Szállást keres? Ezt tudnia kell, mielőtt foglal

Szállást keres? Ezt tudnia kell, mielőtt foglal

Közeledik az őszi utazási idény, ilyenkor sokan utazunk a közeli vagy akár távolabbi városokba, tengerpartokhoz, látnivalókhoz. Az egyénileg szervezett utazások egyik fontos kérdése, hogy milyen szállást foglaljunk.

Bár korábban már számos alkalommal írtunk a szállásfoglalások rejtelmeiről, ám így az idény előtt nem árt újra és újra megismételni ezeket az információkat, annál is inkább, mivel az online szállásfoglalási piac folyamatosan változik, és új trendek is megjelentek. 

Hol foglaljunk?
Ha online szeretnénk foglalni, erre számos lehetőségünk van, megtehetjük ezt valamelyik foglalóoldalon, közvetlenül a szállodánál vagy szállodaláncnál, de akár az ár-összehasonlító oldalak egyikét is használhatjuk. Ami a legfontosabb, nem csak a booking.com létezik! Sokan követik el azt a hibát, hogy amikor szállást keresnek, szinte csak ezt az oldalt nézik, és itt foglalnak. Pedig gyakran előfordul, hogy az ott található akcióknál is kedvezőbb áron tudjuk lefoglalni ugyanazt a szobát. Persze, sokszor megesik az is, hogy a booking.com oldalon van a legkedvezőbb ajánlat. Éppen ezért, ha szállást keresünk, akkor legyünk alaposak, nézzük meg a legtöbb opciót. Erre nagyon jó megoldást kínálnak az ár-összehasonlító oldalak (pl. Trivago vagy Hotelscombined), amelyek az összes lehetséges oldalt átpásztázzák, hogy megmutassák, a keresett dátumra melyik oldal mennyiért kínálja ugyanazt a szobát. Sokszor meglepődhetünk az eredményen, hogy ugyanazt a szobát rendkívül különböző árakon tudjuk lefoglalni az egyes oldalakon. Éppen ezért a keresést mindig ezeken az portálokon kezdjük. 
Természetesen választhatjuk közvetlenül a szállás weboldalát is, hiszen előfordul, hogy éppen itt találjuk a legkedvezőbb árat, vagy akár valamilyen csomagajánlatnak köszönhetően még jobb ár-érték arányt érhetünk el. Vannak szállodák, amelyek a közvetlen foglalásért például ingyenes transzfert is biztosítanak, ami sokszor nem kis megtakarítást eredményezhet. Ha kicsit szeretnénk faragni az áron (vagy ha több szobát foglalunk), akkor érdemes még írni a szállodának, hogy adjanak valamilyen speciális kedvezményt a weben publikált árakhoz képest. Mi már éltünk ezzel a lehetőséggel, és az eredmény nagyon vegyes: volt szálloda, amelyik a válaszban leírta, hogyan kell online foglalni (mintha azt nem tudnánk…), volt, amelyik ugyanazt az árat kínálta, mint ami a weboldalon megjelenik, de olyan is volt, amelyik 10–15 százalékos kedvezményt kínált a legkedvezőbb árakhoz képest. Egy ilyen e-mail egyébként sokat elárul a szállodáról, hogyan állnak a vendégekhez, hiszen, ha érezzük, szeretnék, hogy ott foglaljunk, akkor mindent megtesznek, hogy kedvező árat és feltételeket kínáljanak. 

Mit tartalmaz az ár?
Ahány oldal, annyi szokás – módosíthatnánk az ismert szólást a szállodaiparra. Vannak ugyanis oldalak, amelyek a keresésnél már a tényleges, fizetendő összeget tüntetik fel (például ha három éjszakára foglalunk, akkor a három éj árát, adókkal, illetékekkel), vannak olyanok, amelyek éjszakánkénti árat mutatnak, és vannak olyanok is, amelyek az adók nélküli árral jelennek meg. Éppen ezért ha összehasonlítjuk az árakat, akkor a végösszeget nézzük, hiszen így kapunk pontos képet a tényleges árról. Az idegenforgalmi adó szinte minden esetben a helyszínen fizetendő, extraként (ez általában 1–5 euró éjszakánként), de néhány célállomás még speciális, extra adókat is kivet a turistákra. Vannak turistaadók (egyre több ország vezeti be), de már resort fee-vel (ami főleg az USA-ban jellemző, és elérheti az éjszakánkénti 15–30 dollárt is!) és/vagy szervizdíjjal is találkoztunk. Nem mindegy, hogy a szoba ára tartalmazza-e a reggelit, vagy sem – érdemes olyan szobát foglalni, amiben ez már benne van, hiszen ezzel pénzt és időt takaríthatunk meg. Előfordulhat, hogy az oldalonkicsit kaotikusan jelennek meg az árak, azaz nem mindig a legolcsóbb (alap) szoba a legolcsóbb, mint ahogy a mellékletben található tesztben is olvashatjuk, lehet, a prémiumszoba csak pár euróval drágább, mint az alap alaptípus, vagy akár még olcsóbb is lehet. Érdemes az összeset megnézni. 

