A civilek és a szlovmagy középosztály

<p>Pénz nélkül nincs se civil szektor, se kultúra. Az eurók biztosítása egyrészt az államra tartozik, hiszen a civil szférában és a kultúrában dolgozó szervezetek az állam és az állampolgárok számára fontos feladatokat látnak el.&nbsp;</p>

Ha a szlovákiai magyarokat nézzük, ahol a civil szektor jórészt a kultúra területén aktív, és az állam a jövőre esedékes 4 millió euróval nagyot húz. A másik fontos elem ebben a rendszerben a magánforrás. S így érkezünk el a szlovákiai (magyar) közép- és felső osztályhoz. Ami, ugye, nincs. Vagy mégis van? Rajtuk múlik.  A vagyon még nem tesz valakit a közép- és felsőosztály tagjává. Ahhoz ugyanis szükség van egyfajta kultúrára, meg némi társadalmi elköteleződésre is. Ez utóbbi mindenkinél mást jelenthet, de közös alapként a felelős társadalmi gondolkodást jelölhetjük meg. A civil szféra és a kultúra, mondjuk úgy, a „közjó” szempontjából vagy konkrét tevékenységet, vagy ilyenek pénzelését. Vannak-e ilyenek megfelelő számban? Akik nem ön- és politikai érdekből hoznak létre, támogatnak civil kezdeményezéseket? Merthogy a civilek nem a hasukat vakarják, hanem dolgoznak, amiért pénz jár. És hogy mindezt nem a versenyszférában teszik, az nem pech, hanem inkább támogatni való. Megfizethető. Munkájuk a köz, így a középés felső osztály életét is segíti. Legyen ez a munka jogérvényesítés, érdekvédelem, környezetvédelem, oktatás vagy a kultúra művelése. (Azt zárójelben jegyzem meg, hogy a szlovákiai magyarság esetében fejlődési anomália, hogy a sokáig főleg a kultúra jelentette a harmadik szektort, jogvédelmi/környezetvédelmi stb. céllal létrejött szervezetek aránytalanul kis számban vannak. Az utóbbi időben mintha változna a helyzet.)  Az ember néha hajlamos elhinni, hogy egy jó esemény egy másikat is elindít. Így a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény után a szlovákiai magyar közép- és felső osztály is komolyan veszi majd magát. Lesöpri magáról mindazt a szennyet, amit ideiglenes diktátorjelöltek mondanak a civil kultúráról, közössége problémáit a magáénak tudja, és megpróbál segíteni. Ilyen módon válhat egy valódi közép- és felső osztállyá – már ha szeretne. Most ő a soros.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!