Közélet

Lučanský nem fél a társadalmi nyomástól

Pozsony | Milan Lučanský kész szembenézni a társadalmi nyomással, a nevével összefüggésbe hozott botrányok miatt kész nyilvánosságra hozni vagyonbevallását, és elutasítja, hogy Robert Kaliňák volt belügyminiszter jobbkeze lenne. A legnagyobb kihívásnak a rendőrség szempontjából a migrációt és a terrorizmust tartja.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. június 1. 16:08

Milan Lučanský
Milan Lučanský még egy ideig marad a rendőrség élén  - TASR-felvétel

Tisztázatlan körülmények között szerzett vagyon, alvilági kapcsolatok, bizonyítékok megsemmisítése és közeli kapcsolat Robert Kaliňák volt belügyminiszterrel – csak néhány az ellenzék és a civil szervezetek Milan Lučanskýval szembeni kifogásaiból. A frissen kinevezett rendőrfőkapitány minden vádat és kifogást elutasít.

„Kvázi botrány”

A TASR hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, nem tart attól a társadalmi nyomástól, mely a kettős gyilkosság óta elődjére és a belügy vezetőire nehezedett. Állítja, hogy a vagyonával kapcsolatos kérdésekre magyarázatot adott. Milan Lučanský Turócszentmárton közelében levő villáját a szakértők több mint 600 ezer euróra becsülik, továbbá lakása van a fővárosban és apartmanja Floridán. A civil szervezetek szerint köztisztviselői fizetésből nem tehetett szert ilyen ingatlanokra. „Azt a kvázi botrányt az átvilágításomkor megmagyaráztam, részletesen dokumentáltam, miből fizettem ki a kétszobás floridai lakást. Felettesemnek minden évben benyújtom a vagyonbevallásomat, nem okoz gondot, hogy nyilvánosságra hozzam” – közölte Lučanský. Arról azonban nem beszélt, hogy mikor hozza nyilvánosságra a vagyonbevallását.

Pavol Sibyla, az Állítsuk Meg a Korrupciót szervezet tagja viszont úgy véli, hogy Lučanský vagyonbevallását és az anyagi hátterével kapcsolatos összes bizonyítékot hetekkel kinevezése előtt nyilvánosságra kellett volna hozni. „Elegendő időt és teret adva a nyilvánosságnak és a sajtónak, hogy megvizsgálja Lučanský hátterét” – közölte Sibyla.

2018. június 1. 16:24

Az új Gašpar

Kaliňák embere

Az ellenzék és a civilek azt is felróják a frissen kinevezett rendőrfőkapitánynak, hogy Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminiszter embere. Lučanský Kaliňák alatt lett rendőrfőkapitány-helyettes, jelen volt a volt miniszter 40. születésnapján is. „A volt belügyminiszterrel pusztán munkakapcsolatban álltam. Nem jártunk együtt nyaralni, csak a hivatalos rendezvényeken találkoztunk. Pusztán szakmai kérdésekről egyeztettünk” – állítja a főrendőr, aki egyébként pozitívan értékeli Kaliňák tevékenységét a belügy élén. Kijelentette, hogy Kaliňák megfelelő, sőt, a rendőrség minden egysége számára a legkényelmesebb munkakörülményeket teremtette meg. „Olyan miniszter volt, aki, a maximumot megtette a rendőrség működéséért” – közölte Lučanský.

Az új rendőrfőkapitány arra a felvetésre, hogy a nyitrai Norbert Bödör oligarcha befolyása alatt állna a rendőrség közölte, a testületet mindig bírálni fogja az ellenzék, s az ilyen gyanú kivizsgálására a testületnek megvannak a szervei. Milan Lučanský a belső ellenőrzés margójára megjegyezte, hogy senki sem talált ki jobb megoldást, mint elkülöníteni a rendőröket ellenőrző, vizsgáló egységet a belügytől. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pusztán civilekből nem állhat fel a belső ellenőrzés.

A terrorizmus ellen lépne

Kijelentette azt is, az az érdeke, hogy megtalálják Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosát, illetve a felbujtót. Ugyanakkor a rendőrség szemszögéből a legnagyobb kihívásnak a migrációt és a terrorizmust tartja. „Megpróbálok előrelátó lenni, mert előfordulhat hogy bizonyos problémákkal már késő lesz foglalkozni. Nézzék meg a környező országokat, a napokban is volt példa terrortámadásra” – jegyezte meg a főrendőr.

2018. május 30. 14:25

Saková bemutatta az új rendőrfőkapitányt

Hónapokig maradhat

Lučanský ideiglenesen tölti be a főrendőri posztot, addig, amíg a parlament nem módosítja a rendőrfőkapitány kiválasztásáról szóló törvényt. Pavel Sibyla szerint azonban nincs garancia arra, hogy a kormánykoalíció rövid időn belül megállapodik a jogszabályról. Szerinte akár két év is eltelhet a törvény hatályba lépéséig. A kérdést illetően Lučanský elismerte, hogy szkeptikus. Szerinte valóban mielőbb el kellene fogadni a módosítást, ugyanakkor azt állítja, hogy az új szabályok felállítását sem kellene elsietni. (TASR, radio express, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Smer miatt leállt a kórházreform

Frissítve

A rendőrség eljárást indított Robert F. ellen

Bárki segíthet Natikának

18+

VIDEÓ: Így rúgta le egy férfi a hajléktalant a villamosról Budapesten (18+)

Halálos csapdát jelentenek a műanyaghulladékok a remeterákokra nézve

Zsugorodnak a madarak a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.