Vélemény

Árvíz

A szlovákiai politikai kultúra totemállata lehetne egy nyáladzó, fogatlan, vén eb, amely egy régi, tescós gumicsonton rágódik, néha maga alá piszkít, és mindent összenyálaz – és az sem zavarja meg, ha a világ összeomlik körülötte.
Finta Márk

2021. március 19. 08:00

TASR
(TASR-felvétel)

Mert hát míg a kormány már két hete önmagával szórakozik, a parlamentben pedig papás-mamásat játszanak egymással Kotlebáék és az OĽaNO, addig... eh, nem ismétlem önmagam.

De nézzünk akkor a mélyére annak a politikai onániának, amit jobb helyeken, finomkodva kormányválságnak neveznek – mert ami az elmúlt héten zajlott ezen a fronton, csak azt bizonyítja, hogy az állam tulajdonképpen működésképtelen, és tulajdonképpen csak a saját tehetetlensége viszi előre. És ha ez nem oldódik meg, akkor már reményünk sem lesz arra, hogy egyszer olyanok kormányozzák ezt az országot, akiknek a politikai sakkjátszmák és kommunikációs szemfényvesztések helyett a problémák megoldása lesz a napi agendájuk. Csakhogy nincsenek jó híreim.

A hét elején még úgy tűnt, Richard Sulík sikeresen helyezett nyomást Igor Matovičra, és a kezében van az összes ütőkártya. Csapkodott az „így nem mehet tovább” és a „mondjon le”, mint az istennyila a Tátra felett – aztán mégis „testvéreim, megálljunkba” torkollott az egész, és Richard Sulík olyan egyedül maradt a placcon, mint az ujjam.

A pártok politikai stratégái ugyanis elkezdték átértékelni a kockázatokat. Veronika Remišová például minden bizonnyal belegondolt, hogy ha a Za ľudí ellenzékbe vonul, semmi nem fogja már összetartani, szétesik, mint a kártyavár. A széttöredezett párt politikusai átkerülnek az olyan pártok gravitációs mezejébe, mint az SaS vagy a Progresszív Szlovákia, és a Kiska-féle projekt, melynek tulajdonképpen sosem volt értelmezhető arca, eltűnik a süllyesztőben. Nincs más hátra tehát, meg kell találni a módját, el kell játszani valahogy az okos szegény leányt, aki jött is, meg nem is, hozott is meg nem is, ki is lépett a koalícióból, meg maradt is. És mivel arc sosem volt, nem is veszhet el, ugye. S ha ezért Mária Kolíková igazságügyi minisztert kell feláldozni, nos... mindennek ára van ezen a világon.

Az OĽaNO pedig bizonyította, hogy sokat tanult a kormányban, minimum azt, hogyan kell foggal-körömmel ragaszkodni a hatalomhoz. Itt van például Jaroslav Naď védelmi miniszter, az önmagával meghasonlott, egykori biztonságpolitikai elemző, aki rutinos róka módjára mutatta be az egyik legrégebbi politikai kommunikációs trükköt. Nem zárta ki ugyanis, hogy a hatalmon maradás érdekében akár az ĽSNS rebellis képviselőinek külső támogatásával is el tudja képzelni a kormányzást, mert hogy „sok forgatókönyv elképzelhető” – aztán meg nem túl meggyőzően tiltakozott. Az üzenet viszont átjött, köszönjük. Sulík pedig már nem hátrálhat meg – bejelentette, hogy lemond, és mindenki számára nyilvánvaló, hogy végleg felbomlott az a szövetség, mely az eddigi politikai rend egyik alapvető pillére volt.

A politikai választóvonalak eltűnésével azonban nem rendeződik semmi, még inkább zavaros lesz minden. Végleg átszakadnak azok a politikai gátak, melyek úgy-ahogy eddig kordában tartották a folyót. Új, az eddigi keretrendszerben értelmezhetetlen szövetségek születnek, és nem a legalkalmasabbak, hanem a leghangosabbak és legagresszívebben kapálózók buknak fel a politikai árvíz hullámaiból.

De hangozzék ez bármilyen drámaian, tulajdonképpen tényleg nem más, csak egy kis ország kis politikusainak politikai szappanoperája. Minket pedig addig elsodor egy másik árvíz – egy igazi, amelynek valódi tétje is van.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

Csak az üzletláncok profitját növelné az áfacsökkentés

stropk

Ilyen az élet az omikron által leginkább sújtott járásban! Az egész ország erre számíthat?

dsd

Sokaknak komoly gondokat okozhatnak az emelkedő gázárak – vannak, akik havi 100 euróval többet fizetnek!

utazás k

Szabadabban utazhatnak az oltottak – több ország enyhít

Holényi Gergő

Érvénytelen igazgatócserék Nagymegyeren

Csollány

Sopronban temetik el Csollány Szilvesztert

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.