Vélemény

A láthatatlan miniszter sötét foltja

Nagy semmi – nyilatkozta kétségbeesetten Jaroslav Dóczy, a nyitrai Andrej Bagar Színház igazgatója, miután az elmúlt héten kiderült, hogy a szlovák kormány milyen feltételekkel engedélyezi a kulturális intézmények újranyitását.
author
Szilvássy József

2022. január 13. 08:30

Natália Milanová
Natália Milanová - TASR/AP-felvétel

Az első változat szerint egy-egy színházi előadáson, filmvetítésen, hangversenyen legfeljebb ötvenen lehettek volna a nézőtéren. Ezt a rendelkezést minden érintett hatalmas felháborodás fogadta. A pozsonyi Vigadó művészeti vezetői szerint a kultúra megcsúfolása lenne, ha a hétszáz hallgatót befogadó hangversenyteremben mindössze félszázan lehetnének személyes részesei a koncerteknek. A kabinet azonnal visszahőkölt, és engedékenyebb lett. Újabb tervezett intézkedését sem fogadta általános elégedettség.

Sokan máig nem értik, vajon milyen mércét alkalmaznak az illetékesek. Miért tervezik azt, hogy a mérsékelten kockázatosnak minősített színházi előadáson a háromszor beoltottak, illetve a Covid-fertőzésből kigyógyultak betölthetik a nézőtér felét, viszont az ennél rizikósabbnak tartott hangversenyen legfeljebb huszonöt százalékos lehet a részvétel. Egyesek szerint ettől a kormánytól a művészek, a kulturális munkatársak nem várhatnak megalapozott döntéseket, hiszen a vezető politikusok közül ketten plágiumba keveredtek, a társaik pedig – kevés kivételtől eltekintve – színházat csak kívülről láttak.

Nem túlzás azt állítani, hogy a nálunk is csaknem két éve garázdálkodó koronavírus legnagyobb vesztesei közé tartoznak a kreatív ipar és a szabadúszó művészek, akik közül a némi állami segély ellenére egyre többen súlyos megélhetési gondokkal szembesülnek. Szerencsésebb társaik munkaadó intézményüktől kapnak ugyan valamennyi gázsit, illetve fizetést, de rajtuk meg a művészi feladatok hiányából fakadó tétlenség, esetenként a karantén miatt egyre komorabb hangulat válik úrrá. Közülük csak nagyon kevesen mondhatják el, amit Bandor Éva, akit a Vígszínházba vendégszereplésre kértek fel Molnár Ferenc Liliomjában, ezenkívül pedig az ugyancsak tétlenségre kényszerített angol kollégáival – szponzori támogatással – új színművet tanultak be és online csatornán mutattak be.

A szlovákiai színművészek érdekszervezete nem kiváltságokat követel, hanem egyenlő feltételeket más közösségi rendezvényekhez hasonlóan. Megértik, hogy az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése életbevágóan fontos, miként több szolgáltatás. Ám a kultúra sem lehet mostohagyerek. Márpedig Natália Milanová miniszter asszony tétlensége és szinte minden, a szellemi életet háttérbe szorító intézkedésbe beletörődő magatartása ezt a megkülönböztetést lehetővé teszi.
Szakmai berkekben nem véletlenül nevezik őt láthatatlan miniszternek, aki a kormányüléseken alig hallatja a hangját, legfeljebb a közösségi hálón sopánkodik és panaszkodik olykor, hogy ismét leszavazták elsősorban a hivatásos művészeket támogató javaslatát.

Egyelőre ismeretlen személyek lejárató módszerrel igyekeznek megfosztani őt a miniszteri bársonyszéktől.

Elküldték a szerkesztőségekbe azokat a hangfelvételeket, amelyekkel azt bizonygatják, hogy Milanová évekig baráti kapcsolatban volt Peter Tóthtal, Marián Kočner egykori bizalmasával, még akkor is, amikor kirúgták az ismerősét a Sme szerkesztőségéből, mert megtudták, hogy kollégájuk a Szlovák Információs Szolgálatnak is dolgozik.

Mindezek ellenére a művészek továbbra is a célirányos párbeszéd hívei. Rövidesen fogadja őket az egészségügyi és a kulturális miniszter jelenlétében Eduard Heger kormányfő, akitől a közösségi események minden rendezőjének egyenlő, egyértelmű és nem csak néhány napig érvényes működési feltételeket kérnek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger Igor Matovič

Az OĽaNO-nak több ajánlata is van az SaS-nek, Kollár Sulík helyében elfogadná azokat

Zuzana Čaputová Eduard Heger

Čaputová: Meg kell oldani a kormányválságot és véget vetni a patthelyzetnek

d

Be kell zárnunk a rendelőket, ha a nővéreink nem kapnak fizetésemelést – figyelmeztettek a magánorvosok

Az év rollerese: az útról a fűbe dőlt, több mint három ezreléket fújt

Az év rollerese: az útról a fűbe dőlt, több mint három ezreléket fújt

Menet közben cserélt helyet a traktor vezetője az egyik utastársával, majd őrült tombolásba kezdett

Menet közben cserélt helyet a traktor vezetője az egyik utastársával, majd őrült tombolásba kezdett

Magas-Tátra

Vipera mart meg egy magyar turistát a Magas-Tátrában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.