Vélemény

A kapitány és a harmadik világháború

Miközben a világ lassan a harmadik világháborúra készül Kászim Szulejmáni meggyilkolása után, Andrej Danko megmutatta, hogy egy ilyen helyzetet is bármikor képes kampánytémává zülleszteni.
Hegedűs Norbert

2020. január 9. 11:26

dank

Az történt ugyanis, hogy az iráni tábornok meggyilkolását követő feszült helyzetben Andrej Danko felszólította Peter Pellegrini miniszterelnököt, hogy hozassa haza az Irakban állomásozó szlovák katonákat, „viselkedjen férfiként”. A házelnök az utóbbi időben rászokott, hogy megkérdőjelezi Pellegrini vezetői képességeit, önmagát pedig büszke, erős, nemzeti vezetőként próbálja pozicionálni. Ez a kommunikációs játék akkor siklik félre, ha végiggondoljuk:

a Danko által sugalmazott „férfias viselkedés” lényegében azt jelenti, hogy megfutamodunk a baj első jelére.

És még mielőtt valaki azt hinné, hogy egy hadosztálynyi katonát kell hazarendelni, szögezzük le: Szlovákia összesen hét katonát állomásoztatott Irakban, akik kiképzői feladatot láttak el. A munkájukat semmiképp nem becsüljük le, de azért az nyilvánvaló, hogy a jelenlétük inkább szimbolikus fontosságú: azt jelzi, hogy az országunk elkötelezett a NATO politikája mellett.

Még ha a legjobbat is feltételezzük Danko szándékairól, és elhisszük, hogy tényleg a szlovák katonák életéért aggódik, az általa választott eljárás akkor is számos kérdést vet fel. Először is a nyilvános hisztivel csak azt érte el, hogy minden potenciális terrorista tudtára hozta: Irakban szlovák katonák vannak és nemsokára már nem lesznek ott, vagyis, ha le akartok csapni, akkor azt most kell megtenni. Nem véletlen, hogy a háborúzó felek nem szokták egymásnak megüzenni, mi lesz a soron következő hadművelet – úgy tűnik, Danko kapitány nem jutott el idáig a történelemkönyvben. Az sem mellékes, hogy a hét katona egy szövetségi rendszer keretein belül végzi a feladatait Irakban, így a kivonásukat minimum velük egyeztetni kellene – nem lehet őket csak úgy egyoldalúan hazarendelni.

Ezeknek a tényeknek persze valószínűleg az SNS elnöke is tudatában van, csak épp nem hagyhatott ki egy ilyen lehetőséget. A helyzet az, hogy nagyban zajlik a kampány, a párt preferenciái elég gyatrán állnak, és eddig nem igazán tudott semmilyen épkézláb kampánytémával előállni. A nemzetközi konfliktus így Danko számára a legjobb időpontban érkezett.

Meglovagolhatja a háború- és Amerika-ellenes közhangulatot, eljátszhatja a hős szlovák katonák védelmezőjét és közben még abba a Pellegrinibe is belerúghat, aki leállította az SNS hadügyminiszterének gyanús milliárdos közbeszerzését.

Hogy emiatt akár a katonák is veszélybe kerülhetnek és hogy a baj első jelére cserben hagyjuk a szövetségeseinket? Úgy tűnik, Dankónak ez belefér, ha cserébe szerez néhány szavazatot.

A történet végül azzal zárult, hogy a szlovák katonákat áthelyezték Irakból, így remélhetőleg sikerült kifogni a szelet az SNS elnökének hisztériakeltéséből. Persze, a közel-keleti helyzet még távolról sem stabilizálódott, Irán bosszúra szomjazik, a következő válság bármikor megérkezhet. Szerencsére mi már nyugodtak lehetünk. Tudjuk, hogy ha Szlovákia valaha tényleg eljut a szakadék szélére, és tényleg nagy lesz a baj, akkor Danko kapitányra biztosan számíthatunk.

Egy pillanatig sem fog habozni, hogy az eseményeket a saját javára használja fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ep

Brexit: a V4-ek szövetségest veszítenek

Jojo Nyuszi

Jojo Nyuszi, ahol Hitler a poéngyáros

Komárom

Élni akarás, alázatosság és megbocsátás Radnóti költészetében

Kováčik

Kováčik: az UEFA sem akarja, hogy a BL néhány országról szóljon

Újabb adag műholdat vitt fel a SpaceX rakétája a tervezett "űrinternet" megvalósításához

szőlő illusztráció

A világ szőlőinek felét fenyegeti a 2 Celsius-fokos felmelegedés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.