Trükkök, hogyan vegyünk olcsón drága repülőjegyet

repülőjegyfoglalás

Ha repülőjegyet keresünk, akkor sokszor találkozhatunk azzal a helyzettel, hogy a keresőoldalak lényegesen magasabb árat hoznak ki, mint amivel mi számoltunk. Ilyenkor három lehetőségünk van: halasztjuk vagy töröljük az utazást, esetleg elkezdünk trükközni. Ez utóbbihoz adunk most néhány tippet, elmondjuk, hogyan csökkenthető az elsőre rémísztő repülőjegyár. Nem biztos, hogy működik, de ha drága a jegy, érdemes ezeket a lehetőségeket is megpróbálni.

Rugalmasság

Az egyik legjobb megoldás, ha rugalmasak vagyunk, és nem ragaszkodunk az eredeti indulási dátumhoz. A keresőoldalon a dátumnál adjuk meg, hogy flexibilisek vagyunk (ha van ilyen lehetőség), vagy állítsuk be a +/- 3 napos opciót, így egy nagy mátrixtáblában láthatjuk, hogy milyen dátumkombinációval érhető el a legolcsóbb repülőjegy. Példa: a legolcsóbb jegy Budapestről Amszterdamba, június 2–5. között 328 euró. De ha kicsit később, június 5–8. között utazunk, akkor már csak 156 euró.

Indulás más városból

Az is egy megoldás, ha egy másik városból indulunk, mint ahogy azt eredetileg terveztük. Például Bécs helyett Budapestről vagy Prágából. Európai célállomások esetén a Bécs/Budapest/Pozsony/Kassa jöhet szóba, ha távolabbi helyszínre utazunk, akkor nagyobb a spektrum, ahol érdemes körülnézni. Néha jelentős összegeket tudunk megspórolni ezzel a trükkel. Az előző példánál maradva: a budapesti indulással 328 euróba kerülő amszterdami jegy Bécsből 152 euró, az olcsóbb, 156 eurós jegy helyett pedig bécsi indulással 110 euróért is foglalhatunk. Sokszor látni akciós jegyeket más európai városból, például Milánóból, Rómából, Berlinből vagy más repülőterekről, és az akciós mértéke olyan kedvező, hogy még akkor is rendkívül olcsón utazunk, ha elutazunk az akciós jegyet kínáló városba. Nemrég például Milánóból volt jegy a Hawaii-szigetekre, 420 euróért, Budapestről és Bécsből akkor a legolcsóbb jegy is 1200 euró volt. Ennél a trükknél azonban figyelni kell arra, hogy két repülőjegyet veszünk, azaz a mi felelőségünk, hogy elérjük a másik járatot – legalább 5–6 órát hagyjunk az érkezés (például Budapest–Milánó) és az indulás (Milánó–Honolulu) között.

Kerülni az ünnepeket

Fontos, hogy az ünnepekkor mindig rendkívül drága az utazás. Karácsony, újév, húsvét környékén ne is keressünk olcsó jegyet, nincs az a trükk, ami segítene. Az ünnepek környéki napokat ugyanis a légitársaságok kizárják az akciókból, így a legolcsóbb 5–6 tarifa ilyenkor nem érhető el. Maximum azzal tudunk trükközni, hogy megpróbáljuk megtalálni a határt, amikor még van akciós jegy. Karácsonynál maradva például december 18-tól van az ünnepi drága jegyár, de lehet, 17-ei indulással még találunk akciós jegyet. Az ünnepekhez hasonlóan nehéz találni jegyet akkor, ha a célállomáson nemzeti ünnep, nagy sportesemény vagy konferencia van, de például cseresznyefa virágzás idejére is hiába keresünk olcsó jegyet Japánba.

Átszállással olcsóbb lehet

Ha olcsón szeretnénk utazni, akkor Európán belül egyértelműen érdemes átszállás nélküli repülőjegyet vásárolni egy fapados, vagy nemzeti légitársaság járatára. A hosszú távú járatoknál azonban a légitársaságok megkérik a kényelem árát: a közvetlen járat mindig drágább. Érdemes egy kényelmes, nem túl hosszú átszállási időt kínáló csatlakozó járatot választani. Például, ha Budapestről szeretnénk Dohába utazni közvetlen járattal, akkor az a jegy 726 euróba kerül szeptemberre, átszállósan pedig 430 euró. Paradox, de ha például ugyanarra a járatra veszünk jegyet Dohán át Bangkokba, akkor a jegyár csak 526 euró – azaz még pár ezer kilométert repülünk pluszban, és még 200 euróval kevesebbet is fizetünk a jegyért. Lehet, a mellettünk ülő utas csak Doháig utazik, és kétszáz euróval többet fizet érte, mint amennyibe a mi bangkoki jegyünk került.

