Vélemény

A külcsín hatása

Cseh szociológusok érdekes kutatást végeztek arról, hogy a 30–50 éves népességnél az ápolt, jó kinézet befolyásolja-e a munkaerő-piaci érvényesülést, s ha igen, akkor miképpen.
author
Lampl Zsuzsanna

2020. december 5. 19:31

meeting
(Pixabay)

Közben persze egyéb tényezőket is figyelembe vettek, mint például a nemet, az életkort, iskolázottságot, intelligenciát és a társadalmi származást.

Kiderült, hogy úgy a munkahelyi csúcspozíciókért, mint a magas bérekért folyó versenyben a legfontosabb tényező az iskolai végzettség. S ez mindkét nemre érvényes. De azért a külcsínnek is fontos szerep jut. E tekintetben pedig van különbség nők és férfiak között.

A vezető beosztásokért folyó konkurenciaharcban az átlagosnál attraktívabb külsejű és magasabb intelligenciájú férfiak jobban érvényesülnek, mint az ugyanilyen nők. Viszont az átlagosnál kevésbé vonzó külsejű és alacsonyabb intelligenciájú férfiak sikertelenebbek az ugyanilyen nőknél.

Más a helyzet a bérekkel. Minden egyes év, amely emeli az iskolázottság szintjét, a férfiaknál az átlagbér 6 százalékával, a nőknél 7 százalékkal növeli a bevételt. E téren a férfiaknál az átlagon felüli külsőnek nincs hozadéka, viszont az átlagon aluli külsőnek negatív hatása van, ugyanis a nem attraktív férfiaknak, noha iskolázottságban és intelligenciában nem térnek el a legszebb férfiaktól, 9 százalékkal alacsonyabb a bérük. A kutatók szerint ez a cseh férfiak 25 ezer korona körüli havi átlagbéréből számolva évi 27 ezer koronával alacsonyabb bevételt jelent, vagyis 
20 év munkaviszonynál nagyjából félmillió korona mínuszt.

Ami a béreket illeti, a nőknél még nagyobbak a különbségek. Először is azért, mert a a külcsínnek a nőknél épp e területen van szerepe: az átlagnál szebb nők bevétele az átlagfizetés 15 százalékával magasabb az átlagnál csúnyább nők bérénél. Másodszor, az utóbbiak eleve az átlagbér 6 százalékával kevesebbet keresnek. Tehát a „legszebb” és „legelőnytelenebb” külsejű nők bérkülönbsége 21 százalék, ami a nők 20 ezer koronás havi átlagbéréből számolva évi 50 ezer korona különbség. 20 év munkaviszonynál ez 1 millió koronát jelent.

De a nőknél még inkább számít az intelligencia, mint a szépség, ugyanis a kutatás szerint az átlagon felüli és az átlagon aluli intelligenciájú nők közötti bérkülönbség 30 százalék, míg ugyanez a férfiak között csak 11 százalék.

Tehát a csúcspozíciókért folytatott küzdelemben a vonzó külső és az intelligencia inkább a férfiaknak kedvez, viszont a bevételeknél inkább a nőknek. Ezért van az, hogy bár a csehországi nők bevétele körülbelül 20 százalékkal alacsonyabb a férfiakénál, az átlagnál szebb és intelligensebb nők bevétele azonos az ugyanilyen férfiakéval, sőt a mintában 3 ezer koronával túl is lépte a férfiakét. S az is érdekes, hogy a szakirodalomból ismert „csúnyaságért járó társadalmi büntetés” a munkapiacon nem a nőket, hanem inkább a férfiakat érinti.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.