Vélemény

Árnyék, ami messzire ér

Apró, SZFE-formájú árnyék vetült a múlt héten az eddigi napsütéses boldogságra, amely az MKP, a Híd és az Összefogás készülőben lévő kiegyezését kísérte. A pillanatnyi mosolyszünetből azonban nyugtalanító tanulságokat vonhatunk le.
Hegedűs Norbert

2020. szeptember 14. 08:13

sólymos forró mózes
- Somogyi Tibor felvétele

Az történt ugyanis, hogy Sólymos László, a Híd elnöke egy posztban arroganciával vádolta a magyar kormányt a Színház- és Filmművészeti Egyetem bedarálása miatt, amire az MKP sietve kiadott egy közleményt, melyben elhatárolódnak Sólymos szavaitól, és önmérsékletre intik a Híd elnökét. Azóta Sólymos, Forró és Mózes már fociztak egy jót Nemesócsán, szóval valószínűleg csak pillanatnyi mosolyszünetről volt szó, mégis érdemes megvizsgálni az ügyet, mert nyugtalanító következtetéseket vonhatunk le belőle.

Mármost: akinek van szeme, az látja, hogy mi történik az SZFE-n.

A hatalom bedarál egy autonóm egyetemet, csak azért, mert megteheti. Politikai hovatartozástól függően lehetne vitatkozni arról, hogy Vidnyánszky Attila koncepciójának van-e létjogosultsága a magyar a művészeti életben, csakhogy itt nem volt vita, nem volt egyeztetés. Arrogánsan, nyers erővel próbálnak lenyomni valamit az SZFE torkán, amit sem az oktatók, sem a hallgatók nem akarnak. A Híd elnöke óvatos nyilatkozatban áll ki az intézmény mellett, amit nagyon jól tett, mert gyanúsan nagy volt a csend az üggyel kapcsolatban a szlovákiai magyar ugaron. A BÁZIS-on, a Selye János Gimnázium diákjain és néhány színművészen kívül szinte senki nem merte felemelni a hangját. A Diákhálózat és a komáromi HÖK ingerküszöbét nem érte el az esemény, holott nekik kellene először tiltakozniuk egy magyar egyetem autonómiájának sárba tiprása ellen.

Ami a politikusokat illeti: Forró Krisztiánnak joga van másképp gondolkodni erről az ügyről, mint Sólymos Lászlónak. Az MKP elnökeként mozgástere is korlátozott, érthető, hogy hallgatott ez ügyben. Nem helyes, de érthető. Az viszont már egy teljesen más kérdés, hogy mindenki másnak is meg akarja tiltani, hogy egyáltalán beszéljen a témáról. A hisztérikus reakció nem túl biztató a jövőre nézve, mert felveti a kérdést: ez lesz a közös párt politikája? És ha igen, kell nekünk egy ilyen párt?

Én aláírom, hogy a szlovákiai magyarság sokat köszönhet a jelenlegi magyar kormánynak, de ne bújjunk már bele önként a szájkosárba.

A gombaszögi piknik óta csupa mosoly együttműködés a párbeszéd szükségességéről és a másik elfogadásáról szólt, ez a koncepció futott most látványosan zátonyra. Sólymos érzékeny ideget érintett, az MKP reakciója pedig az volt, hogy: kuss! Kerüljük a megosztó témákat… Meddig? Amíg narancssárga nem lesz a világ? Mire nem marad egyetlen független intézmény sem? Érdekes lesz látni, hogyan kommunikál a három pártelnök a jövőben a magyarországi eseményekkel kapcsolatban, mert ebből következtethetünk arra is, milyen irányban indul el a közös párt, ha lesz. A mostani kép nem túl biztató.

Egyesekben felmerülhet a kérdés, hogy szlovákiai magyarként egyáltalán miért rugózunk az SZFE-ügyön. Egyszerűen és röviden: azért, mert nem nagyon tehetünk mást.

„Az első alkalommal, mikor egy ember szabadságát lábbal tiporják, mindannyian károsulunk.”

Ezt kéne felfognunk. Akkor már késő lesz ugrálni, ha mi kerülünk sorra. Ez rég nem csak az SZFE-ről szól, rég nem az Indexről, vagy a többi, bedarált szervezetről. Az idézett mondat Jean-Luc Picard kapitánytól származik, de a klasszikusabb műveltség kedvelői (amúgy üdv az SZMIT-nek is!) Illyés Gyulánál is találhatnak egy verset a zsarnokság természetéről és arról, hogyan lehetünk mi is szemek a láncban. Ebből a szemszögből nézve már nem is az a kérdés, hogy mi miért rugózunk egy magyarországi egyetem autonómiájának sárba tiprásán, hanem hogy miért nem teszi mindenki?

Képzeljék csak el, hogy az mennyire más világ lenne.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: Szigorítani fogunk!

FC DAC

ÉLŐ: FC DAC 1904 – AS Trenčín

Berényi József

Berényi mégsem lett Kollár tanácsadója

Zuzana Čaputová

Csökkent az emberek Matovičba vetett bizalma, továbbra is Čaputová a legmegbízhatóbb politikus

pénz euró

Tudnivalók a főiskolai ösztöndíjról

Bárczi Zsófia: A jó, a rossz meg a többi

Bárczi Zsófia: A jó, a rossz meg a többi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.