Közélet

Lučanský nem fél a társadalmi nyomástól

Pozsony | Milan Lučanský kész szembenézni a társadalmi nyomással, a nevével összefüggésbe hozott botrányok miatt kész nyilvánosságra hozni vagyonbevallását, és elutasítja, hogy Robert Kaliňák volt belügyminiszter jobbkeze lenne. A legnagyobb kihívásnak a rendőrség szempontjából a migrációt és a terrorizmust tartja.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. június 1. 16:08

Milan Lučanský még egy ideig marad a rendőrség élén  - TASR-felvétel

Tisztázatlan körülmények között szerzett vagyon, alvilági kapcsolatok, bizonyítékok megsemmisítése és közeli kapcsolat Robert Kaliňák volt belügyminiszterrel – csak néhány az ellenzék és a civil szervezetek Milan Lučanskýval szembeni kifogásaiból. A frissen kinevezett rendőrfőkapitány minden vádat és kifogást elutasít.

„Kvázi botrány”

A TASR hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, nem tart attól a társadalmi nyomástól, mely a kettős gyilkosság óta elődjére és a belügy vezetőire nehezedett. Állítja, hogy a vagyonával kapcsolatos kérdésekre magyarázatot adott. Milan Lučanský Turócszentmárton közelében levő villáját a szakértők több mint 600 ezer euróra becsülik, továbbá lakása van a fővárosban és apartmanja Floridán. A civil szervezetek szerint köztisztviselői fizetésből nem tehetett szert ilyen ingatlanokra. „Azt a kvázi botrányt az átvilágításomkor megmagyaráztam, részletesen dokumentáltam, miből fizettem ki a kétszobás floridai lakást. Felettesemnek minden évben benyújtom a vagyonbevallásomat, nem okoz gondot, hogy nyilvánosságra hozzam” – közölte Lučanský. Arról azonban nem beszélt, hogy mikor hozza nyilvánosságra a vagyonbevallását.

Pavol Sibyla, az Állítsuk Meg a Korrupciót szervezet tagja viszont úgy véli, hogy Lučanský vagyonbevallását és az anyagi hátterével kapcsolatos összes bizonyítékot hetekkel kinevezése előtt nyilvánosságra kellett volna hozni. „Elegendő időt és teret adva a nyilvánosságnak és a sajtónak, hogy megvizsgálja Lučanský hátterét” – közölte Sibyla.

2018. június 1. 16:24

Az új Gašpar

Kaliňák embere

Az ellenzék és a civilek azt is felróják a frissen kinevezett rendőrfőkapitánynak, hogy Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminiszter embere. Lučanský Kaliňák alatt lett rendőrfőkapitány-helyettes, jelen volt a volt miniszter 40. születésnapján is. „A volt belügyminiszterrel pusztán munkakapcsolatban álltam. Nem jártunk együtt nyaralni, csak a hivatalos rendezvényeken találkoztunk. Pusztán szakmai kérdésekről egyeztettünk” – állítja a főrendőr, aki egyébként pozitívan értékeli Kaliňák tevékenységét a belügy élén. Kijelentette, hogy Kaliňák megfelelő, sőt, a rendőrség minden egysége számára a legkényelmesebb munkakörülményeket teremtette meg. „Olyan miniszter volt, aki, a maximumot megtette a rendőrség működéséért” – közölte Lučanský.

Az új rendőrfőkapitány arra a felvetésre, hogy a nyitrai Norbert Bödör oligarcha befolyása alatt állna a rendőrség közölte, a testületet mindig bírálni fogja az ellenzék, s az ilyen gyanú kivizsgálására a testületnek megvannak a szervei. Milan Lučanský a belső ellenőrzés margójára megjegyezte, hogy senki sem talált ki jobb megoldást, mint elkülöníteni a rendőröket ellenőrző, vizsgáló egységet a belügytől. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pusztán civilekből nem állhat fel a belső ellenőrzés.

A terrorizmus ellen lépne

Kijelentette azt is, az az érdeke, hogy megtalálják Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosát, illetve a felbujtót. Ugyanakkor a rendőrség szemszögéből a legnagyobb kihívásnak a migrációt és a terrorizmust tartja. „Megpróbálok előrelátó lenni, mert előfordulhat hogy bizonyos problémákkal már késő lesz foglalkozni. Nézzék meg a környező országokat, a napokban is volt példa terrortámadásra” – jegyezte meg a főrendőr.

2018. május 30. 14:25

Saková bemutatta az új rendőrfőkapitányt

Hónapokig maradhat

Lučanský ideiglenesen tölti be a főrendőri posztot, addig, amíg a parlament nem módosítja a rendőrfőkapitány kiválasztásáról szóló törvényt. Pavel Sibyla szerint azonban nincs garancia arra, hogy a kormánykoalíció rövid időn belül megállapodik a jogszabályról. Szerinte akár két év is eltelhet a törvény hatályba lépéséig. A kérdést illetően Lučanský elismerte, hogy szkeptikus. Szerinte valóban mielőbb el kellene fogadni a módosítást, ugyanakkor azt állítja, hogy az új szabályok felállítását sem kellene elsietni. (TASR, radio express, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?