Vélemény

A köztes elem

A héten újabb pénzcsomag érkezését jelentették be a magyar kormány képviselői, mégpedig az itteni magyar óvodák fejlesztésére. A nemrég beharangozott gazdaságélénkítő támogatás mellett így 6,3 milliárd forint jut a hazai magyar ovikra.
Czajlik Katalin

2017. szeptember 28. 14:57

Ez önmagában természetesen jó hír. A kisebbségi intézményrendszer, beleértve az óvodákat, krónikus alultápláltságban szenved, ezért minden euróra, forintra szükség van, és hálásak is vagyunk érte. Azt azonban nem lehet nem észrevenni, hogy mindennek erősen politikai színezete van, olyannyira, hogy a nagy magyarországi pénzosztás lassan az MKP kampányának tetszik. S lám, közelednek a megyei választások, amelyek az MKP számára – a parlamenti képviselet elvesztése óta – kulcsfontosságúak, s amelyek során nem mellesleg egymással is megküzd a két magyar párt. Az MKP vezetői ehhez méltón ott parádéznak mindegyik bejelentésnél, s mindegyik rendezvényen elhangzik, hogy bizony az MKP és nem más a magyar kormány stratégiai partnere. 
 
Persze felmerül a kérdés, vajon ez gond-e, s ha igen, miért. A magyar kormány azt választ stratégiai partnerének, akit csak akar. Való igaz. Csakhogy ne felejtsük el, hogy az MKP mégiscsak egy párt, melynek legfőbb érdeke a hatalomgyakorlás. Ráadásul a hazai magyar politikai megosztottság következtében az MKP a szlovákiai magyar választóknak csak egy részét képviseli, így sehogy sem állíthatja be magát a felvidéki magyarság kizárólagos, önzetlen képviselőjének. 
 
Mellesleg, mondjuk az óvodai projekt esetében megvan itthon a kellő szakmai intézményrendszer, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amely minden szükséges információt meg tud adni a magyar félnek, amint az meg is történt, hiszen a pályázat kiírásánál állítólag az SZMPSZ adataiból indultak ki. 
 
Nem nagyon érthető hát, a magyar kormány és az SZMPSZ közé minek kell oda köztes elemnek az MKP. Hacsak nem azért, hogy a párt politikai pontokat szerezzen így. 
 
Mert bármilyen pénzosztásnál, ahol a párt, bármilyen párt, stratégiai partnerként „segédkezik”, felmerül a gyanú, hogy a legfőbb szempont az lesz, hogy a párt érdekeinek megfelelő címekre jussanak el a támogatások. Egy politikai párt esetében, ráadásul kampányidőszakban, annyira adja magát ez a feltételezés, hogy még akkor is felmerül, ha az adott esetben egyáltalán nem igaz. 
 
Ennek egyféleképpen lehetne elejét venni, mégpedig úgy, hogy a párt önként lemondana a csábító lehetőségről. Persze, akkor nem lehetne ott pózolni a fotókon (tessék csak megnézni az MKP-közeli sajtót), nem lehetne azt sugallni a választónak, hogy mindezt az MKP-nak köszönhetik, egyszóval oda lenne az egész PR-hatás… Akkor meg minek az egész program, nem igaz? Hát az óvodák fejlesztésére. 
Állítólag.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.