Walesben Trapattoni is elbukhat

Budapest. Ma újabb tizenhat mérkőzéssel folytatódnak a labdarúgó Eb-selejtezők. Komoly nemzetközi visszhangot két találkozó válthat ki: az eddig százszázalékos Ausztria a hollandokat fogadja, míg Olaszország Walesbe látogat. Ha az itáliaiak nem nyernek, könnyen lehet, már kapitány nélkül térnek haza.

Tomáš Ujfaluši (balra) ugyan nem lőtt gólt a szombati, kisinyovi Eb-selejtezőn, ám csapata egyik legjobbja volt. A csehek idegenben 2:0 arányban legyőzték Moldova válogatottját. Ma Teplicében a fehéroroszokat fogadják. ČTK/AP-felvéteFényes jövőt jósol a nemzetközi sajtó és a szakma is az újjáalakuló francia válogatottnak, amely az 1. csoportban a hét végén 5:0-ra legyőzte Szlovéniát, s máris a csoport nagy esélyesévé lépett. „Az augusztusi, Tunézia elleni meccsünk óta új fejezetet nyitottunk történelmünkben. Elkezdtem felépíteni egy új csapatot, s kialakítani egy új képet minderről. Nagyon örülök, hogy a fiatalok szerepeltetése engem igazolt. Marlet két gólt szerzett, Gallas pedig megerősítette mindazt, amit eddig is tudtam róla” – nyilatkozta Santini kapitány a találkozó után. Védencei a csoport egyetlen mai találkozóján Málta szigetén lépnek pályára.

A 2. csoportban a papírforma két sima mérkőzést ígér. Ám Luxemburg sokáig Dániában is jól tartotta magát, s lehet, hazai pályán képes lesz megszorongatni a románokat. Norvégia a bosnyák csapatot fogadja Oslóban, s Nils Johan Semb kapitány kénytelen változtatni az összeállításon. A bukaresti győztes csapatból ugyanis Thomas Myhre kapus nem tudja vállalni a játékot, őt Frode Olsen pótolja majd.

A 3. csoportban a csehek Teplicében fogadják majd Fehéroroszországot, s a kisinyovi siker után hazai környezetben is a győzelem reményében lépnek pályára. Karel Brückner szerencséjére csapata átvészelte a moldáv túrát komolyabb baj nélkül, ráadásul visszatérhet az eltiltott Pavel Nedvěd, Milan Baroš kettős is. A mérkőzés azért lehet nagyon jó és küzdelmes, mert a fehéroroszoknak csupán egy esetleges győzelemmel lehet esélyük a továbbjutásra. Eduard Malofejev kapitány tanítványai ugyanis eddig Hollandiában is kikaptak, s hazai pályán sem bírtak az osztrákokkal. Lukvics kiállítása miatt nem játszhat. A csoport eddigi kellemes meglepetését az osztrák válogatott remeklése szolgáltatja, hiszen két mérkőzésből kettőt nyert, s ha pontot szerez, netalántán nyerne is szerdán a hollandok ellen, hatalmas lépést tenne a továbbjutás felé vezető úton. „Abszolút esélytelenek vagyunk, ez lehet a szerencsénk” – mondta Hans Krankl szövetségi kapitány a Hollandia elleni mérkőzésre, amelyen minden játékosára számíthat.

Litvánia számítása eddig bevált az 5. csoportban, hiszen a Feröer-szigetek legyőzése után amennyiben Izlandon is nyernének, úgy a csoportban a németek mellett a másik esélyesnek lépnek elő. Egyetlen hiányzójuk a Porto csatára, a húzódás miatt kimaradó Edgaras Jankauskas. A hazaiak sikerére már a reykjavíki fogadóirodák sem adnak sokat. Németország egy kissé zűrös előkészületi mérkőzésen ért el 1:1-es döntetlent Szarajevóban, ahol Jancker mentett pontot a németeknek. A Szalihamidzsicshez hasonlóan kiállított Christian Wörns is játszhat a feröeriek elleni, hannoveri összecsapáson, eltiltása ugyanúgy barátságos mérkőzésre szól. Völler gondját csupán két játékos szaporíthatja: Didi Hamann sérülés miatt nem szerepelhet, de valószínűleg nem lesz kezdő a napok óta magas lázzal küzdő Michael Ballack sem.

