Vélemény

Ellopják a születési számunkat

Búcsút inthetünk a születési számoknak, hogy helyette nehezebben megjegyezhető azonosítószámokat kapjunk. Miért? Mert így el lehet tapsolni pár száz millió eurót az átállásra.
Mózes Szabolcs

2019. július 10. 10:00

Denisa Saková belügyminiszter és társai pedig jól tudják, hogy az utolsó hónapokat töltik a minisztériumban, addig kell lenyúlni amit lehet, amíg lehet.
Természetesen ebben az esetben nem a klasszikus értelemben vett lopásról van szó. Ám minek nevezné a kedves olvasó azt a méregdrága változtatást, aminek semmilyen hozzáadott értéke nincs?

Állítólag az uniós szervek adatvédelmi szempontból problémásnak tartják a szlovákiai születési számok rendszerét. Ezzel az érvvel csak az a gond, hogy eddig még senki sem mutatta meg, konkrétan melyik brüsszeli hivatalnak milyen megoldhatatlan gondja van ezzel, főleg úgy, hogy egy sor másik uniós tagállamban hasonló módon generálják a személyi azonosító számokat. 

Az adatvédelmi hisztik, GDPR-ok korszakát éljük, azt firtatjuk, mit és miért kérdez tőlünk az állam (megvan még a 2011-es népszámlálást megelőző műbalhé?), de önmagunkról dalolva többet mesélünk el a Facebooknak és több adatot tárolnak rólunk a Google szerverein, mint amit valaha a szlovák titkosszolgálat fel tudna dolgozni.

Ilyen kontextusban tetszetős érv lehet, hogy a születési számból kiolvasható a születési dátum és a személy neme. De hol jelenthet ez hátrányt? 
Jelentkezzen bárki, akit egy állami szerv – merthogy a születési számokkal alapvetően azok dolgoznak – ez alapján diszkriminált! Ha egy munkaadó nem akar felvenni egy 50 év felettit, azt nem a születési számból fogja kiolvasni – amit nem is szerez meg, legfeljebb a szerződéskötéskor –, hanem az illető fizimiskájából. Ahogy azt is, hogy nőről vagy férfiról van-e szó.
A végső argumentum pedig, hogy 2054 körül elfogyhatnak a kiosztható számok, egyenesen nevetséges. 

Denisa, 35 év múlva kifogyunk a születési számokból, valamit tenni kéne

 – képzeljük el, ahogy egy jellemzően négyéves ciklusokban gondolkodó politikus felveti ezt a miniszternek! 
Ugye, hogy nem megy! Még csak 2019-et írunk, ráadásul ezt a technikai problémát is meg lehet majd az adott időben oldani, sokkal olcsóbban és elegánsabban. Az intézkedés tipikus példája a pénzkitalicskázásnak.

Az elmúlt években hány meg hány tenderről hallottunk már, melyek eredményeként módosított személyik, útlevelek vagy bármilyen más igazolványok lettek bevezetve, csipeket szereltek ebbe-abba, elektronikus kommunikációs csatornákat hoztak létre. Alaphangon tízmilliókat, de inkább százmilliókat emésztettek fel ezek a projektek, külön-külön is, ám a gyakorlati hasznukat senki sem látja. 

Továbbra sem lehet internetes úton normálisan kommunikálni az állammal, egyik hivataltól kell kérni igazolást a másiknak.

Egy állami szervhez leadott pályázathoz tucatnyi igazolás kell, például valamilyen szociális juttatás igénylésénél a hivatalok szintén nem egymás között kommunikálnak, a sofőr a személyije mellett a jogosítványát és a műszaki papírokat is magánál kell, hogy hordja (pedig egy csipes igazolványból minden jogosultság kiolvasható lehetne), és a sor hosszasan folytatható. Progresszió nincs, csak az eltapsolt milliók hiánya látszik.

Most ebbe a sorba akarja beállítani Saková saját magát és a születési számokat is, s ami ebben külön bosszantó, hogy jelenleg csak a törtvonal utáni négy számot kell megjegyeznünk, ám ha átmegy a módosítás, véletlenszerűen kigenerált számok egész sorát kell majd fejben tartani. 

Mi lenne, ha a belügyminiszter drága pótcselekvések helyett a valós problémák megoldásán dolgozna? 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vadkerti Imre

Trianonról írnak dalt Vadkerti Imréék

b

Tragédia: lezuhant a hídról az autó, egy személy életét vesztette

mm
Frissítve

Matovič megegyezett a fitneszközpontok tulajdonosaival

Jozef R.-t vádolta meg az ügyész Ernest Valko ügyvéd meggyilkolásával

pénz euró

Áprilisban 60 935 személy szorult szociális segélyre

koronavírus vuhan

Vuhanban 6,5 millió tesztet végeztek 10 nap alatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.