Szociális csomag és drasztikus költségvetés-módosítás

Mielőtt a honatyák nyári szünidőre vonultak, a pozsonyi törvényhozás elfogadott két figyelemre méltó törvénycsomagot: az idei állami költségvetés drasztikus, drákói módosítását és az új szociális csomagot. A kettőnek nincs köze egymáshoz, hiszen a módosítás az idei, 2020. évi költségvetést és államháztartást érinti, míg az új szociális csomag intézkedései 2021. január 1-jével lépnek életbe. Egyetlen kivétel csupán a 13. nyugdíjak folyósítása, amelyet még idén decemberben kapnak kézhez a nyugdíjasok.
Pártsajtó

2020. július 17. 10:08

pénz euró
Illusztráció - Fotó: pixabay

A szociális csomag egyes elemei a családok és a nyugdíjasok életkörülményeinek javítását célozták meg. Megnövekszik egyes szociális és családi juttatások összege, ingyenessé válik a tömegközlekedés a gyermekek, a nyugdíjasok és a mozgáskorlátozottak számára, megszűnik a gyógyszerek árához való hozzájárulás a nyugdíjasok, az egészségkárosultak és 6 éves korig a gyermekek szülei által, megnövekszik a várandós anyukáknak juttatott állami támogatás, hiszen a várandós anyuka a magzat 4. hónapjától havonta 200 € állami támogatásban részesül. A 13. havi nyugdíj lépcsőzetes lesz, ellentétes arányban lesz a havi nyugdíj összegével. Minél magasabb a havi nyugdíj, annál alacsonyabb lesz a 13. havi nyugdíj és fordítva. Összességében a szociális csomag 500 millió euróval terheli meg az államháztartást, viszont a forrásokat az egyes tárcáknak kell kigazdálkodniuk úgy, hogy jövőre 10 százalékkal kell lecsökkenteniük fenntartási költségeiket.

Kedden a Parlament jóváhagyta az idei állami költségvetés drasztikus, drákói módosítását. A koronavírus-járványra hivatkozva, az idei költségvetési bevételeket 1,4 milliárd euróval csökkentették, 14,4 milliárd euróra, míg a kiadásokat jelentősen, 7,8 milliárd euróval megnövelték, 26,3 milliárd euróra. Ezzel az államháztartás hiánya idén, a tavaly elfogadott 2,8 milliárd euróról, megnövekszik 11,6 milliárd euróra, ami drasztikus növekedés és Szlovákia történetében soha nem tapasztalt magasságokba szökik.

Figyelemre méltók voltak a költségvetés-módosítás körülményei. Gyorsított eljárásban fogadta el a Parlament a mindössze 4 oldalas módosítást, amelyet a pénzügyi tárca dolgozott ki. Ám a pénzügyi tárca szakmai intézete, a Költségvetési Felelősség Tanácsa megkerülésével, amelynek elnöke semmit nem tudott a módosítás tartalmáról és körülményeiről, majd később úgy vélekedett, hogy a kormány visszaél a koronavírus okozta helyzettel. Mindezzel beláthatatlan, elérhetetlen távlatokba került az ország kiegyenlített államháztartásának elérése. Az eredeti elképzelés alapján Szlovákia 2019-ben kiegyenlített államháztartással gazdálkodott volna. Az előző kormány súlyos hibája, hogy nem érte el az utóbbi években, amikor erre minden feltétele adott volt, hiszen Szlovákia gazdasága magas fordulatszámon pörgött.

Az utolsó, 2008 szeptemberében begyűrűzött gazdasági válság utáni gazdasági évben sem kellett ekkora beavatkozást alkalmazni, nem kellett ilyen drákói módon kibillenteni az államháztartás viszonylagos egyensúlyát, ilyen súlyos mértékben megnövelni a kiadási oldal sarokszámát. Nagy fába vágta a kormány a fejszéjét. Kérdés, a súlyosbodó gazdasági válság idején miből, milyen módon kívánja finanszírozni a jelentősre duzzadt hiányt úgy, hogy a következő évekre biztosítsa az államháztartás viszonylagos egyensúlyát, a kiegyenlített államháztartáshoz való közeledést. Ennek egyetlen alternatívája van: a rövid távra való gondolkodás, majd utánuk a vízözön.

Farkas Iván, az MKP Ügyvivő Elnökségének tagja

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pas

Magyar pártok: legyen újra szabad az állampolgárság!

Világi Oszkár

Világi is a Színmű kurátora lett

tankolás

Benzint Magyarországon tankoljunk

koronavírus

Tizenkét fertőzött egy báni cégnél

ddd

A tréfamester apró gyöngyszemei

fagyasztott zöldség

Gyümölcsöt, zöldséget a mélyhűtőbe!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.