Közélet

Saková bemutatta az új rendőrfőkapitányt

Pozsony | Június 1-től Milan Lučanský lesz az új országos rendőrfőkapitány. A belügyminisztérium felügyelőségének eddigi igazgatóját szerdán nevezte ki rendőrfőnökké Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter. Tibor Gašpar rendőrfőnök mandátuma csütörtökön (május 31.) jár le.
TASR

2018. május 30. 14:25

Frissítve
Saková és Lučanský

A miniszter asszony szerdán, a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón mutatta be a rendőrség új vezetőit, melyen Tibor Gašpar leköszönő országos rendőrfőkapitány is részt vett, valamint Ľubomír Ábel rendőrfőkapitány-helyettes is, akinek a helyére júliusban lép Róbert Bozalka, a nagyszombati kerületi rendőrfőkapitány eddigi helyettese. 

A másik rendőrfőkapitány-helyettes pozícióját – most először – egy nő foglalja el, Jana Maškarová, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nemzeti bűnüldözési egységének eddigi igazgatóhelyettese. Ez a pozíció 2018 februárjában, Jaroslav Málik távozásával üresedett meg.

A miniszter asszony azt várja el az új rendőrfőnöktől, hogy folytassa az előző vezetés jó eredményeit. „Bízom benne, hogy néhány területen újdonságokat fog hozni, mint amilyen például a büntetőeljárás idejének a rövidülése, és hogy egyúttal növelni fogja a rendőrök iránti bizalmat, valamint tényleg azon fog igyekezni, hogy megfékezze a rendőri munka lejáratását” – közölte.

Lučanský csak átmenetileg lesz a funkciójában – amíg nem lép érvénybe az új törvény, amely az országos rendőrfőkapitány választásának az új szabályait fogja tartalmazni. Ez alatt a rövid idő alatt a rendőrfőnök olyan kihívásokkal akar foglalkozni, mint amilyen a migráció és a terrorizmus kérdése.
 

A rendőrfőnök személye korábban tulajdonviszonyok kapcsán keveredett gyanúba. Saková miniszter asszony azonban elmondta, hogy a rendőrfőnök anyagi ügyeit két hónappal ezelőtt átvizsgálták, és felújították a „szigorúan titkos” adatokhoz való hozzáférését. „Minden sajtóinformáció és sajtóbotrány, amelyet ellene felhoztak, alaptalan vádaskodás volt” – állapította meg Saková. 

Lučanský személyének kiválasztását a miniszter asszony Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel is megtárgyalta. A döntésébe azok után egyezett bele a kormányfő, hogy elmagyarázta neki a vele kapcsolatos sajtóügyeket, és elmondta, hogy a rendőrfőnök a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) ellenőrzésén is átment. Saková nem tájékoztatta Andrej Kiska államfőt a döntéséről, ami miatt az elnök bírálta őt. Saková szerint viszont ő maga is és az elnök is nagyon elfoglalt volt.        

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány távozása Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová megölésével függ össze, melynek következtében Robert Fico (Smer-SD) kormányfő és Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter is lemondott a funkciójáról. A rendőrfőnök cseréjét az ellenzék és a tüntetők is követelték.        

Saková korábban azt ígérte, hogy a rendőrség új vezetőjét hétfőn (május 28.) mutatja be. A választott jelölt, Marián Slobodník kiválasztásával azonban nem értett egyet Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő, mert annak veje Ladislav Bašternákkal vállalkozott. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megvonta a támogatást a magyar kormány az alistáli szélsőséges rendezvénytől

Bugár: Kétszer ajánlottam fel a lemondásomat az elmúlt időszakban

Két holttestet találtak egy szenicei kútban

A tűzvész óta először tartottak misét a Notre-Dame-ban

Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Legfrissebb galériák
Olvasta már?