Vélemény

A súlyos mellékhatások tekintetében

A vakcinaháború nem is egy szinten zajlik. De hol zajlik igazán?
author
Feledy Botond

2021. február 26. 08:30

Szputnyik
- MTI-felvétel

Ott vannak a tudósok és szaklapok, akik az orosz Szputnyik hatékonyságától a Pfizer/BioNTech második dózisának ideális beadásáig mindenen tudtak már vitatkozni. Mivel a kísérletekhez sok emberre és időre van szükség, még várnunk kell, hogy a valóságban mi hogyan működik, milyen mellékhatások lesznek, ha lesznek egyáltalán. A többféle technológia, a nehézkes szállítás, az akadozó gyártókapacitások is nehezítik a tisztánlátást. Az új variánsoknál pedig a folyamatban kell majd tesztelni megint az oltóanyagokat.

A verseny másik szintje a tavaly tavaszi maszkdiplomácia után most a vakcinadiplomácia. A „ki meri bevállalni a Szputnyikot” kérdéstől a kínai oltóanyag gyorsított engedélyezéséig ezek mindinkább a külügyben eldőlő dolgok, mintsem a nemzeti gyógyszerbiztonsági hatóságok saját véleménye.

Pontos térképet rajzol ki a Moszkva-párti országokról az, hogy hol engedélyezték a Szputnyikot – például Latin-Amerikában elég sok helyen, a szovjetbarát övezet határai mentén. Kínával hasonló a helyzet. Kambodzsát a pekingi vonalon látják el, míg India is igyekezik a maga anyagaival a szomszédos országokba. Mindenki próbálja begyűjteni a krediteket az időben leszállított oltóanyagért. Azt pedig már csak a Kínai Kommunista Párt engedheti meg magának – gazdasági nyomásgyakorlással egybekötve –, hogy éppen Berlint szorongassa azért, hogy a német–amerikai oltást ne adja el Tajvannak. Mert bizony ilyen ellenlobbizás is zajlik.

Ezek a szintek a „reálpolitika” szempontjából nem meglepőek, mondhatni szinte természetesek. Ami viszont egészen hajmeresztő kanyarokat produkál, az a dezinformációs háború. Bőven találni már olyan orosz cikkeket, amelyek azt állítják, hogy az Európai Unió gyógyszerészeti hatósága már jóváhagyta a Szputnyikot – ami persze nem igaz, hiszen az oroszok egyelőre még el sem küldték a szükséges adatokat sem.

A mellékhatások kapcsán is kemény fantáziaháború zajlik, az oroszok ezzel is igyekeznek eltántorítani az európaiakat a saját oltásaiktól. Még olyan cikkeket is azonosított az Európai Bizottság dezinformációt figyelő egysége, amelyek határozottan állítják, hogy Bill Gatest és az amerikai tiszti főorvost már letartóztatták... Tehát nem „más színben tüntetik fel” a dolgokat, hanem egyenesen hazugságokat terjesztenek.

Ez annyiban illeszkedik a 2014 óta megfigyelhető orosz technikákba, hogy nem a meggyőzés a cél. Nem az Moszkva célja, hogy rábeszélje a Szputnyikra az embereket. Persze ez is egy jó kimenet számára, de nem a fő prioritás. (Hiszen amúgy sincs elég az orosz vakcinából, és a saját populációjukat se ártana beoltani.) Az orosz dezinformációs műveletek, a stratégiai megtévesztések célja az elbizonytalanítás. Az, hogy annyi ellentétes információ legyen egy adott ügyről, hogy a számtalan hazugság miatt az olvasó sehogy se tudja kihámozni az igazságot, így aztán végül fel is adja a keresését. Feladja a tájékozódást, elveszítse a médiába, a saját gyógyszerészeti szakembereibe, a hatóságokba vetett bizalmat.

Ez nem is a saját vakcináról szól, csak az oltási hullám apropóján érvényesített nemzeti érdek. Nem minősíti, hogy melyik oltás milyen, mert nem is ez a célja, nem a tisztánlátás – épp ellenkezőleg, itt az optika elhomályosítása a feladat. Ettől még működik vagy sem az egyik vagy a másik vakcina.

Tehát az oltástervek mellett ugyanolyan fontos lenne számunkra az információs önvédelem. A „Szputnyik” név nem véletlen utal a nagy hidegháborús űrversenyre a két nagyhatalom közt. A csehek beüzemelték a Nemzetbiztonsági Tanácsuk hibrid fenyegetésekkel foglalkozó munkacsoportját, amely éppen az ilyen stratégiákkal foglalkozik. Elnöke a miniszterelnök katonai tanácsadója, Petr Matouš. Pozsony és Budapest vajon milyen szinten kezeli mindezt...?

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

ellatas

Felmérés: A többség ragaszkodik az ingyenes egészségügyi ellátáshoz

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Rejtélyes körülmények között halt meg egy férfi, miután meglátogatta a barátját

putyin kp

Putyin olyan akadályba ütközött, amire senki sem számított

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.