Véget vetettek a Kassa és a U.S. Steel között 25 éve zajló területrendezési vitának

A döntés csaknem 2 millió euróval növeli a város éves költségvetését
Kassa/Abaújszakály (Sokoľany) |

Az egykori Kelet-szlovákiai Vasmű (VSS) kizárólag Kassa kataszteréhez tartozó földterületeken épült. 25 év elteltével, a Kassa közelében található Abaújszakály (Sokoľany) község és Kassa város közötti vita kezdete óta a Legfelsőbb Közigazgatási Bírósága tavaly év végén hozta meg végső döntését. A most született határozatot az illetékes közigazgatási hatóság, a Kassai Regionális Bíróság, a Legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság határozatainak sorozata előzte meg.

Dušan Tokarčík, a kassai magisztrátus szóvivőjének nyilatkozata szerint a Kassa-vidéki Járási Hivatal kataszteri osztálya jelenleg egy másik eljárással is foglalkozik, amelynek a továbbiakban figyelembe kell vennie a bíróságok jogi érvelését is. Kassa városa, mint a vonatkozó közigazgatási eljárásban részt vevő fél, azt reméli, hogy a kataszteri osztály végül elutasítja Abaújszakály településnek a kataszteri határ megváltoztatására irányuló javaslatát. Bár 2019-ben a Kassai Regionális Bíróság Kassa városának adott igazat, hatályon kívül helyezve a közigazgatási hatóság 2013-as kedvezőtlen döntését, a Legfelsőbb Bírósága ezután meglepő módon helyt adott Abaújszakály fellebbezésének. Kassa városa azonban később sikerrel járt alkotmányjogi panaszával, ugyanis az Alkotmánybíróság a Legfelsőbb Bíróság döntését hatályon kívül helyezte, és az ügyet további eljárásra utasította. Mivel időközben létrehozták a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságot, és a közigazgatási bíráskodás területén a döntéshozatali hatásköröket átruházták, a perújítási eljárás az újonnan létrehozott intézmény hatáskörébe került. A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság csaknem egyéves tanácskozás után, közvetlenül a tavalyi karácsonyi ünnepek előtt hozta meg döntését Kassa javára. „Mindig is azt állítottam, hogy az Abaújszakály település által igényelt terület évtizedek óta a mi kataszterünkhöz tartozik. Korábban több bíróság, köztük az Alkotmánybíróság is egyetértett érveinkkel. Örülök, hogy a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság most megerősítette ezt számunkra, és ezzel jelentős lépést tett a régóta húzódó vita lezárása érdekében. Városunk lakosai lesznek a fő haszonélvezői, mivel a U.S. Steel teljes ingatlanadója a városi költségvetést fogja segíteni. A város és a U.S. Steel egyébként mindig is összetartoztak és kiegészítették egymást, de a város lakosai ezentúl még inkább profitálhatnak ebből az együttműködésből. Az ingatlanadó formájában beinkasszálandó összegeket olyan projektekbe fogjuk befektetni, amelyek elsősorban a helyieket fogják segíteni” – tolmácsolta lapunknak Jaroslav Polaček szavait a városi szóvivő. A polgármester abban is biztos, hogy a város jogi érveit a bíróságon kívül a Kasasi Járási Hivatal Kataszteri O0sztálya is teljes mértékben figyelembe fogja venni, amely még az idén meghozza döntését az ügyben.

Az egykori Kassa-vidéki járás kataszteri területének egy részének Kassához csatolásáról 1979-ben döntött az egykori Kassa-vidéki Nemzeti Bizottság, majd a Kelet-szlovákiai Vasmű építésével foglalkozó egykori Regionális Nemzeti Bizottság is. Abaújszakály amely akkor Hutnok (Hutníky) településhez tartozott, később azzal érvelt, hogy ez az érintett települések beleegyezése nélkül történt. A vita kezdete 1997-re nyúlik vissza, amikor Abaújszakály a kataszteri törvény visszaszolgáltatási rendelkezései alapján javaslatot nyújtott be az érintett kataszteri terület határainak megváltoztatására, és kérte egy körülbelül 700 hektáros terület hozzácsatolását. Az elmúlt 25 év során számos, gyakran egymásnak ellentmondó határozat született az ügyben, akár a közigazgatási hatóság, akár a bíróságok szintjén. 2013-ban a Kassai Járási Hivatal kataszteri osztálya a földterületet Abaújszakálynak ítélte oda, de Kassa városa ezt a döntést a bíróságon megtámadta. A Kassai Regionális Bíróság 2019-es ítélete szerint Hutnok község 1979-ben hozzájárult a területrendezési módosításokhoz, ezért a szóban forgó terület a kassai kataszterhez tartozik. Abaújszakály önkormányzata fellebbezett a döntés ellen a Legfelsőbb Bíróságon, amely, bár igazat adott neki, később az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a határozatot. 2022 decemberében a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság megerősítette, hogy a kataszteri határokat helyesen húzták meg Kassa javára. A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság határozatából kiderül, hogy nemcsak a U.S. Steel és leányvállalatai, hanem a vasmű telephelyén működő más adóalanyok is csak Kassának kötelesek ingatlanadót fizetni. Tatiana Molekova, a kassai városi tanács adó- és illetékosztályának vezetője szerint Kassa város számára jelenleg meghatározó, hogy a vitatott területet a város területének részeként jegyzik be a telekkönyvbe, és hogy ő az ingatlanadó megkérdőjelezhetetlen kezelője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?