatásának igényét – ami tény, de a hírhedt dokumentumokhoz semmi köze. Ennek ellenére jóleső érzéssel állapíthatjuk meg, hogy a közös sajtótájékoztató utat mutatott a további őszinte párbeszédhez, amelyek révén fokozatosan rendezhetik a szlovákiai magyarság megoldatlan sorskérdéseit. Ha a miniszterelnökhöz hasonlóan a kormány tagjai és más döntéshozók is így gondolják.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sulík Matovič

Sulíkot választották a legmegbízhatóbb kormánytagnak

DAC

ÉLŐ: FC DAC 1904 – ŠK Slovan

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

koronavírus

Tömeges tesztelés: az elmúlt napokhoz képest lényegesen kevesebben teszteltetik magukat

ősz

Bárczi Zsófia: November

GALÉRIA: Helyszíni felvételek a tömeges tesztelés harmadik napjáról

GALÉRIA: Helyszíni felvételek a tömeges tesztelés harmadik napjáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.