Mikor utazzunk? Szabadságkímélő kirándulások, nyaralások

*

Az utazások egyik fontos szempontja, hogy mikor menjünk, illetve, hogy hány napnyi szabadságot áldozunk a kirándulásra. Vannak azonban olyan államünnepek, szabadnapok, amikor sokat tudunk spórolni az éves szabadságkeretből. Érdemes ilyenkor útra kelni, de azért fontos, hogy figyeljünk a foglalásnál, mert lehet megmarad a szabadság, ám az utazás többe fog kerülni.

Ünnepek

Ha ránézünk a táblázatra, amelyben az idei évből hátralévő piros betűs napokat soroltuk fel, akkor láthatjuk, hogy még nagyon sok lehetőség van az ilyen utazásokra. Az első rögtön május elseje, ami hétfőre esik, és ugyanez igaz május 8-ra is, az is a hét első napja, azaz szabadság nélkül megszervezhetünk négynapos kirándulást (csütörtök délutáni, esti indulással, hétfő esti érkezéssel). Három olyan ünnep is van idén, amikor a szabadnap péntekre esik, ez hasonlóan jó időpont az utazásra. És van egy, amikor az ünnep keddre esik, ez esetben egynapos szabadsággal 5 napos utazást szervezhetünk. A szerdai ünnepnél pedig előtte vagy utána kétnapnyi szabadsággal 5 napos kirándulást szervezhetünk. Vagy akár hosszabbat is, ha előző pénteken indulunk, és a következő vasárnap este érkeznénk, az 10 napos nyaralás 4 napnyi szabadságból. Ez utóbbi hossz már a távolabbi úti célokra is elegendő lehet.

Hosszú hétvégék

A hosszú hétvégéket elsősorban Magyarországról ismerhetjük, ott a törvény szerint, ha egy ünnep keddre vagy csütörtökre esik, akkor az előtte/utána lévő munkanap is szabadnap, azzal, hogy azt egy másik héten, szombaton kell ledolgozni. Ilyen hazánkban nincs, így mi legfeljebb csak spórolni tudunk a szabadságkeretünkkel.

Mikor, hova (ne) utazzunk?

Ha ilyen szabadságkímélő utazást szeretnénk, akkor azt is figyelnünk kell, hogy a célállomáson is ünnep-e az, ami itthon is. Mert ha igen, akkor a belföldi forgalom is jelentős, és ilyenkor nagyobb lehet a vendégforgalom a hotelekben, városokban. Igaz ugyanakkor, hogy ezekre az időszakokra sokszor extra programokat is szerveznek, ami pluszélmény lehet. Hogy a konkrét dátumoknál maradjunk, akkor az első ilyen ünnep május elseje, amely számos országban szintén piros betűs nap (sok más ország mellett pl. Magyarországon, Ausztriában és Csehországban is). De egy héttel később, a május 8. már inkább szlovák ünnep, így ilyenkor is lehet menni, kevesebb lesz a vendég, nem lesz tömeg, így ki ki választhat a szerint, melyiket preferálja.
A belföldi turizmus a hazai ünnepek napján nem a legjobb választás, mivel rajtunk kívül nagyon sokan kelnek ilyenkor útra, éppen ezért a szlovákiai hotelek ezeket a napokat kiemelt időszakként kezelik, és ez az árakon is meglátszik.

Foglalás

Végül ejtsünk pár szót még a foglalásról, ugyanis nem mindegy, melyik platformon vásároljuk meg az utazást – az árban jelentős különbségek lehetnek. A wellness-szállodák ajánlatait a hotel oldalán érdemes lefoglalni, már csak azért is, mert sok szálloda speciális csomaggal kedveskedik a közvetlenül náluk foglalóknak, sok esetben azt is garantálják, hogy a legolcsóbb árat a weboldalukon találjuk. Repülőjegyeket a légitársaság honlapján vagy egy foglalóoldalon lehet megvásárolni, az utazási irodák ajánlatait gyűjtőoldalakról vagy közvetlenül tudjuk megvásárolni.

ÜNNEPEK SZLOVÁKIÁBAN – 2023

● május 1. (hétfő – hosszú hétvége)
● május 8. (hétfő – hosszú hétvége)
● július 5. (szerda)
● augusztus 29. (kedd – hosszú hétvége)
● szeptember 1. (péntek – hosszú hétvége)
● szeptember 15. (péntek – hosszú hétvége)

● november 1. (szerda)
● november 17. (péntek – hosszú hétvége)
● december 24–26. (vasárnap–kedd)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!