Žampa meglepő ötödik helye

<p>Adam Žampa meglepően jól helytállt a férfi alpesi sízők tegnapi szuperkombinációs számában. Kiváló ötödik helyével beállította a sportág legjobb szlovák helyezését. Eredményével meglepte önmagát és az egész szlovák küldöttséget.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Csehszlovákia érájában kétszer is végzett szlovák alpesi síző az ötödik helyen a téli olimpián: a jelenlegi küldöttségvezető, Jana Gantnerová, versenyői nevén Šoltýsová Szarajevóban (1984) lesiklásban, Peter Jurko Calgaryban (1988) kombinációban szerzett két olimpiai pontot. Szlovákia önálló létezése óta ez a legjobb ötkarikás eredmény alpesi sízésben. „Nagyon meglepődtem. Ha valaki tegnap azt mondja, negyedik leszek, el sem hittem volna neki – mondta a célban a verseny után Adam Žampa. – Ha negyedik helyen végzek, csak egy lépésre az éremtől, talán végigsírtam volna az estét. Nem tudom, hogy a boldogságtól vagy szomorúságomban. A negyedik hely talán a legrosszabb helyezés a téli olimpián. Hihetetlen, amit elértem.”

Szuperkombinációban a svájci Sandro Vilette lett az aranyérmes. Žampa 1,14 másodperccel maradt mögötte. A késmárki születésű fiú a lesiklás után a 27. helyen állt, a műlesiklásban ő volt a legjobb. Végül olyan világnagyságokat hagyott maga mögött, mint a címvédő Bode Miller (6.) vagy a kiváló norvég, Aksel Lund Svindal (8.). „Lesiklásban sokkal gyorsabb nem lehettem volna. Műlesiklásban a pálya felső szakaszán kicsit többet kockáztathattam volna, amit mások megtettek, de közben hibát követtek el, és kiestek. Én egyenletesen mentem – boncolgatta szereplését a szlovák versenyző, akinek a célban a sportág világnagyságai gratuláltak. Az amerikai Ted Ligety jelképesen megemelte a kalapját előtte, a horvát Ivica Kostelic apja, Ante pedig szó szerint ezt mondta neki: „Žampa, te veszélyes vagy, de továbbra is edzhetsz velünk”.

Nagy volt az öröme a szlovák sízőnek a célban. Tegnap szinte minden kijött neki. Lesiklásban kettes rajtszámmal indult, műlesiklásban harmadikként indult a kapuk közé. „Lesiklás közben meleg volt, sikerült a verseny, kis hátránnyal befértem a legjobb harmincba, így a folytatásban az elsők között indulhattam – folytatta Adam Žampa. – Tegnap tudtam, hogy a melegben egyre rosszabb lesz. A pálya felső szakaszán még tartalékoltam, aztán beleadtam mindent. Ma úgy kijött a verseny, mint négyévente egyszer szokott.”

Olimpiai helyezésével Adam Žampa már most a szlovák alpesi sísport legendái közé sorakozott, de még javíthat helyezésén. Jól ismeri mindkét sikeres szlovákiai elődjét. Peter Jurkóval a lejtőkön is szokott találkozni. „Gyerekkoromban mindig megcsodáltam, ő volt a példaképem. Egyszer valaki azt mondta, hogy ötödik volt az olimpián, erre csak annyi jött ki számon, hogy vau. Az ő korában kétfordulós volt a műlesiklás, ami e szám specialistáinak kedvezett. Fogalmam sincs, hogyan végeztem volna, ha még egy műlesikló futam vár ránk. Előbbre kerülhettem volna, vagy egy hiba után könnyen ki is eshettem volna” – állította a kiváló napot kifogó Žampaa.

A tátrai fiú abból is merített, hogy az olimpia előtt Szocsiban edzett a horvát Ivica Kosteliccsel, akinek apja, Ante jelölte ki a műlesikló pályát. Az edzéseken megelőzte nagy horvát riválisát, a tegnapi ezüstérmest. „Azt tudtam, ha a lesiklás után nem leszek nagy hátrányban, akkor nagyon elöl végezhetek. A Kostelic által kijelölt pályán nem tudnak a lesiklók boldogulni. Ez óriási előny a műlesiklók számára” – árulta el Adam Žampa. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?