Utazz

A tűzzel játszik a Ryanair?

Az ír fapados társaság gépei takarékossági okokból csak minimális mennyiségű kerozinnal repülnek egy spanyol jelentés szerint, amely az európai előírások módosítására szólít fel.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. július 25. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

A repülőgép-baleseteket vizsgáló spanyol szervezet, a CIAIAC jelentésében úgy fogalmaz, hogy a Ryanair olyan kevés üzemanyaggal üzemelteti gépeit, hogy az már nem hagy semmit a váratlan helyzetekre. A szakemberek szerint az ír társaság azért repül a törvényileg előírt minimális üzemanyag-szinten, hogy spóroljon. Példáját azonban mások is követhetik, ami viszont azzal a kockázattal jár a repülőterek számára, hogy egyszerre többen is kényszerleszállást kérhetnek. A spanyol szervezet ezért azt javasolja az európai légügyi hatóságoknak, hogy vizsgálják felül a tartalék-üzemanyagra vonatkozó szabályokat – írja a Travel Weekly.

A CIAIAC azokat az eseteket vizsgálta, amikor a Ryanair gépei 2010 májusában, illetve 2012 júliusában azért kértek kényszerleszállásra engedélyt, mert alacsony volt a kerozinszintjük. A jelentés megállapította, hogy a vészhelyzet ellenére a társaság nem sértette meg a biztonsági előírásokat.

A spanyol szervezet ugyanakkor számos ajánlást tett a Ryanairnek, például a repülési tervek és a működési kézikönyv módosítására, illetve arra, hogy a társaság személyzete „beszéljen lassan és tisztán, hogy könnyen megértsék őket”. Különösen bírálta ezért a 2010-es járat fiatal személyzetét, amelynek felrótta a nem megfelelő döntéshozatalt is.

2010-ben azért irányították a Ryanair London Stanstedből induló gépét Valenciába, mert az eredeti célállomáson, Alicantében nagyon erős szél volt. A személyzet vészhelyzetet jelentett, és a minimális alatti üzemanyagszinttel szállt le Valenciában. Tavaly Madridból Valenciába tereltek át gépeket az ottani vihar miatt, akkor négy gép – köztük három Ryanair – kért kényszerleszállást alacsony üzemanyagszint miatt.

A Ryanair dühösen válaszolt az eseteket követő bírálatokra, és közölte: „soha nem teszi előbbre az üzemanyagot a biztonságnál”. Michael O'Leary vezérigazgató azzal vádolta a spanyol hatóságokat, hogy a társaság ellen indított kampányban csak féligazságokat mondanak. (O)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.