Árak, ünnepek
Szálláskeresésnél tudnunk kell, hogy nagyon nagy a különbség egyes városok, régiók között. Van, ahol személyenkénti és éjszakánkénti 40–50 eurós árért (kétágyas szobában), már egy négy-ötcsillagos szobát is kapunk, vannak azonban helyek, ahol ezért jó, ha egy rossz minőségű, kétcsillagos hotelt találunk. Az amerikai kontinensen általában magasabb az ár, az USA-ban például nem ritkák a 250–400 dolláros szobaárak sem, úgy, hogy ezt az árat sokszor nem is luxushotelek kínálják, hanem átlagos három- vagy négycsillagos szállodák. Európában nagyon vegyes a kép, vannak városok, ahol nagyon kedvezők az árak, nyugodtan válogathatunk a négycsillagos szállodák közül, ugyanakkor néhány városban horrorisztikus árak is előfordulnak (ilyen London, Párizs, Barcelona stb.). Ázsiában pedig rendkívül olcsón is megszállhatunk, akár 40 euróért is találunk ötcsillagos luxushotelt. 
Ha nagyon magas árakat találunk egy adott célállomásra, akkor érdemes megnézni egy héttel korábbi/későbbi dátumot, ezzel ugyanis le tudjuk ellenőrizni, miért drága a szállás – valószínűleg azért, mert a városban valamilyen nemzetközi rendezvény (sportesemény, konferencia stb.) vagy állami ünnep van. Az ilyen dátumokat érdemes elkerülni, ezért foglalás előtt ezt mindenképpen ellenőrizzük, hiszen hiába lenne olcsó egy repülőjegy, ha háromszoros áron tudunk csak megszállni. Ezt a lépést még a repülőjegy foglalása előtt tegyük meg. Értelemszerűen főszezonra is érvényes, hogy magasabb árral kell számolnunk, mint előtte vagy utána. 

Kezdjük korábban a keresést!
Érdemes kicsit korábban kezdeni a keresést, kiválasztani négy-öt olyan hotelt, amely megfelel elképzeléseinknek. Ezt követően folyamatosan figyeljük az árakat, hiszen elképzelhető, hogy éppen megjelenik egy akció, vagy egy-egy oldalon kedvezőbb lesz az ár. Érdemes még néhány héttel későbbi dátumot is megnézni (figyelve arra, hogy a napok azonosak legyenek, pl. csütörtök-vasárnap), hogy lássuk, milyen árakon kínálják a szállásokat – ezzel be tudjuk lőni az árszintet. 

A hotelek típusa, minősége
Foglaláskor a legjobb megoldás, ha előbb meghatározunk egy keretet (30–50 euró ideális, naponta, személyenként, reggelivel), és ez alapján kezdjük a keresést. Bátran keressünk az összes kategóriában, előfordul, hogy ezért akár négy-ötcsillagos hotelt is találunk, igaz, az is lehet, hogy csak háromcsillagos fér bele, abból is a rosszabb minőségű. S ha már a színvonalnál tartunk, ez az egyik legfontosabb: ne csak az ár alapján döntsünk, legalább ilyen fontos legyen a hotel színvonala. Erre a legjobb megoldás, ha leellenőrizzük azt a Tripadvisor oldalon. Nézzük meg az értékeléseket, hogy mit írnak róla azok, akik már jártak ott, nézzük meg a képeket, és figyeljünk arra is, hogy az adott városban a választott hotel hányadik helyen van az összes szálláshely közül. Ha az első harmadban, akkor jó választás lesz. Ezt az ellenőrzést semmiképpen sem szabad kihagyni, hiszen enélkül előfordulhat, hogy azért olcsó(bb) a hotel, mert botrányos színvonalú, és akár még ágyi poloskák is megcsípik az éjszaka folyamán! Egy ilyen kellemetlen élmény pedig tönkre teheti a pihenést, kirándulást. Ha nem akarunk börtönkörülményeket, kerüljük az olyan szobákat, amelyekben nincs ablak – mert ilyen is előfordul!

