Vlček és Tarr mindkét távon világbajnok

<p>Szenzációs eredményt ért el Vlček Erik és Tarr György a moszkvai kajak-kenu-világbajnokságon: a komáromi kettős 500 és 1000 méteren is világbajnok lett K2-ben. Magyarország 17 érmet szerzett, 6 aranyat, 5 ezüstöt és 6 bronzot.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Vlček Erik és Tarr György tavaly állt össze párosban, korábban mindketten a kajaknégyes tagjai voltak, Vlček kettesben 2011-ben Gelle Péterrel lett világbajnok, s a londoni olimpián is vele indult K2-ben.

Előny volt a kilences pálya

A szombati 1000 méteres döntőben a komáromiak a kilences pályán versenyeztek, s a szélső pálya ezúttal előnynek bizonyult. „Eleinte nem örültünk a kilences pályának, azt gondoltuk, hogy elveszítjük a kapcsolatot az ellenfelekkel, nem lesz kire kapaszkodni. Ha kellemetlen oldalszél fújt volna, akkor gondjaink lehettek volna, de semmi ilyesmi nem történt, s végül előnyt jelentett a kilences pálya. A saját tempónkat diktáltuk, senki nem figyelt ránk, és mi is végig koncentráltak maradtunk” – nyilatkozta Vlček Erik, s hozzátette, legtitkosabb álmaiban sem számolt azzal, hogy aranyérmes lehet.

Tarr György szerint az is fontos volt, hogy egységük már tapasztaltabb, mint egy éve. „Elégtétel nekünk ez az arany a tavalyi duisburgi vb-ért, amikor egyik távon sem úgy sikerült a verseny, ahogy szerettük volna. Tudtuk, milyen hibákat kell elkerülnünk. Száz méterrel a cél előtt, amikor észrevettem, hogy egy hajóhosszal vezetünk az ausztrálok előtt, azt mondtam, ezt már valahogy mindenképpen behúzzuk a célba” – mondta Tarr.

Azt hitték, másodikok

Másnap az 500 méteres távon is kiválóan versenyzett a Vlček, Tarr duó, s végül nagyszerű hajrájának köszönhetően két tizeddel megelőzte a magyar Dombi, Boros kettőst. „Sejtettük, hogy a magyarok lesznek a legfőbb riválisaink, és tudtuk, hogy ha tartjuk velük a tempót, akkor van esélyünk a jó eredményre. Azt mondtuk, nem fogunk nézelődni, csak a magyarokat figyeljük. Így is történt, a hajrában pedig már mindent beleadtunk, s végül célfotóval nyertünk. A célban először azt hittük, másodikok lettünk, alig akartunk hinni a szemünknek, amikor kiírták a táblára az eredményt” – írta le a történteket Vlček.

„Nem találok szavakat, tényleg nem is álmodtam, hogy Moszkvában két aranyérmet szerezhetek. Éreztük, hogy jó formában vagyunk, és ötszázon is lehet esélyünk dobogós helyezésre, de a világbajnoki címre nem gondoltunk” – nyilatkozta Tarr György.

Vlček a legeredményesebb

Vlček Erik ezzel már kilenc világbajnoki aranynál jár (két ezüstje és három bronza is van), és a szlovákiai örökranglistán átvette a vezetést Riszdorfer Mihály előtt (nyolc arany, három ezüst, három bronz). A kajakosok nemzetközi örökranglistáján Vlček az 5. helyen áll, az élen a német Ronald Rauhe szerepel, aki 13 aranyat, öt ezüstöt és öt bronzot gyűjtött pályafutása során.

Tarr György korábban csak egyszer állt világbajnoki dobogó tetején, 2007-ben a kajaknégyes tagjaként, mérlege jelenleg három arany, két ezüst, két bronz.

A Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin összeállítású szlovákiai kajaknégyes ötödik lett, úgy, hogy Jakubík Gábor kivételével mindannyian gyomorbántalmakkal küzdöttek.

Kiváló magyar szereplés

A magyar válogatott a moszkvai vb-n is nagyszerűen szerepelt, s az éremtáblázat élén végzett hat arannyal, öt ezüsttel és hat bronzzal. Az olimpiai számokban három elsőség, egy második és két harmadik hely volt a magyarok mérlege.

Szombaton egy arany-, két ezüst- és négy bronzérmet gyűjtöttek a küldöttség tagjai. Az első aranyat – címét megvédve – a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű egység szerezte ötszázon a négyesben, míg Csipes Tamara második lett 1000 méteren egyesben. A kenus Vajda Attila ugyancsak címvédőként egy kizárás után harmadikként zárt egy kilométeren, s ezen a távon szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó, illetve a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid és Sarudi Pál alkotta kenunégyes. Vajda később egy második helyet is begyűjtött 5000 méteren, a kajakos Csay Renáta pedig harmadik lett a leghosszabb távon.

Tegnap délelőtt aztán éremeső következett. Fél kilométeren győzött Kozák Danuta (ezzel megvédte címét), valamint a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenus és a Szabó, Csipes kajakos duó, míg a kajakos Dombvári Bence és a Dombi Rudolf, Boros Gergely kajakpáros ezüstérmes lett. Ezer méteren a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettes címvédőként kikapott a román egységtől, másodikként zárt, az olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes pedig harmadikként ért célba. A legrövidebb távon, 200 méteren egy arany jutott a magyaroknak a Kárász, Vad kajakkettes révén.

A váltókban a férfi kajakosok, illetve a kenusok révén egy aranyat és egy bronzot gyűjtöttek a magyarok. (SITA, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?