Vélemény

A magyar esélyekről

Szlovákiában a legfontosabb kisebbségi stratégiai cél a magyar képviselet megtartása – lenne. A modern, európai, etnikai alapú politizálásban hiszek, Katalónia vagy Dél-Tirol példáinak békés vonásaiban.
Szombathy Pál

2020. február 29. 08:29

urna

Ami felvidéki gyökerű magyarként aggodalommal tölt el, az a magyar képviselet. E vitába kívülről én nem szállnék be, de ebben az esetben valószínűleg a teljes magyar összefogást kellett volna megteremteni: akár tüzet a vízzel, kisebbségi alapon.

Ha ugyanis szeretnénk megőrizni magyarságunkat, kultúránkat, s megkapni azokat a kisebbségi jogokat, amelyeket katalánok, baszkok, dél-tiroli németek magától értetődően élveznek, akkor nincsenek kompromisszumok, nincs értelme hátrálni, akkor egyszerűen ragaszkodni kell minden körülmények között ahhoz, ami jár a sokszínű Európában. Lehet persze mindezt szelíden, kulturáltan, párbeszédre törekedve, vagy lehet harciasabban, de mindenképpen elvi alapon szükséges politizálni. Amennyiben a kisebbségi lét célja nem a lassú és folyamatos feloldódás elfogadása a többségi nemzetben, hanem identitásunk, nyelvünk minden generáción átörökítendő megőrzése. Ebben szerintem nem lehetségesek engedmények. Tessék megnézni az említett európai kisebbségek kitartását, büszkeségét, makacsságát: a katalán zászlók borította francia Perpignant, a németül beszélő Bolzanót; ez nem megy a jogainkért haverkodva, udvarolva, tűrve-barátkozva, örökké várva a dolgok jobbra fordulását. Ehhez erő kell és világos artikuláció. Határok.

Eközben persze jól kell tudni szlovákul, két kultúrában otthon lenni hozzáad az emberhez, de a többségi nemzettel élve a kényelem természetes önfeladáshoz vezet; ilyen az ember természete, ha nem edzi magát, ha nem fegyelmezett, a könnyebb ellenállás irányába halad, az pedig a feloldódás lesz. A kisebbségi életforma, az egyenrangú kisebbségi polgári lét kiharcolása energiát igényel. Az együttélés nem jelenthet eltűnést, csakis markáns önállóságot, egyenrangúságot. 
Jó ideje azt gondolom, hogy a modern tömegdemokráciában a választás nem szerelmi kérdés, az ember nem rajongása tárgyaként támogat politikusokat, inkább a „legkisebb rosszat” kell keresni, számos szempontot mérlegelve: érzelmeinket, szimpátiánkat, világnézetünket és személyes érdekeinket – meg a közérdekről vallott elképzeléseinket. Ezekből az összetevőkből hozunk egy döntést, megfontolásainkat súlyozva, mérlegre téve. Voksunk nem egy életre szól, néhány évre ad támogatást valakinek, valamilyen elképzelésnek. A felelős döntés nem házasság, tévedés joga fenntartva. 

A lényeg azonban: szavazni jobb, mint távol maradni. Kisebbségi magyarként ez duplán igaz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.