Utazz

Turistacsalogatóként vetik be Mussolini világítótornyát

Turistacsalogatóként újra üzembe helyeznék Olaszországban Benito Mussolini nyári rezidenciájának világítótornyát a néhai fasiszta diktátor szülőhelye, Predappio közelében.
MTI

2017. február 28. 01:21

Turistacsalogatóként újra üzembe helyeznék Olaszországban Benito Mussolini nyári rezidenciájának világítótornyát a néhai fasiszta diktátor szülőhelye, Predappio közelében.

Mussolini nyári lakhelyeként használta a Meldola községhez tartozó Rocca delle Caminate kastélyt, amelynek világítótornyát zöld-fehér-vörös fénysugarakkal világították meg, valahányszor a duce ott tartózkodott.

A fényárban úszó világítótorony 60 kilométerről is látható volt, és a kastélyt jelenleg birtokló Forlí megye vezetősége úgy véli, a történelmi objektum sok turistát csalogathatna a környékre, ha újra használatba vennék.

"A világítótorony fényei Riminitől Imoláig láthatók lennének, és a toronyban egy éttermet is berendeznénk" - mondta el a La Stampa című olasz lapnak Meldola polgármestere, Gianluca Zattini.

A meldolai kezdeményezés heves vitákat váltott ki, sokan attól tartanak, hogy a világítótorony fasiszta nosztalgiázók zarándokhelyévé válhat.

Partizán- és zsidó szervezetek tiltakoztak a terv ellen, egyebek közt arra hivatkozva, hogy a kastélyban a fasizmus áldozatait kínozták és ölték meg.

"Predappióban zászlókkal, szuvenírokkal és relikviákkal ünneplik a fasizmust. A világítótorony üzembe helyezése csak rontana a helyzeten" - mondta Luciano Carra ferrarai rabbi.

Egy parlamenti képviselő kérte a belügyminisztert, vizsgáltassa ki, hogy a megye terve nem meríti-e ki a fasizmus dicsőítésének fogalmát, amit a törvény tilt.

Mussolini szülőhelyét, Predappiót és környékét nem hivatalos becslések szerint évente 40 ezer "nosztalgiázó" keresi fel, különösen sok látogatót vonz a temető azzal a kriptával, amely a diktátor földi maradványait rejti.

A meldolai polgármester szerint pusztán arról van szó, hogy turisztikailag akarják hasznosítani az ezeréves múlttal rendelkező, történelmi jelentőségű helyet. A kastély jelenlegi látogatóinak csak kis részét vonzza a fasizmus iránti nosztalgia, vélte.

Önnek ajánljuk

Kitörni a ködlő falak mögül. Szaló Csaba szociológussal, egyetemi docenssel beszélgetünk

Győzelemmel kezdett a DAC, Čmelík két gólt lőtt

Téli bajnokság keleten és Pozsonyban, teremfoci Gútán és Komáromban

Új hivatalvezető Galántán

Egy kisbaba is utazott a Fülöp herceg kocsijával ütköző autóban, két sérült van

Beszélgetés cenzúráról és öncenzúráról Máté Gáborral

Legfrissebb galériák
Olvasta már?