Vélemény

Acélgondok Kassán

Nem is olyan rég a U. S. Steel kassai üzeme az egész vállalatcsoport egyik legnyereségesebb egysége volt.
Dudás Tamás

2019. július 24. 12:03

ds

2018-ban a kassai üzem 359 millió dolláros nyereséget termelt, ami az egész vállalatcsoport nyereségének körülbelül az egyharmadát tette ki. A gyár csaknem 100 százalékos kapacitással működött, és januárban James E. Bruno vezérigazgató Peter Pellegrini kormányfővel közösen egy 130 millió dolláros befektetést jelentett be, melynek célja az, hogy a kassai gyár megerősítse a pozícióját az elektromobilok beszállítójaként is. A jövő rózsásnak tűnt, és az üzem szakszervezetének az új kollektív szerződésben sikerült béremelést is kiharcolnia. A következő hetek azonban megmutatták, milyen gyorsan változhat a helyzet a világgazdaságban. Az amerikai védővámoknak köszönhetően az ázsiai acélgyártók átirányították termékeik egy részét az európai piacra, ezzel nagy nyomás alá helyezték az európai acélgyárakat. A piaci helyzet rosszabbodását megérezte a U. S. Steel kassai üzeme is, amely a csökkenő megrendeléseknek köszönhetően májusban négynapos munkahetet volt kénytelen bevezetni. A helyzet júniusban tovább romlott, ami az egyik nagyolvasztó leállításához vezetett. Ekkor már nagyobb létszámleépítésekről is suttogtak az üzemben. Néhány héttel később bombaként robbant a hír: a kassai üzemből 2021 végéig 2500 alkalmazottat bocsátanak el. Ma a U. S. Steel 12 ezer alkalmazottat foglalkoztat Kassán, az elbocsátás tehát minden ötödik alkalmazottat érint. 

A U. S. Steel nemcsak a kelet-szlovákiai régió legnagyobb munkaadója, de a magánszektorban szlovákiai szinten is csak a Volkswagennek van több alkalmazottja. Egy többezres leépítés ezért komoly trauma az egész régiónak még úgy is, hogy az elbocsátások az elkövetkező 2,5 év folyamán fokozatosan történnek. Az egyedüli jó hír talán az, hogy a jelenlegi alacsony munkanélküliség mellett az elbocsátottak könnyebben érvényesülnek a munkaerőpiacon. Mégis, egy ilyen volumenű elbocsátási hullám a régió sok családjának okoz nehéz heteket vagy hónapokat. 

Annak ellenére, hogy a szlovákiai munkáltatók gyakran panaszkodnak a hazai vállalkozói környezetre, a U. S. Steel gondjainak forrását most Szlovákián kívül kell keresni. Az ázsiai acélgyártók alacsonyabb gyártási költségeknek köszönhetően alacsonyabban tartják az árakat, amelyekkel az európai acélgyártók nem tudnak versenyezni. Az elmúlt hónapokban szinte mindegyik nagy európai acélgyártó üzemben csökkentették a gyártott mennyiséget, és a kilátások sem jobbak. A U. S. Steel is az iparági negatív folyamatok áldozatává vált, és ezért érthető, hogy az alkalmazottak számának csökkentésével próbálja kassai üzeme versenyképességét növelni. 

A U. S. Steel kassai gondjainak egyik fő tanulsága az, hogy a világgazdaság rendkívül gyorsan változik, és Szlovákia gazdasági nyitottságának köszönhetően a gondok gyorsan eljutnak hozzánk. Fontos tanulság az is, hogy gondot jelent, ha egy régiónak csak egy kulcsfontosságú munkáltatója van. A kassai acélgyár elbocsátott alkalmazottai nagy valószínűséggel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, de az autóipar cégeinek esetleges jövőbeni problémái már sokkal nagyobb kihívást jelentenének a szlovák gazdaságnak. A jövőben ezért még fontosabbá válik a kis- és középvállalatok támogatása, amelyek hosszú távon is fenntartható munkahelyeket tudnak teremteni. Az elkövetkező szlovák kormányok egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy olyan vállalkozói környezetet teremtsenek, amelyben egyaránt versenyképesek lesznek a külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatok és a kis- és középvállalatok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

Elbúcsúzhatunk a gyors növekedéstől

VIDEÓ: Meg akartak hajolni Meghan hercegné előtt, a reakciójára nem számítottak

Gazdagabb lesz az idei burgonyatermés

Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!