Vélemény

A jobboldal reménye?

Pártkongresszust tartott a hétvégén az SaS, a liberálisok kiértékelték a választásokat és szó esett az egy év múlva esedékes tisztújításról is. Richard Sulík pártelnök szerint jelenleg az SaS az egyetlen jobboldali párt, amely stabil struktúrákkal rendelkezik és idővel átveheti a kormányzást a Smertől.
Tokár Géza

2016. április 26. 09:12

A körülményeket figyelembe véve tulajdonképpen még igaza is van, de ez nem az SaS-t, hanem sokkal inkább a vetélytársait minősíti. 

Ha van vesztese a parlamenti választásoknak, akkor az a mérsékelt jobboldal: válsága, pusztulása kiteljesedett a választási eredményekben. Az SDKÚ a teljes leépülés után végképp kiírta magát a politikából, a KDH kipottyant a parlamentből, a Sieť és a Híd átejtette jobboldali választóit, akik Fico alternatíváját, és nem a partnerét vélték látni bennük. Ilyen felhozatal mellett nem nehéz egy olyan pártnak is vonzónak és szervezettnek láttatnia magát, amelynek sem a jobboldalisághoz, sem a tömegpártisághoz nincs sok köze. 

Az SaS lehetőségei korlátozottak, s ez részben a párt sajátos struktúrájából fakad. Alig százhatvan tagja van (néhány ezer szimpatizáns mellett), fővárosközpontú, és szinten most azért szerepelhetett sikeresen, mert a jobboldali pártok régiós struktúrái rohamosan pusztulnak. Ilyen körülmények között jelentett márciusban az SaS alternatívát 150 ezer szavazónak. 

A jobboldali vezető státuszhoz azonban ennél több kell, márpedig programszinten az SaS célkitűzéseit nagyon egyszerűen és velősen lehet összefoglalni: az állam szerepének minimalizálása, a vállalkozópárti, illetve korrupció elleni fellépés. Ugyan jó alap, különösen most, hogy a baloldal és a jobboldal közötti határok elmosódni látszanak, de például az SDKÚ egykori szavazói más értékrend szerint gondolkodnak. A fenti három célkitűzés csak szlovákiai viszonylatban számít jobboldalinak, de inkább úgy lehetne jellemezni, hogy valami, ami nem baloldali. 

Az SaS ugyan se nem tömegpárt, se nem klasszikusan jobboldali, mégis egészen addig meg tudja tartani a váltópárti státuszát, amíg a csalódott szavazók számára nem formálódik egy jobb alternatíva. A szlovák politika sajátossága, hogy pártok jönnek-mennek, minden bizonnyal nem kell sokat várni arra, hogy mondjuk a Sieťből kilépő Miroslav Beblavý és csapata, Richard Rybníček trencséni polgármester, vagy éppen – minden jobboldali álmát megvalósítva – Andrej Kiska államfő zászlót bontson és pártot alapítson. Terük van az érvényesülésre. Addig is Sulík a várakozások terén pont az lehet, akinek mondja magát: Fico legfőbb ellenfele és a váltópárt vezetője. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
plusk

Az áruházak figyelmeztetik a vásárlókat a PET palackokra vonatkozó betétdíjas rendszer miatt. Erre figyeljenek!

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

depresszió

Egy évtizedre visszatekintve 2020-ban történt a legkevesebb öngyilkosság

Mária Kolíková

A foglalkozásra és az életkorra is kitér a kötelező oltásról szóló elemzés

tarko

Tarkovič marad a szlovákok kapitánya, ezt a feladatot kapta a szövetségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.