A 6. csoportban Görögország első győzelmére készül az Örményország elleni, athéni mérkőzésen. Otto Rehhagel szövetségi kapitány úgy véli, a továbbjutásra nem vesztette el minden esélyét a csapat. Az északírek a balul sikerült spanyol vendégszereplés után Belfastban javíthatnak, igaz, Ukrajna együttese nem lesz könnyű falat. A vendégcsapatban Andrij Sevcsenko és Andrij Nesmacsnyij sérült, de Athénban pórul járt Szerebrennyikov is, aki szintén hiányozni fog.

Anglia annak örülhet, hogy a 7. csoport szerdai összecsapásán, hazai pályán mérkőzhet Macedónia ellen. A southamptoni mérkőzést ugyanis várhatóan nem kíséri annyi negatívum, mint a pozsonyit, ahol Heskey a rasszista megnyilvánulásokra, Gary Neville pedig a kritikán aluli minőségű gyepre (ahogy ő fogalmazott, „mocsárra”) panaszkodott. A törökök sima győzelmet várnak Liechtenstein ellen: Isztambulban lehet, hogy már a cserepadon ülő, de Szkopjéban nem játszó Ilhan Mansiz is beszállhat.

Nem lesz könnyű dolga a 8. csoportban a belgáknak Tallinnban, hiszen az észt válogatott a szombati felkészülési mérkőzésen 3:2-re legyőzte Új-Zélandot, jelezve, jó formában a csapat. A miniállam képviselői ezúttal Bulgáriába utaznak, esélyük természetesen csekély, de érdemes megemlíteni, hogy amióta David Rodrigo irányítja az együttest, legalább védekezésben felzárkóztak Európához.

Ha Olaszország nem nyer Walesben, könnyen elveszítheti állását Giovanni Trapattoni, akit az olasz sajtó éles kritikával illetett a szombati, Jugoszlávia elleni döntetlent követően. A kapitány egyelőre tudomást sem vesz a felhangokról, inkább a 9. csoport mai összecsapására próbál koncentrálni. A sérült Filippo Inzaghi helyére már meghívta az angol Middlesbrough csatárát, Massimo Maccaronét. A 23 éves támadó a nyáron szerződött az Empolitól a Premiershipbe, eddig kilenc mérkőzésen négyszer bizonyult eredményesnek. Mark Hughesnak nincsenek problémái, senki sem sérült a walesi együttesben, így a lehető legjobb összeállításban léphetnek pályára.

Oroszország Albániát fogadja a 10. csoport egyik szerdai mérkőzésén, ám az oroszok (de főleg a grúzok) még mindig a szombaton, Tbilisziben félbeszakadt mérkőzésen rágódnak. Eduard Sevarnadze grúz államfő szerint csupán „bosszantó incidens” volt szombaton, hogy a világítás meghibásodása miatt félbeszakadt a labdarúgó-válogatott oroszok elleni Európa-bajnoki selejtezője. Az írek a csoport másik összecsapásán Svájcot látják vendégül, Mick McCarthy kapitány gondjait növeli, hogy Andy O Brien és Jeff Kenna is sérült.

A MAI MŰSOR

1. CSOPORT – 20.45: Málta– Franciaország.

2. CSOPORT – 20.00: Luxemburg–Románia, 21.00: Norvégia –Bosznia-Hercegovina.

3. CSOPORT – 16.30: Csehország–Fehéroroszország, 20.30: Ausztria–Hollandia.

4. CSOPORT – 20.30: Magyarország–San Marino.

5. CSOPORT – 20.10: Izland– Litvánia, 20.30: Németország– Feröer-szigetek.

6. CSOPORT – 19.00: Görögország–Örményország, 21.00: É-szak-ĺrország–Ukrajna.

7. CSOPORT – 19.30: Törökország–Liechtenstein, 21.00: Anglia–Macedónia.

8. CSOPORT – 17.00: Észtország–Belgium, Bulgária–Andorra.

9. CSOPORT – 19.00: Jugoszlávia–Finnország, 20.45: Wales–Olaszország.

10. CSOPORT – 17.00: Oroszország–Albánia, 20.30: ĺrország– Svájc.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?