Vélemény

A várakozás csodája

Végre eljött az advent, amely a mi kultúránkban a karácsony előtti időszakot jelenti. Advent mostanában ambivalens folyamatokkal jár.
Lucia Molnár Satinská

2017. december 4. 10:04

adventi koszorú

Egyrészt ez az az időszak, amikor a keresztények az egyik legnagyobb ünnepre, a karácsonyra készülnek, és állítólag ez a készülődés a lassítást, elcsitulást, egy kis belső csend kiépítését jelenti. Másrészt az advent az év egyik leghektikusabb időszaka, mindenki be akarja fejezni az idén elkezdett munkákat, és persze ajándékokat vásárolni, sütni, takarítani.


A boltokban, bevásárlóközpontokban az advent mintha már rég elkezdődött volna. A reklámok szerint már itt a karácsony.
Ezzel nem tudunk mit kezdeni, legfeljebb ignorálhatjuk az egészet. Idén megfigyeltem egy új trendet is a reklámokban. Már nem elég, hogy arra csábítanak minket, hogy minél többet vásároljunk karácsonyra, hanem arra ösztökélnek, hogy szabaduljunk meg a várakozástól, hiszen „karácsony lehet minden nap”, „#NemVarunkKaracsonyig”, meg hasonlók. Ez már túl sok nekem. Hiszen a karácsony titka pontosan a várakozás. Várni kell a Messiás megszületését, várni kell Jézuskára, az ajándékokra, a majonézes krumplisalátára, a kapusztnyicára. Várakozás nélkül nem lenne karácsony, Messiás nem születhet minden nap. Az ajándékozás nem lenne izgalmas, az ételek nem lennének még finomabbak. Ha lemondunk a karácsony előtti várakozásról, igazából a karácsonyról mondunk le.


Amikor gyerekkoromban hittanórákra jártam, karácsony előtt jótetteket kellett gyűjteni. Ezzel próbáltuk üdvözölni a Messiást (és talán bebiztosítani, hogy azt hozza nekünk, amire vágyunk). Fontos, hogy a gyerekek pozitív élményektől kísérve ismerjék meg a jótékonykodást – erre is teret ad az advent.


De a karácsonyi készülődés minden korosztály számára fontos, gyakran előfordul, hogy a rokonságból azok, akik év közben összevesztek, ebben az időszakban békülnek ki. Ehhez néha idő kell, és ha minden nap karácsony lenne, nem lenne időnk ezekre a fontos dolgokra.
Mióta felnőtt vagyok, igazából sokkal jobban élvezem az adventet, mint magát a karácsonyt. Már tudom, hogy a jótettekkel nem kell egy egész évet várni. És adventkor végre van idő olyan dolgokra, amelyre egész évben nem jutott. Én egyáltalán nem sürgetném, hogy minél hamarabb eljöjjön a karácsony, igazából azért kampányolnék, hogy minél hosszabb legyen az advent. Az adventi várakozásban csodák születhetnek. A csodákhoz pedig néha idő kell – ne dobjuk el magunktól a csodavárást.

Önnek ajánljuk

Még mindig küzd az életéért az érsekújvári kórházban a buszbaleset egyik fiatal sérültje

Frissítve

Tűz miatt evakuálták a pozsonyi régi vásárcsarnokot

Irodalmi díjeső

Hol váltsunk pénzt az egzotikus nyaralásra?

Holttestet találtak a Murányban, feltehetően az egyik, ár által elragadott nőről van szó

Konyhapulton felejtett 5 csík kokaint a lakáshirdetésében egy férfi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!