Alkony, hajnal, egyre megy

Az Európai Unió a Nobel-békedíj idei kitüntetettje

Sokszor halljuk, hogy az unió egy új birodalom hajnalán jár, amely a szegény tagállamait elnyomva, a „brüsszeli” elit eszközévé silányult. Itt a „brüsszeli” az adott sajtóorgánumból sugárzó gyűlölet irányának megfelelően jelentheti a nyugati liberális elitet, az eurokratákat vagy valamiféle homályos Bilderberg–Soros-szabadkőműves-összeesküvés valamely alesetét.

Ebben a narratívában előjön, hogy az Európai Bíróság elveszi a tagállami hatásköröket a döntésein keresztül; hogy az Európai Bizottság kényére-kedvére gáncsolja a fővárosokat és hasonlók.

Most nem ezeket a politikai kommunikáció szolgálatába állított, csonkítással felérő leegyszerűsítéseket szeretném pontról pontra cáfolni. Ennél sokkal érdekesebb, hogy ugyanezekben a sajtókörökben képes megjelenni a fentiek tagadása, amikor a másik narratíva kerül elő a fi - ókból: a Nyugat (és az unió) alkonya.

Hiszen eszerint a bevándorlók tömegei már aláásták a társadalmi rendet, az unió roskadozik, keletre kell tekinteni, ha az ember kereszténységet akar látni vagy működő társadalmat. (Nehéz eldönteni, hogy ilyenkor a poszt-KGB-s orosz ortodox egyház állami felhasználására vagy a kazah társadalmi egyenlőtlenségre gondolnak a szerzők, no de mindegy.)

Annyit szögezzünk le most, hogy a két narratíva általában békésen megfér akár egy weboldalon, vagy egy újság különböző számaiban. Nem az a cél, hogy meggyőzzön az egyik vagy a másik igazságáról, hanem az, hogy elbizonytalanítson abban, hogy az unió egyébként a magunk építménye, amely, ha tökéletlenül is, de minket, európai polgárokat szolgál

Klasszikus 21. századi propaganda az, amely nem a meggyőzésre, hanem az elbizonytalanításra játszik. Ugyanez működik a NATO-val szemben (túl erős amerikai elnyomás eszköze vs. kihalófélben lévő szövetség, amit Kína reggelire eszik meg…), de megfigyelhető ez az orosz felforgató dezinformációs műveletekben úgy is, amikor az állami hatóságok gyengeségének túlhangsúlyozásával az állami autoritással szemben megy a lazítás, lázítás.

A legjobb esetben az ilyen szélsőséges – és szűk pártpolitikai, mintsem érdemi társadalmi célokat szolgáló – viták arra jók, hogy a kicsit türelmesebb olvasók rászánják magukat, hogy a fekete-fehér kép helyett egy pici árnyalatra való vágyakozást engedhessenek meg maguknak. Hogy az unió van, ahol remekül működik (és a nyitott határoktól a közös piac számos elemén át az élelmiszer-biztonságig), és vannak területek, ahol éppen a kevés közös erőfeszítés miatt le vagyunk globálisan maradva (digitalizáció, katonai erő, külkapcsolatok). Ott a hiba abban van, hogy nincs elég mandátum az unióra ruházva, ezért nem is várható, hogy az unió érdemben hatni tudjon. De ez persze nem akadály a nemzeti narratívagyárakban, hogy ezt-azt „Brüsszelre” kenjenek.

A hőségben lelassuló napi ritmusban engedjük meg magunknak, hogy a fekete és fehér közt az árnyalatokban kivehessük az igazság apró részleteit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?