A baltás támadás margójára

balta k

Az USA-ban már húsz éve detektoros kapun át lehet csak bemenni az iskolákba, ami gyorsabb megoldás, mintha megmotoznák a diákokat, hogy nincs-e náluk pisztoly, kés, balta. Nekünk mindez csak távoli szörnyűség volt. Egészen mostanáig.

Bármit be lehet vinni az iskolába – és most nem csak az autópályákról, teljes legókészletekről, hordozható kozmetikai szalonokról beszélek. A tanároknak legfeljebb arra van energiájuk, hogy szabályozzák a mobilozást tanítás alatt. Fegyverekre nincsenek felkészülve. Hogy is lennének, hiszen ez nem tananyag az egyetemen – vagyis ösztöneikre, érzelmi intelligenciájukra kell támaszkodniuk. Akinek van affinitása ehhez a pályához, az könnyebben boldogul. A többiek pedig, akik kényszerből vagy véletlenül lettek tanárok, most riadtan evickélnek ebben a minivalóságban, amely a kinti világot képezi le, annak harcaival, szimpátiaversenyével, gonoszságaival. Nem igaz, hogy az iskola az életre készít fel, mert az már maga az élet.

Csütörtökön egy elsős szakközépiskolás baltával a kezében rohangált a nyitranováki suliban, homlokon vágott vele egy lányt, egy másik diákot is megsebesített. Az igazgatónő szerint nem volt problémás gyerek. (Ezt alig két hónap alatt sikerült megállapítani róla). Kérdés persze, mit nevezünk problémásnak, mikortól számít ön- és közveszélyesnek valaki, mi minden válthat ki egy ilyen rohamot, és hogyan akadályozható meg. Mennyi agresszivitást látnak maguk körül a tinédzserek? Mit néznek az interneten, milyen videójátékokat játszanak? Van-e kinek elmondaniuk, mi nyomja a lelküket?

És ez még csak egy része a kérdéseknek, amelyeket fel kell tennünk. Folytathatnám a sort azzal, hogy fogalmunk sincs, hogyan hatott a tizenéves korosztályra az utóbbi három év, a lezárásokkal, online tanítással, bizonytalan kilátásokkal. Az otthoni összezártság sok esetben azt eredményezi, hogy a kamasz nem tanul meg normálisan kommunikálni kortársaival. És a felgyülemlett feszültség egyszer csak elszabadul, kitör, utat talál – gyakran agresszivitás formájában.

Részleteket nem tudunk a nyitranováki esetről, csupán annyit, hogy időközben előre eltervezett gyilkossági kísérletnek minősítette a NAKA. Az iskola szintén hallgatásba burkolózott. Az igazgatónő szerint a diákoknak pszichológusok segítenek feldolgozni a történteket, és a tanárok is megkapják a szükséges lelki segítséget.

Már csak a szülőket kellene rendbe tenniük most, az energiaválság kapujában, mert elsősorban tőlük lesik el a viselkedési mintákat a tinédzserek. Nyilván nem céljuk, hogy agresszív gyereket neveljenek, de nekem az is elég, hogy esténként hallom, ahogy a fenti szomszédasszony olyanokat ordít a gyerekének, hogy „megöllek, te rohadék!” Ki van készülve az a szegény nő, konstatálom ilyenkor, bár lehet, hogy ki kellene hívnom a rendőrséget...

Politikusok is nyilatkozgatnak a nyitranováki baltás támadás ügyében, de nem érdekel, mit mondanak. Én a szakemberek véleményére vagyok kíváncsi. Jó lenne, ha minél többen megszólalnának a sajtóban azok közül, akik értenek az emberi lélekhez. Mert ez nem az első ilyen eset volt hazánkban: két héttel ezelőtt a Gölnicbányai járásban egy 14 éves fiú ment baltával az iskolába, mert meg akarta ölni az osztálytársát. Őt tanárainak sikerült megállítani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!