Újranyitás 2.0

koronavírus utazás

Alig egy évvel ezelőtt, valamikor 2020 júniusában volt téma az újranyitás, akkor még azt gondoltuk, hogy a tavaszi járvány után ismét visszatér az életünk, a koronavírus-járvány csak rövid ideig borítja fel a mindennapjainkat. Hogy amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is felejthetjük az utazási korlátozásokat, a karanténkötelezettséget, a lezárt határokat. Ám ma már tudjuk, hogy egy újabb, még szörnyűbb és hosszabb hullám követte a nyári optimizmust, hogy idén májusban ismét az újranyitás legyen a téma.
 

Ma már sokkal megalapozottabb az optimizmusunk, már vannak vakcinák, számos országban jó ütemben halad az oltás, és ennek köszönhetően mind több ország nyit a turizmusra, felemelkednek a sorompók, jöhetnek-mehetnek a pihenni vágyók.

Ám idén továbbra sem lesz teljes értékű a szabadság – sok szabályt, színes térképet kell áttanulmányozni, mielőtt a célállomásról döntenénk, és még akkor sem biztos semmi. Szinte minden kormányzati döntésnél szerepel, hogy a szabályokat heti vagy kétheti rendszerességgel frissítik, így ami ma még szabad (vagy zöld ország), lehet, hogy jövő héten már piros, netán fekete lesz. És fordítva. Ennek lesz egy előnye is, nevezetesen, hogy az indulás előtti napokban is tudunk majd akciós jegyeket foglalni, hiszen a légitársaságok, ha nincs tele a gép, most nem alkalmazzák a korábbi szabályt, hogy az indulás előtti napokban szinte csillagászati magasságokba emelték a repjegy árát. Hasonló lesz a helyzet a szállodák esetében is, egyedül a telt házas chartergépeknél lehet némi áremelkedésre számítani a nyári hónapokban.

De idén nemcsak az lehet döntő a szabadságoknál, hogy hova szabad és hova nem ajánlott utazni, de az is – és ez a legnagyobb újdonság a koronavírus-járvány utáni rendszerben –, hogy hazatérve milyen szabályokat kell betartani, esetleg karanténba kell-e vonulnunk, és ha igen, az hány napig tart. Mert akár kéthétnyi bezártság is követhet egy egyhetes nyaralást – nem biztos, hogy megéri…

A szlovák kormány a minap fogadta el az utazási térképet, ezen zöld, piros és fekete országok vannak – annak függvényében, milyen rizikót vállal az utas, ha épp ott nyaralna (már ha beengedik). Újdonság, hogy a térkép nem tiltja az utazást, azaz mostantól bárki és bárhova utazhat (ha az adott ország fogadja a turistákat), csak a hazatérésnél tesz különbséget, és ír elő karanténkötelezettséget a piros és fekete színű országok esetében. A térkép ki nem mondott célja, hogy a zöld országokban, azaz elsősorban az Európai Unióban tartsa idén a nyaralni vágyókat.

Ebben segíthet az uniós Covid-igazolvány is, amely heteken belül, legkésőbb július elsejéig megérkezik, ezzel pedig ismét szabadok lehetünk, szabadon utazhatunk – még ha az első hetekben ez csak az öreg kontinensre korlátozódik is, később, fokozatosan a világ nagy része zöld színű lesz ezzel a dokumentummal. Ha némi korlátozásokkal is, végre újra szabadok lehetünk, szabadon utazhatunk, nyaralhatunk. Már nagyon hiányzott…
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?