Utazz

Még nehezebb az utazás, újabb korlátozásokat vezettek be

Egyre több ország, lé­gitársaság vezet be korlátozásokat, mind több helyen kér­nek negatív tesztet, sőt van olyan légitársaság, amely még ezzel sem elégszik meg, a felszállás előtt egy másik, negatív antigéntesztet is fel kell mutatni a repülőtéren. Összefoglaljuk a leg­frissebb korlátozásokat.
Szabó Laci

2021. január 28. 16:30

A koronavírus-járvány terjedésével és az új mutációk megjelenésével továbbra is érvényben vannak a korlátozások Európa-szerte
A koronavírus-járvány terjedésével és az új mutációk megjelenésével továbbra is érvényben vannak a korlátozások Európa-szerte - Fotó: shutterstock.com

A holland KLM légitársaság január 23. után már csak azokat az utaso­kat engedi a fedélzetre, akik egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek, de még ez sem elég, a repülőtéren az indulás előtt legfeljebb 4 órával még egy antigéntesztet is el kell vé­gezni, és ha ez is negatív, csak akkor repülhet az utas Amszterdamba, vagy átszállással a célállomásra. A légitársaság járatai január 23-tól nem közlekednek Amszterdam, va­lamint az Egyesült Királyság, Dél- Afrika és Dél-Amerika (Argentína, Brazília, Chile, Peru, Ecuador, Ko­lumbia, Venezuela, Bolívia, Uru­guay, Paraguay, Suriname, Panama, Guyana, Francia Guyana) között.

A koronavírusnak a korábbiaknál fertőzőbb variánsaitól tartva Fran­ciaország az Európai Unió tagál­lamaiból tengeri vagy légi úton érkezőket is csak egy 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszt felmutatatása mellett engedi belép­ni a területére. A vasárnap éjféltől érvénybe lépett intézkedés eddig csak az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozott.

A Roissy és az Orly termináljain a határőrök minden érkezőnek a személyi okmányai mellett a PCR-tesztjét is ellenőrzik. Akinél nincsen ilyen igazolás, annak a Vö­röskereszt munkatársai helyben el­végeznek egy antigéngyorstesztet, amelynek az eredménye negyed­órán belül megvan.

Dubajban is szigorítanak. A dubaji hatóságok január 27-től több új biztonsági intézkedést vezetnek be a lakosok és a turisták koronavírus elleni védelme érdekében. A dubaji éttermek asztalait háromméteres távolságra helyezik egymástól a korábbi kétméteres távolságot nö­velve. Ezenkívül az egy asztalnál ülők számát hétre korlátozták a ko­rábbi tízhez képest. A kávézókban asztalonként csak négyen ülhetnek. Az asztalok közötti távolságot itt is három méterre növelik. A helyi fit­neszközpontokban és edzőtermek­ben ugyancsak 3 méteres távolságot kell tartani. A Dubaji Turisztikai Hivatal átmenetileg felfüggesztette a szórakozóhelyek működését. A hajók fedélzetén vagy az úszó étter­mekben „további értesítésig” sem­milyen szórakoztató tevékenység nem engedélyezett.

Lengyelország: negatív PCR-teszttel elkerülhető a karantén. Módosították az eddigi szabá­lyozást, amely szerint a közösségi közlekedési eszközzel beutazóknak tíz napra karanténba kellett vonul­niuk. Lengyelországban a legújabb, módosított szabályozás értelmében nincs karanténintézkedés abban az esetben, ha a szervezett módon (repülővel, vonattal, busszal) be­utazott személy a beutazást meg­előző 48 órán belül elvégzett PCR-típusú, negatív koronavírustesztet mutat. Az európai uniós állam­polgárok szabadon beutazhatnak Lengyelország területére, azonban a december 17-én bejelentett, majd január 11-én meghosszabbított korlátozások fényében meghozott, eddigi szabályok értelmében a dec­ember 28. és január 31. között az országba szervezett módon beutazó személyek kötelesek voltak 10 nap­ra karanténba vonulni, ezt a szabá­lyozást enyhítette az új rendelkezés.

Belgium megtiltja a nem elen­gedhetetlen utazásokat. Belgium­ban a koronavírus-járvány és a vírusmutációk terjedésének visszaszorítása céljából március 1-ig megtiltanak minden olyan utazást, amely nem elengedhetetlen célból történik. Az intézkedések értelmé­ben január 27-től a Belgiumba be­utazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal – például családi kötelezettségek vagy tanul­mányok céljából – engedik át az országhatáron.

Az első lezárási hullámhoz hason­lóan a szabályok végrehajtása orszá­gonként jelentősen eltér, Németor­szág csupán arra kéri a lakosokat, hogy maradjanak otthon, míg Spa­nyolországban és Franciaországban szigorúbb, rendőri ellenőrzések vannak. Ciprus és Görögország kreatívabb megoldást választottak: a bevásárlások gyakoriságát jelentő­sen korlátozták SMS-ben igényel­hető kódokkal.

Skandinávia még nem vezetett be jelentős korlátozásokat. Norvégia például továbbra is engedélyezi a legfeljebb 200 fős beltéri összejö­veteleket, de csak akkor, ha a távol­ságtartó intézkedéseket betartják és a székeket a földhöz rögzítik a na­gyobb biztonság érdekében. (Szl, MTI, Turizmus, Airportal.hu)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rendőr

Kérdések és válaszok az új járványellenes intézkedésekről

a

VIDEÓ: Mire ügyeljünk a népszámlálási kérdőív kitöltésekor?

időjárás tavasz

Továbbra is marad a napsütéses, tavaszi időjárás

sport a tv-ben 4

A Juventus és a Manchester City a tévében

Berlinalé

Berlinale – Közönség és sztárok nélkül kezdődött a fesztivál

Vlagyimir Putyin

Moszkva kilátásba helyezte az Európa Tanácsból való kilépést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.