Felfelé ível a Smer támogatottsága, bejutástól távol a magyar pártok

Szövetség k

A Smer tovább erősödik, a Progresszív Szlovákia (PS) még mindig előzi a Hlast, a jobbközép és magyar pártok viszont mélyen a választási küszöb alatt – derül ki az Ipsos ügynökség júliusi felméréséből, mely a Denník N napilap megrendelésére készült.

Robert Fico népszerűsége növekszik, pártjára a választók közel ötöde (19,4%) szavazott volna, ha júliusban tartották volna a parlamenti választást. Több mint két hónappal az előre hozott választás előtt a Smer támogatottsága meghaladta a 2020- ban szerzett szavazatok arányát, ami egyúttal azt is jelenti, a párt szakadása és Peter Pellegriniék távozása ellenére most többen szavaznának bizalmat a „szociáldemokratáknak”, mint 3,5 évvel ezelőtt. Míg az év elején 13,6%-on állt a Smer, a fokozatos növekedés júniusra elérte a 18,9%- ot, a júliusi adatok pedig további emelkedést mutatnak. Ezt a trendet a Focus közvélemény-kutató ügynökség és az AKO számai egyaránt alátámasztják – előbbi 19, utóbbi 18 százalékot mért.

Hasít a PS

A Progresszív Szlovákia támogatottsága rekordot ért el, jelenleg a szavazók 15,9%-a voksolna rájuk. A parlamenten kívüli párt tavaly november óta 5 százalékpontot javított, s júniusban maga mögé utasította a Hlast, mely hónapokon keresztül vezette a listát. Az Ipsos júliusi mérése megerősítette a PS dominanciáját, a másik két említett ügynökség közvélemény-kutatásában még csak a harmadik helyet érte el, az AKO viszont már szintén 15 százalék fölött regisztrálta.

A negyedik helyen továbbra is a szélsőséges Republika áll stabil 8,6%-os támogatottsággal. Az OĽaNO és Barátai formáció az elmúlt negyedévben 7% körül mozog, s az Ipsos szerint egyelőre nem lélegezhet fel Igor Matovič mozgalma, valamint a vele koalícióban induló Za ľudí és Keresztény Unió vezetői sem lehetnek elégedettek az eredménnyel. A hármas koalíció 7,1%-ot kapott, ami azt jelenti, egy hajszál választja el a 7%-os bejutási küszöbtől.

Pofon Kollárnak

A Sme rodina a párt elnökének nőverési botránya ellenére egyelőre befutó helyen szerepel, de szemmel láthatóan ártott az ügy a családközpontúságot hirdető mozgalomnak. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Kollár egy hónapja egy sajtótájékoztatón bevallotta, hogy tíz évvel ezelőtt bántalmazta akkori partnerét, gyermeke édesanyját, Barbora Richterovát. A júniusi felmérések még nem tükrözték, miként hatott a közvéleményre a házelnök agreszszív múltjáról szóló vallomás, júliusra azonban majdnem egy százalékponttal visszaesett a Sme rodina támogatottsága. A Denník N szerint elsősorban a nők fordítottak hátat Kollárnak, 10%-ról nagyjából 7%-ra csökkent a női választóinak aránya.

Határeset

Ennél is kedvezőtlenebb helyzetben van a KDH (5,9%) valamint a Saska (5%). A konzervatív és a liberális párt egyaránt a határon táncol. Utóbbi visszaesését már a júniusi Focus-felmérés is jelezte (5%), az AKO viszont a júliusi adatgyűjtésnél még 7% felett mérte. Az Ipsos szerint leginkább a fiatal korosztály tagjai (18 és 24 év közöttiek) pártoltak el Sulíkéktól, s feltehetően a PS-nél kötöttek ki.

A másik oldalon viszont egyre valószínűbbnek látszik Andrej Danko politikai feltámadása – az 5%-os támogatottságnak köszönhetően akár mandátumot is szerethetnek az SNS listáján induló politikusok. Nem ez az első alkalom, hogy a nemzeti párt a bejutási küszöb fölött mozog, a Focus és az AKO legutóbbi kutatásai szintén a parlamentben látták Dankóékat.

Képviselet nélkül

A legnagyobb válságban a kisebb jobbközép pártok vannak – beleértve a magyarokat is. Hét héttel a választás előtt esélytelennek tűnik a szlovákiai magyarokat képviselő pártok parlamentbe jutása – a Szövetség 3,5%-ot érne el, a Kékekkel közösen induló Híd 1,8%-ot, míg a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum 0,8%-ot szerezne. A Híd és a Magyar Fórum a másik két ügynökség adatai szerint is nagyon távol állnak a mandátumszerzéstől, jelen helyzetben azonban még a 3% is messzinek tűnik, tehát az állami támogatás megszerzése is gondot okozhat a két magyar alakulatnak.

A Szövetség a júniusi adatokhoz viszonyítva javított – 3,1%-ról 3,5%-nőtt a támogatottsága. Az Ipsos adatai azért is érdekesek, mert a 2% feletti pártok esetében kiderül az is, milyen intervallumban mozog az adott párt támogatottsága – a Szövetség esetében ez 2,2 és 4,8 százalék. Ami a párt potenciálját illeti, az ügynökség szerint elérheti az 5,1%- ot, a kemény mag azonban csak 2,4%. A Denník N adatai alapján a Szövetségnek legutóbb tavaly decemberben sikerült átlépnie a 4%-ot, azóta viszont 3% alatt hullámzik a teljesítménye.

(ba, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?