Mellár Dávid: Átláthatóvá (Duna-parton XI.)

hajléktalan

Tárca a Szalonban.

Volt Szerdahelyen a Golf (kocsma és játszótér) után, a vonatállomás felé egy bokros, gazos, burjánzó kis park nagyra nőtt fákkal. Magára a parkra, a növények sokféleségére, a káoszos struktúrába vájt emberi utakra, hajléktalanok rejtekzugaira, a sok piásüvegre és szemétre már nem igazán emlékszem. Csak mindennek a hiányát érzem, amikor átsétálok a tiszta és átlátható, szellős és sivatagos téren. Amire emlékszem, épp elég talán: itt próbáltam meg először csókolózni életem első barátnőjével. Mindenki ide járt romantikázni vagy baszni a sűrű bokrok és vad növényzet közé. Rémlenek az óvszerek is a földön, de az első csók nem hagyott valami erős emléket, csak a próbálkozásra és a győzködésre emlékszem. Hogy akartam, hogy izgultam, hogy gyorsan, hogy nagyon, hogy végre. Talán párszor be is rúgtunk a parkban pár deci bortól 13–14 évesen.
Csak az átláthatóság maradt. Az átlátható parkok és nyílegyenes sugárutak, utcák ellenőrizhetőséget és valamiféle biztonságot nyújtanak. De mégsem érezzük őket természetesnek vagy valóban organikusnak. Moszkvában, amikor már napok óta bolyongtam Annával az arannyal bevont metrómegállók és szovjet paloták között, és sehol nem láttam egyetlen hajléktalant vagy eldobott szemetet az aluljárókban, nem az elégedettség vagy a jó érzés fogott el, hanem a gyanú. Kibuszoztunk a külvárosba, és mindent megtaláltam, amit a belvárosból kiirtottak és felsikáltak. New Yorkban és San Franciscóban pont fordítva: a belváros utcáit a csövesek és munkások uralták, akik a kertvárosokba jártak ki füvet nyírni a rendezett házak körül. Mi inkább sátrat vertünk a csillagok sétányán Los Angelesben – volt, aki 25 éve lakott ott a járdába fúrt kis fészkében. De én azóta is inkább buja parkokba, átláthatatlan és bejárhatatlan erdőkbe vágyom. A kacskaringós, szűk nápolyi utcákba, mint sok-sok évvel ezelőtt Csabával. Posillipón foglaltunk hostelt, alattunk az tengerből partra fröccsenő város a látványt leuraló Vezúv közelségében, mely szemben, az öböl túloldaláról is valahogy fölénk magasodott. Nápoly utcái akár egy tengeri delta hajszálerei – mocsaras, élettel teli tengerszagot árasztottak magukból. Vagy később Fez sivatagszínű, szűk, tornyos utcácskái Marokkóban. Tangerben az elején Klaudival még a város tengerpartjáról, ismerkedős távolságból indultunk neki naponta elveszni a medina végtelen, árusokkal és teázókkal teli útvesztőiben. De Fezben már – kicsit mélyebbre merészkedve a berberek és arabok kultúrájába – bent laktunk a történések közepén. Ráhangolódva a szűk utcák forgatagára csak hagytuk, hogy elvesszünk, hogy magával ragadjanak a történések. Jó érzés volt, amikor a helyi táskaárus szemében már nem csak az erőszakos eladási kényszert láttam, miközben azt is megértettem, hogy ő belőlünk, a turistából él. Látta, hogy otthagyom én is a pénzem, ahol ő: ugyanott vesszük a sajtot, a teát, a süteményt. A tetőteraszok szellőssége kicsit kilátást engedett a forgatagból, ugyanakkor nem segít a lenti káosz megértésében. Teljesen más világ a kettő. Másfajta figyelem és más érzések uralkodnak lent és odafent.

Kiegészíti egymást a másságuk. Ahogy a fejünkben is. Szeretünk tisztán látni, átlátni dolgokat, a történéseket az életünk áramlásában. De ugyanúgy szükségünk van az elveszésre is. Hagyni, hogy magával ragadjon egy madár hangja, elveszni egy festményben, autószerelésben, agyagozásban, a számok vagy bolygók világában. Egy érzésben, a napsütésben. Egy pillanatra átláthatjuk a műszer pontosságával önmagunk és a világ képét, megérthetünk bizonyos dinamikákat a káoszban, de aztán tovább is sodródik minden a változással, és a kép, amit az előbb megértettünk és átláttunk, nincs többé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?