R. Nagy Krisztián: Nincs benne filter

Majom

Hagymási Ernő Kázmér irodalmi munkásságának komoly vesézése, abálása és füstölése

Amikor a múlt század hazai költeményhozamát vizsgáljuk, hajlamosak vagyunk kizárólag a szép kövér kalászokkal foglalkozni, és ignorálni a csenevész, alultáplált, elszáradásra ítéltetett kórók közé ragadt termést, amelyekből ugyan nem lett kenyér, de mégis fontos szerephez jutottak a szépirodalmi ólban nevelt disznók etetésében. Költőóriásokkal foglalkozunk, míg elfeledjük a költőtörpéinket és költőkoboldjainkat.
Hagymási Ernő Kázmér költőgnóm volt, különösen rusnya, pici és robusztus – ideális sámli, hogy fejére lépve felkapaszkodhassunk olyan költőóriásaink nyakába, mint Tsúszó Sándor, és onnan lenézhessük, mielőtt tekintetünket a sokkal kellemesebb kilátás felé fordítjuk.

Nincs benne filter
Kihagyták a filtert
Véletlenül,
„Így csak teafű egy zsinóron”
Morogta a villanyszerelő mérgében.


A Zenekádnak
Ó, Zenekád, te nyomorult!
Megetted az összes szilvát az alsó ágakról.
Nem érem el a többit, tudod jól.
És nem is zenélsz, ha nedves vagy.


Hagymási költészetére jellemző a sértődöttség – a költő meg nem értett zsenialitása úgy csapódott ki a szövegein, ahogy a pára a klímaváltozás által felforralt augusztusi délutánon kicsapolt söröskorsó oldalán. A különbség annyi, hogy a vízcseppek ez esetben Hagymási könnyei.
„Hagymási egy barom” – tévedte híresen egy meg nem nevezett költőóriás kortársa.
Hagymási sértődöttség-szimbolikájára jellemző, hogy a táplálkozás regiszterének alakzatait használja – az ember arról ír, amit ismer, márpedig Hagymási állandó jellegű éhezéséből kifolyólag rengeteg időt fordított étkezéssel kapcsolatos fantáziálásra.

A békaember és a sajt
Ó, szent ementáli!
Mióta megláttalak
azon a kopott hétvégi napon –
a spájzban süttetted hasad
romantikusan.
Miért nincsenek spájzok
a víz alatt?
Sad smiley.

 
Mint revolucionáris költő, Hagy-mási is megelőzte a korát, amit egyértelműen szemléltet anakro-nisztikaciklusa. Olyan verseket so-rolunk ide, melyek még fel nem talált technológiák, kifejezések, koncepciók motívumait használják:
 

Kuroszava
Kinek adtad kölcsön
a Kuroszava DVD-t?
Tudod, hogy nem nézi meg,
csak megszokjuk,
hogy nem a mienk.


Szem emelvények
A tenger alatt járó periszkóp –
Szem emelvény.
Segít lenézni azt,
amit érdemes.
Ha kenyérhéjból épült csónakod,
lehet, hogy megeszik a sirályok mielőtt partra érnél.
Aztán járhatsz a tenger alatt.
Te mázlista


Természetesen az anakronisztikaciklus egy utólagos kategorizálása a Hagymási-életmű ezen szeletének. A kortárs kritikusok, ha valaha foglalkoztak volna Hagymási költeményeivel egy pillanatig is, egész egyszerűen képzavaros halandzsaciklusnak nevezték volna el jövendőbelátási képességeik hiányából fakadóan – ami természetesen őket minősíti, nem pedig HEK-t.
Meg kell említenünk pár körmönfontabb irodalomveséző összeesküdés-elméletét, mely szerint Hagymási Ernő Kázmér sosem létezett, vagy legalábbis nem a feltételezett múlt század eleji életciklus-intervallumán belül, ezzel magyarázatot szolgálva az anakronisztikus képekre munkásságában.

Majom kenyér
A majom nem tesz lekvárt
a kenyerére –
tiltja a vallása.
Mióta?
Tegnap óta, mikor istennel
beszélgetett egy lámpabúra alatt –
a Holdról és a partogenézisről.


A ’majom’ visszatérő motívum Hagymási költészetében. A belső állati ösztönlény, a bestiális eredet szimbólumaként való értelmezést valamelyest aláássa Hagymási nyilatkozata a témáról: „(...) én magam sosem viseltem majmot (...) csak viccesnek találom a szót. Majom. Majom!” (Magyar Tsillag, 192x. 05. 01., „Sírnom kell a Hagymametélés közben” – minősíthetetlenség okán kiadatlan melléklet.)

Majom a lelkemben
A majom a lelkem mélyén
Elhasználja az összes
WC-papírt mindig,
Direkt.
Anyádat te hülye majom,
a lelkemben!

 
Ahogy a fenti példák mutatják, Hagymási verstermésének minősége vitathatatlan, ha jelentősége alábecsült is. Sokan nem tudják azonban, hogy a huszadik századi magyar széplíra egyik nagyon fontos versét neki köszönhetjük:

Nagyon fontos vers
Ez a vers a legfontosabb költemény.
Két tollal írott,
fontossága hajmeresztő,
elemezni érdemes
gulyásfőzés során,
Ha rájön
A zivatar épp.


A vers fontossága már a cím olvasásakor is egyértelmű a befogadó számára. Az ezt követő szövegtörzs nem cáfolja kézzelfogható érvekkel (Hagymási életműve általában véve mentes kézzelfoghatóságoktól, illetve épkézlábságoktól) a cím igazságtartalmát, így annak tényszerűsége bizonyos.

Csakazért is
Csakazért is
megköszönöm mindenkinek a tapsot.
Külön-külön mindenkinek.
Egy korsó sör mellett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?