Kerüljük a kisebb városokat!

Ha egy kisebb, nem turistáktól nyüzsgő célállomásra utazunk, akkor érdemes a közeli nagy csomópontokba repülni, és onnan vásárolni egy „belső” jegyet a célállomára. Lényesen olcsóbb lesz így az utazás. Ez főleg az amerikai, ázsiai célállomásokra igaz. Például, ha a thaiföldi Udon Thani városába szeretnénk repülni, akkor a legolcsóbb jegy 938 euró. Ha előbb Bangkokba repülünk (399 euró), majd foglalni egy Bangkok–Udon Thani retúrjegyet (33 euró), máris fele annyiba kerül a jegy. Hasonló a helyzet az amerikai, kínai kisebb városokkal is. Azaz érdemes a nagy csomópontokba repülni, hiszen ott nagy a konkurencia, így olcsóbbak az árak is.

Egyirányú helyett retúrt

Ha egy egyirányú jegyet szeretnénk foglalni, akkor sokszor nagyon drága árajánlatokat találunk (kivéve az időben lefoglalt, Európán belüli akciós jegyek). Ha ilyenbe botlunk, és nagyon kell az egyirányú jegy, akkor érdemes egy tetszőleges napra beírni a „visszautazás” dátumát (még akkor is, ha már a foglaláskor tudjuk, hogy azt nem fogjuk felhasználni). Előfordulhat, hogy a retúrjegy olcsóbb lesz, mint egy egyirányú. Igaz, ez nem éppen etikus a légitársaságokkal szemben, hiszen ők várni fogják az utast a „visszautazásra” is.

Multicity jegy

A nagy foglaló oldalaknak köszönhetően már online is tudunk multicity, leánykori nevén open jaw jegyet foglalni, ezzel is csökkenthető a jegyár. Az ilyen jegyek lényege, hogy eltér az retúrjegytől: nem egy oda-vissza jegy, az egyik kiinduló- vagy célállomás eltér. Például oda Budapest–Kuala Lumpur, vissza Bangkok – Budapest. Sőt, több szakasz is beépíthető egy jegybe, akár 3–6 is, ez utóbbi az amerikai körutazásoknál csökkentheti a jegyárat. Sok rendkívül olcsó jegy pont ilyen verzióban érhető el, érdemes ezeket is folyamatosan figyelni.

Legyen benne szombat!

A szombat a kulcsnap. Nagyon sok olyan akciós jegyár van, amely egyik feltétele, hogy legyen benne legalább egy, a helyszínen töltött szombat éjszaka. Ha hétköznap jönnénk-mennénk (szombat éjszaka nélkül), akkor a légitársaság úgy értékeli, hogy üzletemberek vagyunk, nem turisták, így a legolcsóbb tarifákat ki is zárja. Ez főleg a hagyományos légitársaságoknál működik még, de ha drága a jegy, érdemes ezt is figyelembe venni.

Törjük meg az utazást

Vannak célállomások, amelyek rendkívül drágán, sokszor ezer euró feletti áron érhetők el – ezek a nagyon távoli helyek, és a kisebb városok (erről már írtunk feljebb). Ha egy távoli célállomásra szeretnénk utazni, akkor úgy is olcsóbbá tehetjük a jegyet, ha megtörjük az utazást – a köztes célállomáson pedig még be is iktathatunk egy városnézést, így nemcsak olcsóbb, de gazdagabb is lesz az utazás. Például, ha a Hawaii-szigetekre utaznánk, akkor például Los Angelesben megtörhetjük az utazást, úgy, hogy két retúrjegyet foglalunk, egyet Los Angelesbe, egyet pedig Los Angeles– Honolulu útvonalon. Ugyanez működik Ausztrália esetében is, a Sydney-be vágyók Szingapúrban vagy Kuala Lumpurban tudják megtörni az utazást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?