Utazz

Drágulhat a repülés a brexit miatt

Egyelőre senki sem sejti, pontosan milyen hatással lesz Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése a turizmusra. Ami biztos, ha a brexit miatt gyengül az angol font, drágulhatnak a fapados légitársaságok repülőjegyei, másrészt a Nagy-Britanniába utazó turisták mellékkiadásai alacsonyabbak lehetnek.
author
Demecs Péter

2016. június 28. 17:52

Hatalmas kampánnyal próbálta Európa legnagyobb fapados légitársasága, a Ryanair rávenni a briteket arra, hogy ne szavazzanak a brexit mellett. A múlt csütörtöki népszavazás előtt egymillió egyirányú repülőjegyet bocsátott ki nem egész 10 fontért azzal a szlogennel, „utazzon haza a brexit ellen szavazni”. Az eredmények közzététele után az akció szlogenjét megváltoztatták, s az olcsó jegyeket azoknak kínálták, akik megunták a britek hozzáállását, csalódottak és néhány napra el akarnak menekülni Britanniából. Michael OʼLeary, a Ryanair főnöke szerint nagyon hosszú időre ez az utolsó akció, ugyanis meggyőződése, hogy a brexit következtében csökkenni fog a font értéke, ami végeredményben emelheti a repülőjegyek árát.

Zár az égbolt

Hasonló fejleményeket vár az EasyJet fapados légitársaság is, amely sajtónyilatkozatban tette közzé, hogy a repülőjegyek első jelentőseb drágulását 2016 második fél évében feltételezik. A társaság figyelmeztetett, hogy ha a gyenge font miatt az angliai bázissal rendelkező légitársaságoknak többet kell fizetniük az üzemanyagért vagy a reptéri illetékekért, az nagyon gyorsan megemeli a repülőjegyek árát. Ez nemcsak a fapados társaságokra, hanem például a British Airways társaságra is vonatkozhat. Az EasyJet ráadásul emlékeztetett az úgynevezett „Nyitott égbolt” egyezményre is, melynek értelmében nagyon sok légitársaság előnyösen, különösebb megkötések nélkül használhatja az Európai Unió légtérét. Az egyezmény elfogadása után a Daily Telegprah brit lap szerint 40 százalékkal csökkent a repülőjegyek ára és 180 százalékkal nőtt a légi útvonalak száma; Nagy-Britannia kilépése után az angol társaságok elveszíthetik ezeket az előnyöket.

A várakozás időszaka

Bár azt jelenleg senki sem tudja, pontosan mikor fog Nagy-Britannia kilépni az unióból, becslések szerint a brexitről szóló tárgyalások akár két évet is igénybe vehetnek. Patrik Vas, a pelikan.sk portál marketingelemzője szerint nem valószínű, hogy a tárgyalás időszakában csökken a kereset a szigetországba szóló repülőjegyek vagy utazások iránt. „Nagy-Britannia városai a szlovákiai turisták körében egyértelműen a legközkedveltebbek közé tartoznak” – mondta Vas. Például Szlovákiából épp Londonba szokták eladni a legtöbb repülőjegyet, évente több mint 200 ezret. „Nagyon sokan természetesen munka miatt utaznak Nagy- Britanniába, ám a szigetország a turisták körében is közkedvelt” – mondta Vas. Věra Janičinová, a Student Agency társaság repülőjegy-értékesítési osztályának vezetője is úgy véli, hogy az angol font árfolyamának romlása miatt idővel drágulhatnak a repülőjegyek, ám az árszintjük jelenleg még mindig alacsony. „Nem kizárt, hogy a gyengébb font több turistát is ösztönözhet egy angliai kirándulásra, például bevásárlás vagy városnézés céljából” – állítja Janičinová.

A font tovább gyengül

Tény, hogy Szlovákiából főként munkaügyben utaznak Nagy- Britanniába az emberek, az utóbbi időben viszont egyre többet repülnek például egy napra Londonba a kiárusítások idején, a termékek és szolgáltatások a font minden gyengülésével előnyösebbek. A csütörtöki népszavazás eredményeinek közzététele után az angol fontot erős sokkhatás érte, s ebből azóta sem tért magához. Az amerikai dollárhoz képest tegnap is 31 éves minimumon volt. Az euróhoz képest is gyengült, míg múlt csütörtökön egy fontért 1,3 eurót kaptunk, addig a népszavazás után már csak 1,2-t. Egyes vélemények szerint az sem kizárt hogy az euró–font árfolyam a közeljövőben eléri az 1:1-hez arányt.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kórház k

Bezárhatnak a kórházak a magas energiaárak miatt

földgáz

Van elég gáz Szlovákiában, szükség esetén más országok is kaphatnak belőle

vírus k

Azonosították az orosz Khosta-2 szupervírust, ami megfertőzheti az embert

euró pénz

Működnek a szankciók: az orosz bankok eddig több mint 26 milliárd eurót veszítettek

vértócsa

BRUTÁLIS: Kutyát ölt, majd embert gyilkolt, mégis szabadlábon maradt

szakkör k

Szabadidős tevékenységek gyerekeknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.