Utazz

Pofátlanul drága szállásárak Barcelonában

Ha egyénileg szeretnénk utazást szervezni, akkor az egyik legfontosabb teendő, mielőtt bármilyen foglalást elvégzünk, hogy megnézzük, az általunk választott időben van-e valamilyen nagyobb esemény, nemzetközi konferencia, sportrendezvény, esetleg nemzeti ünnep a célállomáson. Mert ha ezt elmulasztjuk, könnyen ráfázhatunk – egy példával most illusztráljuk is ennek fontosságát. Pofátlan árakra bukkanhatunk.
Szabó Laci

2019. február 11. 00:01

- Shutterstock-felvétel


Barcelonában minden évben, február végén rendezik meg a világ legnagyobb mobilkommunikációs konferenciáját, az MWC-t. Bár egy turistát ezt nem feltétlen kell érdekeljen, mindaddig, amíg nem pillant rá a szállások árára. Ekkor ugyanis az egekbe szöknek az árak, a hoteltulajdonosok ugyanis azt gondolják, ilyenkor lehet nagyot kaszálni, hiszen az informatikai cégek úgyis jelen akarnak lenni, és szinte bármilyen összeget hajlandók kifizetni a szállásért. Éppen ezért olyan pofátlan árakat kínálnak, amilyet nem szégyellenek. Van olyan egycsillagos (!) hotel, amely éjszakánként 1618 eurót elkér egy szobáért. Azaz még ha ketten is utaznánk, akkor is 809 euró egy éjszaka – mindezért egy egycsillagos hotelben szállhatunk meg, lehet, még ablak se lesz a szobán. Ha ugyanott pár nappal később foglalnánk szobát, akkor a szoba ára „csak” 80 euró lesz, ami még így is méregdrága, egy egycsillagos hotelben.

Csak hogy pontosabb legyen a kép, szúrópróbaszerűen összehasonlítottunk három időszakot, az első a konferencia ideje (február 24–27.), a másik az azt követő hétvég (február 28. – március 3.), míg a harmadik ár az egy héttel későbbi (március 3–6.), szintén vasárnap-szerdai szobaárat mutatja. A táblázatban minden kategóriából választottunk, van ötcsillagos luxushotel, középkategóriás hotel és egycsillagos szálloda is. Ahogy látni, minden szálloda rendkívül magas áron kínálja a szobát három éjszakára, a legdrágább a 14 ezer eurót is meghaladja, igaz, ez egy ötcsillagos hotel, amely később is nagyon magas áron foglalható. A négycsillagos hotel a konferencia idején 2000 eurót kér a három éjszakára, pár nappal később már beéri 293 euróval is – igaz, a vendég ugyanazt kapja, mint a konferencia idején, nincs semmi extra, mint például a légitársaságoknál, ahol egy business jegy általában három-négyszerese a turistaosztályon kínált jegyárnak, de ezért az utas nemcsak lényegesen finomabb ételeket, de kényelmesebb utazást, maximális figyelmet és még ággyá alakítható ülést is kap a magasabb díjért. A háromcsillagos hotelnél egy éjszaka csaknem 400 euróba kerül. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos az előzetes terepszemle – hiába az olcsó repülőjegy, ha az adott időszakban pofátlanul drágák a szállásárak. Igaz, Barcelona egy extrém példa, de máshol is hasonló a helyzet, kiemelt időszakokban – igaz, a tíz-húszszoros árak azért máshol nem jellemzők.

*

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Miből él az elnökjelölt?

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Tiltakoznak a kiállított melltartók és bugyik ellen

21 Savage szabadlábon

Pedagógiai napok a digitalizáció jegyében

Pellegrini: A rendőrség senki fölé nem terjeszti ki a védőszárnyait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?