Vélemény

Fico megijedt

Jogilag helyesen vagy törvénytelenül jár-e el a miniszterelnök Igor Matovič mószerolása közben? Lényeges kérdés, a válasz sokat elárul a hazai közélet helyzetéről és módszereiről, ám maga a „témaválasztás” és a feldolgozás is izgalmas elemeznivalót kínál.
Mózes Szabolcs

2016. február 12. 14:45

Miért kell Robert Ficónak egy nyolcéves üggyel foglalkoznia, amelyet évekkel ezelőtt egyszer már elővett? Miért kell a kormányfőnek egy kis ellenzéki párt vezérének ködös ügyét szurkálnia a kampányfinisben? Elég tekintetünket a közvéleménykutatásokra vetni, és sejthetjük az okokat, bár belső információk nélkül nehéz pontosan dekódolni a célokat.
 
A felméréseket a politikusok szeretik szapulni, ám mindenki tudja, hogy figyelni kell őket. Főként a saját használatra készülteket. Ezeket mi nem láthatjuk, ám a nyilvánosságra hozott, releváns ügynökségek által készített kutatásokból is kiolvashatunk érdekes trendeket. A legfontosabb, hogy a Smerben vége lett a bő hónapoknak: ahogy kifulladt a migránstéma, elkezdett csökkenni a népszerűsége. 
 
Innen nézve az ősszel mért 40 százalék valójában a Smer potenciális maximumát rajzolta meg, ám a témadopping után jött a valósabb 35 százalék, esetleg még kevesebb. 

Ami még mindig nem kevés, ám alapvetően más erőviszonyokat fest: erős 40 százalékkal és sok kiesővel a Smer még egyszínű kormányban is reménykedhetett, 35 százaléknál gyengébb eredménnyel már akár két partnerre is szüksége lehet a kormányzáshoz. Hacsak nem esik ki még valaki, akivel korábban biztosan számoltak. Például az utóbbi hónapokban 5–6 százalék között mért Egyszerű Emberek. Hopplá, azt a pártot nem véletlenül a Matovič nevű fickó vezeti? Ja, de. Itt zárul is a kör. 

Míg Fico korábban lenézte az ellenzéki pártokat, nem kívánt vezetőik „pitiáner” dolgaival foglalkozni, most feltűrt ingujjal vette kezébe a politikai vasvillát és elkezdett ganét hányni. A piszkos munkát alighanem annak reményében vállalta el, hogy egy 5–6 százalékos pártot kiradírozhat a parlamentből, az elveszett szavazatok szűk felét pedig ő rakhatja majd zsebre a törvényből kifolyó szavazatelosztás alapján. Várjuk, ki lesz a következő célpont. 

Fico eddig azt mondta, nem foglalkozik az ellenzék „pitiáner” dolgaival. Most feltűrt ingujjal vette kezébe a politikai vasvillát . 
Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

hh

Férfimese a nagybetűs nőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.