Airbnb
Aki nem szereti a hoteleket, az bérelhet lakást is – közismert néven airbnb-t. Ennek  számos előnye és hátránya van, mindenképpen pozitívum, hogy hangulatosabb, meghittebb, sokszor olcsóbb is (főleg ha nagyobb baráti társaság utazik), ugyanakkor kevésbé rugalmas, mint egy hotel (nem tudjuk például a recepción hagyni a csomagunkat), és reggeli sincs. 

Tarifák, fizetési megoldások
A szobatípus kiválasztásánál fontos, milyenek az adott tarifa feltételei. Általában elmondható, hogy a legolcsóbbak azok, amelyért azonnal kell fizetni, és semminemű rugalmasságot nem biztosít, azaz nem törölhető, nem módosítható. Ha szeretné, hogy kicsit flexibilisebb legyen, akkor a drágább verziót kell választani (ezekért nem kell azonnal fizetni, csak a szállodában, igaz, a kártyaszámot így is elkérik a foglalásnál, garanciaként), ezek esetében általában az érkezés előtti napokig ingyenesen törölhetjük a foglalást. Persze ha a legolcsóbb megoldást választotta, és mégis módosítani kell a foglalást, akkor sem kell csüggedni, ez esetben érdemes írni a szállodának, hogy méltányosságból módosítsák a dátumot (ha nem kérjük vissza a pénzt, akkor ezt sokszor engedélyezni szokták). 

Szállodaláncok, független hotelek
Kétféle szállodatípust különböztetünk meg, vannak a független szállások és a szállodaláncok – az előbbiek sokszor hangulatosabbak, egyediek, de ha biztos szín­vonalat szeretnénk, akkor ér­demes valamilyen szálloda­láncot választani  – a legtöbb már minden kategóriájú hoteltípust kínál, a legolcsóbbtól a középszínvonalon át egészen a luxusig. 

Törzsvendég
Ha sokat utazunk, akkor érdemes csatlakozni a szálloda vagy szállodalánc törzsvendégprogramjához: ezzel kedvezőbb tarifákat, megkülönböztetett figyelmet, korai bejelentkezési és késői kijelentkezési lehetőséget, szobaupgrade-et stb. is kaphatunk. Minél többet utazunk, annál magasabb szintű lesz a törzsvendégkártyánk. A kártyára pedig pontokat gyűjthetünk, amelyeket ingyenes éjszakákra lehet beváltani. Fontos, hogy csak akkor gyűlnek a pontok, és éjszakák, ha közvetlenük a szállodalánc oldalán foglalunk, a közvetítő oldalakon végzett foglalások nem számítanak bele a „teljesítménybe”. A foglalóoldalakon is vannak törzsutasszintek, amelyek elvileg kedvezményes árat agy ingyenes éjszakát kínálnak, ám a gyakorlatban sokszor az így felmutatott kedvezményes ár sem volt ténylegesen olcsóbb 10–15 százalékkal.

Akciók, kedvezmények
Minden szálloda, szállodalánc kínál akciókat, érdemes ezeket folyamatosan figyelni (a legjobb, ha feliratkozunk a hírlevelükre), hogy ezekről ne maradjunk le. Előfordul, hogy egy szoba ára egyik nap még 70 euró, majd két nappal későbbi foglaláskor már 40 euróért is e tudjuk lefoglalni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az árat figyeljük, ne a kedvezmény mértékét: vannak oldalak, amelyek az ár fölé kiírják, hogy 50–70 százalékos kedvezmény, ám a gyakorlatban ezzel az „akcióval” is ugyanannyiért kínálja, mint más oldalak, igaz, ott tíz százalékos kedvezmény van csak feltüntetve. 

Árgarancia
Számos oldal állítja magáról, hogy ők kínálják a legolcsóbb árat, és ha a foglalást követő 24 órában ennél kedvezőbb árat találunk, akkor azt ők is megadják, sőt, néha még a kedvezőbb árból is levonnak tíz százalékot – a feltétel, hogy minden paraméter, azaz a dátum, a szoba típusa, a kondíciók is azonos legyen. Ezt is érdemes figyelni, kipróbálni, mi már számos esetben csökkentettük ezzel a lehetőséggel . 

Irány a szállodába!
Ha megvan a foglalás, akkor nincs más hátra, mint várni az utazás napját. Ha megérkezünk a szállodába, mindig legyünk kedvesek a recepcióssal, a szálloda személyzetével – meglátja, a figyelmességgel, segítőkészséggel és kedvességgel hálálják meg. Egy kellemes szállodai tartózkodás, egy jó minőségű hotel pedig még emlékezetesebbé teheti a nyaralást. 


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?