Wawrinka legyőzte Djokovicsot

<p>Párizs. A világelső Serena Williams nyerte a francia nyílt teniszbajnokság női versenyét, miután a szombati döntőben 6:3, 6:7, 6:2-re legyőzte a cseh Lucie Šafářovát. A férfiaknál a svájci Stan Wawrinka meglepte az esélyes szerb Novak Djokovicsot.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az amerikai játékos huszadik Grand Slam-elsőségét ünnepelhette, s – 2002 és 2013 után – harmadszor bizonyult a legjobbnak a Roland Garroson. Williams eleve egyértelmű favoritként vághatott neki a finálénak, már csak azért is, mert az első GS-döntőjét vívó Šafářovát korábbi nyolc találkozásuk alkalmával kivétel nélkül legyőzte. Kilencedik összecsapásuknak tulajdonképpen csak az volt a kérdése, hogy a betegséggel küszködő amerikai felül tud-e kerekedni rosszullétein, amelyek az előző meccsein rendre megzavarták. Šafářová mellett szólt viszont az, hogy az előcsatározásokban ő ejtette ki a címvédő orosz Marija Sarapovát.

A döntő eleje nem tartogatott izgalmakat: a 33 éves Williams nagyon könnyedén nyerte az első szettet 6:3-ra, a másodikban viszont megtorpant, s 4:1-ről 4:4-re visszaengedte riválisát. A felek 6:6-ig együtt haladtak, következett a rövidítés, amelyet a sokat hibázó amerikaival szemben simán nyert 6:2-re a cseh teniszező.

A döntő szettben Šafářová elhúzott 2:0-ra, ekkor azonban Williams új erőre kapott, fordított, és sorozatban hat gémet nyerve 6:2-re győzött, egy óra 54 perc alatt szerezve meg a bajnoki címet. Sikeréért 1,8 millió euró jár neki, s ennek az összegnek a fele a vesztes Šafářová vigaszdíja.

„Fantasztikus döntő volt, Lucie kitűnően játszott. Rosszul kezdtem a harmadik játszmát, elvesztettem az adogatásomat, de aztán fordítani tudtam. Alig akarom elhinni, hogy megszereztem huszadik Grand Slam-győzelmemet” – nyilatkozta boldogan a finálé után Serena Williams.

„Két remek hetet töltöttem Párizsban, több bravúros győzelmet is arattam. Elismerem, a döntőben Serena jobb volt nálam, és megérdemelten nyert. Remélem, jövőre még sikeresebb leszek” – jelentette ki Lucie Šafářová, aki a női páros fináléjában vigasztalódott, miután az amerikai Bethanie Mattek-Sandsszal három játszmában legyőzték a Dellacqua, Svedova ausztrál, kazah kettőst.

A férfiaknál a svájci Stan Wawrinkáé lett a trófea, miután négy szettben 4:6, 6:3, 6:2, 6:4-re legyőzte a szerb Novak Djokovicsot. Wawrinka pályafutása második Grand Slam-trófeáját szerezte, tavaly az Australian Openen is ő győzött. Djokovics továbbra sem tudta teljessé tenni GS-gyűjteményét, pedig egy párizsi diadallal ő lehetett volna a nyolcadik játékos, aki mind a négy Grand Slam-tornán diadalmaskodott. Djokovicsnak ez csak az idei harmadik veresége volt – Dohában a horvát Ivo Karlovictól kapott ki, Dubajban pedig Roger Federer bizonyult jobbnak nála.

Az első szettben Djokovics volt a jobb, Wawrinka azonban fokozatosan átvette az irányítást, és néha tanácstalanságba kergette a szerb világelsőt. Megnyerte a második és a harmadik szettet, a negyedik elején azonban úgy tűnt, Djokovics újra magára talál. A szerb teniszező vezetett 3:0-ra, de Wawrinka ismét belelendült, s végül a második meccslabdáját értékesítette. (MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?