Vélemény

Csináljuk vagy ne csináljuk a fesztivált?

Gyerekkoromban leültünk a deáki porta tisztaszobájának hosszú padkájára, megettük a Mátyás király aranytallérjaitól gyöngyöző házi csibelevest, a második meg a harmadik fogást alig bírtuk magunkba tuszkolni, mentünk volna már a búcsúba a körhintákra, meg zsákbamacskát venni a vásárba.
author
Száz Ildikó

2022. július 26. 07:30

fesztivál
- Shutterstock-felvétel

Ha nem indultunk el időben, elcsaptuk a hasunkat a szederfánál, és lila foltos ünnepi ruhában folytattuk a napot. Akkoriban nem voltak se falunapok, se fesztiválok. Vásári forgatag csak Léván és Párkányban, később Galántán akadt. Több helyen a település első írásos említéséhez igazítva, vagy Szent István napján, valamint az egykori hagyományokhoz kötődően, a templom védőszentjének ünnepén kezdtek falunapokat tartani. Ehhez jöttek még a különböző jeles személyiségekhez, régióbeli hagyományokhoz fűződő fesztiválok. A sajtó régiós munkatársai többnyire a saját „káposztásukban” zajló rendezvényeket látogatják, és évről évre nyomon követhetik egy-egy falunap vagy fesztivál színvonalát, látogatottságát. Jól ismerve a szervezőket időnként betekintést nyernek a programtervezés fáradságos, fordulatos folyamataiba. Egy-egy neves előadóművész meghívása, a jegyek elővételben való kínálása némi biztonságot nyújthat és reményt, hogy minden jól sikerülhet! Azt, hogy a pályázati támogatás időben érkezik, ugyanúgy lehetetlen megjósolni, mint az időjárást. Megtörtént már, hogy elvitte az árvíz a nagy terveket, vagy hogy iszonyú felhőszakadás szakította félbe a koncertet. A fesztiválokra érkezőkkel beszélgetve az is hamar kiderült, hogy nem elég, ha a szervezők fáradoznak, az sem elég, ha az előadó minőségi és „élő” produkcióval szórakoztatja a nagyérdeműt, mindehhez kell az ő jókedvük, empátiakészségük, mindenre nyitottságuk. Főzőversenyeken, fröccsnapokon, pincenapokon a szervező-közreműködő-vendég hármas nagy találkozásának lehetünk tanúi. Egymásra hangolódnak, egy közösségé válnak néhány óra erejéig, és van mit adniuk egymásnak. Ebben látnám a fesztiválok lényegét. Tetszik, ha nemcsak szórakoztató, hanem ismeretterjesztő elemeket is csempésznek a programba, és művelik a közönséget. Csendesebb, árnyasabb zegzugokat hagynak a fesztivál területén, ahol eszmét cserélhetnek, barátságot köthetnek a résztvevők. Mert túl hosszúra nyúlt a koronavírus- időszak, elfelejtettünk találkozni, személyesen beszélgetni, közösen szórakozni. A virtuális teret hátrahagyva – amíg a vírushelyzet lehetővé teszi – elindulhatunk és fesztiválozhatunk újra. Legyünk értékes láncszemei az eseményeknek, a mindenütt szelfizés helyett társalogjunk, bográcsozzunk, táncoljunk és daloljunk! A pesszimistább és fesztiváltagadó olvasók most bizonyára úgy gondolják, ebben a nyomasztó világban semmi okunk vigadni. Valóban nincs. Mégis úgy érzem, mélységes lehangoltságában tehetetlenné és manipulálhatóvá válik az ember. Hangoljuk fel magunkat, így több energiánk és merszünk lesz változtatni azon, amin tudunk változtatni, például az őszi összevont választás idején, és még sok más helyen!

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Varga Emese

Minden követ megmozgatva

iskola k

Szociális ösztöndíj középiskolásoknak

válás k

A szülő kapcsolattartási jogáról

Petr Fiala

Megőrizte többségét a szenátusban a cseh kormánykoalíció

határátkelőhely

A szlovák hírszerzés is intenzíven foglalkozik az illegális migráció problémájával

Északi Áramlat 2

Már nem szivárog tovább az Északi Áramlat 2

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.