Vélemény

Alkotmányos önkény

Robert Fico nagyon szeretne alkotmánybíró lenni, a jogállamiság megtaposása árán is.
Mózes Szabolcs

2019. január 29. 10:30

Cartoonizer

Ám a szomorú valóság az, hogy Fico megválasztásától függetlenül jó eséllyel egy katasztrofális összetételű Alkotmánybíróságot kapunk.

Használjuk a szakmai megszólítást, tehát docens úr – igazította helyre Ondrej Dostált a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke, amikor az ellenzéki képviselő pártelnöknek és képviselőnek szólította Ficót.

Pedig a meghallgatáson Fico minden volt, csak nem jogász, docens és leendő alkotmánybíró

– echte politikusként szólalt meg és fenyegetőzött. Erőfitogtatása inkább csökkenő befolyását mutatta – aki valóban erős, az magabiztos nyugalommal válaszolgat. Függetlenül meghallgatásától és a kérdésekre adott válaszaitól Ficót normális esetben ki kellene húzni a jelöltek listájáról. A jelöltség feltétele ugyanis 15 év gyakorlat olyan pozícióban, aminek betöltéséhez jogi végzettség kell. A negyedszázada profi politikus Fico pedig ennyi praxist nem tud felmutatni – legalábbis eddig nem tette meg. Most éppen a jogállamiság újabb megerőszakolása zajlik a szemünk előtt, a kormánypárti képviselők részéről. A parlament és annak illetékes bizottsága behunyja az egyik szemét és úgy tesz, mintha meglenne Ficónak a 15 éves gyakorlata. Csak azért, hogy a főmufti álma valóra válhasson, a süllyedő smeres hajóról az Alkotmánybíróság nevű jachtra válthasson 12 éves bérletet. Úgy, hogy közben nagyon is helyénvaló a feltételes mód: ha Andrej Kiskát jobboldali jelölt követi az államfői székben, akkor a parlamenti jogállam-erőszak ellenére sem lesz Ficóból alkotmánybíró. Az Alkotmánybíróság elnöke pedig végképp nem. A parlamenti bizottságban ezért kellett feleslegesen még egy határozatról szavazni – mivel az első szerint Fico nem lehetne jelölt. Ezért sürgeti a szokásjogot áthágva Andrej Danko házelnök a testület vezetőjét, hogy döntsenek, mert addig nincs szavazás a plénumban. Ezért kell sebtében távoznia Peter Kresáknak a testületből,

s keresik most a Hídban azt a képviselőt, aki elviszi helyette a balhét Fico törvényellenes jelöltségének megszavazásával.

Ám a Fico-körüli cirkusz eltakarja a lényeget. A további 39 jelölt között bőven akadnak olyanok, akikre nem lenne szabad kassai talárt szabni. Ugyanis a főmufti sorsától és attól függetlenül, hogy a Hídnak vállalható jelöltjei vannak, a kormánykoalíció várhatóan smeres és SNS-es lelkivilágú bírákkal szórja meg a testületet. A 13 tagú Alkotmánybíróságból négy bíró mandátuma még hosszú évekig érvényes, mind a négyüket a Smer küldte oda, ketten egyenesen a párt képviselői voltak. Ehhez jön idén 9 új tag – tavasszal vagy nyáron, a lényegen ez nem változtat. Közöttük pedig borítékolhatóan többségben lesznek a smeres és SNS-es profilú, a jogot és igazságosságot rugalmasan értelmező bírák. A jelölési folyamat legvégén hiába jut szóhoz Kiska, az államfő csak a kész étlapról válogathat.

Ezzel a Smer bő tíz évre bebetonozhat egy olyan többséget az Alkotmánybíróságon, amelytől semmi jó sem várható, amely a legváratlanabb helyzetekben lehet az igazságosság és a közállapotok átalakításának kerékkötője a közeli és távolabbi jövőben. Ha Robert Fico vezetné ezt a kompániát, az már csak a hab lenne a tortán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szenzáció: a magyarok legyőzték a vb-ezüstérmest

Elhunyt Keszegh István tanár

Emésztőgödörbe esett egy kisfiú, mentőhelikoptert kellett riasztani

Wales egy korai góllal legyőzte Szlovákiát

Megmentenék a liberális demokráciát az új politikai vállalkozások

Kikötött Norvégiában a bajba jutott Viking Sky luxushajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?