Vélemény

Az új Gašpar

Többhetes szenvedés után megtalálták az új rendőrfőkapitányt. Nem lehetett egyszerű, látszik is az eredményen. Zűrös szakmai előélet, külföldi ingatlan, megmagyarázhatatlanul drága palota vidéken.
Mózes Szabolcs

2018. június 1. 16:24

Lučanský vél

A fenti jellemzőknek több smeres jelölt is megfelel, ám a rendőrfőnök kinevezésénél az ember kicsit jobbat várna, mégiscsak a bűnüldöző szervek feje. Renoméját tekintve Milan Lučanský új emberként szinte ott kezdi, ahol elődje befejezte. Ebből a szempontból ez egy kihagyott helyzet a kormánykoalíció és a Smer részéről.

Tegyük gyorsan hozzá: nem is lehetett sokkal jobbra számítani, a feladat meghaladta a Smer és a koalíció lehetőségeit. Egyrészt olyan jelöltre volt szükségük, aki megfelel a közvélemény felfokozott elvárásainak – szakmailag és erkölcsileg –, másrészt pedig olyan figurára, aki tovább tudja vinni a Tibor Gašpar által fémjelzett vonalat. Vagyis el tudja simítani a problémás ügyeket és megfelelő teret biztosít a háttérben álló oligarcháknak, valamint büntetlenséget garantál Robert Kaliňák és társai számára. A kettő együtt pedig nem megy. Ráadásul az új rendőrfőnök deklaráltan átmeneti vezető, ősszel új főkapitányt akarnak a rendőrség élére ültetni – akit már az új szabályok szerint választanának ki. Az új embernek tehát hosszú karriert sem tudtak biztosítani, csak pár kínos hónapot a nyomozószervek élén. Ez nem a legjobb perspektíva.

Lučanský nem fél a társadalmi nyomástól

2018. június 1. 16:08

Lučanský nem fél a társadalmi nyomástól

A Smer dolgát két tényező megkönnyítette. Nem kellett tartania a koalíciós partnerek hangos méltatlankodásától, talán azért sem, mert mind az SNS, mind a Híd tudta és elfogadta Ficóék fő kiválasztási szempontjait és az ebből következő nehézségeket. Ez ugyanakkor nem mentesíti a politikai és morális felelősség alól a kisebb koalíciós partnereket. Emellett az utca haragjától sem kell már annyira tartania a Smernek. Másfél hónappal ezelőtt egy ilyen botrányos kinevezés aranybetűs meghívó lett volna a tüntetőknek egy újabb felvonulásra, ám azóta a tiltakozási kedv alábbhagyott. Az emberek egy része úgy vélheti, sikerült némi változást kicsikarni, másik része – talán a többség – pedig nem látja értelmét annak, hogy Lučanský kinevezése miatt újra az utcára vonuljon.

A kinevezés a Smeren belüli erőviszonyokból is felfedett valamit, a gond az, hogy a párt zártsága miatt most is több interpretáció érvényes. Az egyik szerint Peter Pellegrini megmutatta bicepszeit, amikor megakadályozta a Ladislav Bašternákhoz köthető Marián Slobodník rendőrattasé kinevezését. Az ügy másik olvasata szerint ez részsiker volt, sőt, lehet, hogy csak elterelő hadművelet: a káposzta megmaradt és a kecske is jóllakott. Vagyis Pellegrini saját reputációját némileg növelhette a Slobodník elgáncsolásáról szóló kiszivárogtatott hírekkel, ám végeredményben Fico és Kaliňák így is elérte célját, vagyis olyan főkapitányt neveztek ki, aki megfelel a Smer hosszú távú céljainak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kuciak tüntetés somogyi
Frissítve

GALÉRIA: Több ezren emlékeztek meg a Kuciak-gyilkosság második évfordulóján Pozsonyban

kuciak komárom

Komáromban is megemlékezést tartottak a Kuciak-gyilkosság második évfordulóján

*

Miért kérnek a hotelek a vendégektől letétet? 

Bugár Béla
Frissítve

Bugár: a választások után először Menyhártot fogom hívni

Kassa

A turizmus fejlesztését támogatja a megye

A két miniszter szerint Szlovákia és Magyarország gázellátása stabil állapotban van (A szerző képarchívuma)

Szlovákia gázellátása stabil, de az árak nem csökkenek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.