Zárt kapus lehet a magyar–román, az MLSZ fellebez

<p>Budapest/Zürich. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi bizottságának döntése értelmében a magyar válogatott a következő, Románia elleni hazai világbajnoki selejtezőmérkőzését zárt kapuk mögött köteles lejátszani március 22-én, emellett a magyar szövetségnek 40 ezer svájci frank bírságot is kell fizetnie. Az MLSZ már jelezte, fellebbez.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A FIFA illetékes testülete egy bécsi izraelita kör és a Simon Wiesenthal Központ feljelentése nyomán azért büntette meg súlyosan az MLSZ-t, mert az augusztus 15-én rendezett, Izrael elleni barátságos mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált, és sértő jelképeket mutatott fel.

Túlzó döntés néhány tucat ember miatt

Az MLSZ azonnal jelezte, fellebbez a döntés ellen. A szövetség honlapján közétett reakció szerint túlzott és igazságtalan, hogy a magyar válogatottnak egy barátságos meccsén történt eset miatt egy sorsdöntő, a legrangosabb nemzetközi sorozatba illeszkedő mérkőzésen kell letöltenie a kirótt büntetést (Magyarország Romániával azonos pontszámmal a vb-selejtezőcsoport második, illetve harmadik helyén áll). „A szövetség a legnagyobb körültekintéssel elkészített indoklással fordul a FIFA-hoz azért, hogy elérje a súlyos szankciók enyhítését, amelyet néhány tucat ember szélsőséges, a futball, és a fair play szellemétől teljességgel idegen megnyilvánulása okozott.”

Az izraeliek nem tiltakoztak

„Üres lelátók előtt játszani a Románia elleni vb-selejtezőt? El sem tudom képzelni, hogy a szurkolóink nélkül lépjünk pályára. És egyelőre nem is akarom – reagált a történtekre Egervári Sándor szövetségi kapitány. – Belátom, az Izrael elleni találkozón csakugyan volt egy kis csoport, amely oda nem illő módon viselkedett. Ezért azonban büntetéssel sújtottak egy egész országot és azokat a lelkes szurkolókat, akik mindig szívvel-lélekkel buzdították a válogatottat, sőt sohasem volt rájuk panasz.”

„A mérkőzés idején még nem állt rendelkezésre a térfigyelő kamerarendszer, így a FIFA csak a mobiltelefonokkal készített felvételekre, illetve a bejelentésekre hagyatkozhatott, mivel antiszemita megnyilvánulásokat még a televízióban sem lehetett hallani” – nyilatkozta az MLSZ biztonsági igazgatója, Samu István. „Azért nem értem a büntetést, mert az Izrael elleni mérkőzésen izraeli biztonsági emberekkel dolgoztunk közösen, akik egy palesztin zászló lobogtatását nehezményezték, de még az izraeli nagykövet sem emelt kifogást a találkozó után” – tette hozzá a biztonsági igazgató.

Malőr a közvetítés alatt

A magyar válogatott tavalyi ominózus meccse egy már korábban lekötött, oda-visszavágó második mérkőzése volt. Az első meccset két éve, Izraelben játszotta a válogatott (1:0-ra kikaptak a magyarok).

A tavaly nyári visszavágó után már a meccs közvetítése kapcsán is botrány tört ki: a közszolgálati tévé más képet küldött Izraelbe, és mást láthattak a hazai nézők. Az Izraelbe továbbított közvetítésben a vendégek himnusza alatt az izraeli játékosok helyett a magyar szurkolótábor kemény magját láthatták a nézők, akik közül többen hátat fordítottak a pályának, vagy rigmusokat skandáltak. Az MTVA-nál elismerték felelősségüket, indoklásuk szerint egy műszaki munkatárs figyelmetlensége okozta a malőrt, és elnézést kértek.

„Váratlan segítség”

A román lapok többsége nem titkolt örömmel vette tudomásul a magyarok büntetését. A Gazeta Sporturilor még csak visszafogottan „váratlan segítségről” ír, a Pro Sport szerint viszont Románia „megszabadult a budapesti pokoltól”, a sport.ro hírportál pedig úgy véli, hogy „halálos ütést” kapott a magyar csapat.

„Jó, hogy a FIFA szigorú a rasszista megnyilvánulások esetében, de csúnya az a futball, amelyet nézők nélkül játszanak” – mondta Ciprian Marica, a Schalke román légiósa, hozzátéve: éppen az motiválta volna őket, ha Budapesten ellenségesen fogadta volna őket a közönség.

Jenei Imre, a román és a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, minden bizonnyal nagy előnyt jelent a román válogatott számára a FIFA döntése. „Higgyék el, tudom, miről beszélek, ismerem a magyar közönséget” – jelentette ki Jenei Imre.

Orbán szerint jobb, ha nem szól

A FIFA döntése Magyarországon politikai berkekben is vihart kavart. Vona Gábor, a Jobbik elnöke „Izrael megbüntette Geráékat” címmel írt egy bejegyzést a Facebookon, melyben azt indítványozza, szervezzenek demonstrációt a stadion környékére, ahol kivetítőn követnék a meccset, kívülről biztatnák a csapatot.

Orbán Viktor egyelőre nem nyilatkozott. A miniszterelnök jobbnak látja, ha nem mondja el, mit gondol a döntésről – közölte a magyar kormányfő sajtófőnöke.

A bolgárok is bűnhődnek

A FIFA fegyelmi bizottsága Bulgáriát is a magyarokhoz hasonló módon büntette meg: a bolgár válogatottnak szintén zárt kapuk mögött kell lejátszania következő selejtezőjét, miután október 12-én a Dánia elleni mérkőzésén a drukkerek két petárdát dobtak a játéktérre, valamint a csereként beállt színes bőrű Patrick Mtiligiát minden labdaérintésénél hangosan fütyülték.

Az angol Guardian szerint rasszizmus miatt ilyen súlyosan még nem büntetett a FIFA.

„Ez a döntés irányt mutathat a nemzeti és ligaszintű vezető testületeknek – nyilatkozta Piara Powar, az Európai Rasszizmusellenes Mozgalom a Labdarúgásban (FARE) igazgatója. – Ez az egyetlen működőképes taktika. Ha pénzbüntetéssel sújtunk egy szövetséget, legyen az akármennyire kis szervezet is, nincs hatása a bírságnak. Más eszközöket kell bevetni a fegyvertárból.” (MTI, ns, index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?