Visszakapja a Fradi a 6 pontot?

Budapest. A Legfőbb Ügyészség befejezte azt a vizsgálatot, melyet az FTC Rt. törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatására vonatkozó kérelmével kapcsolatosan indított. A Legfelsőbb Ügyészség négy óvást nyújtott be a Magyar Labdarúgó Liga (MLL), illetve a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által lefolytatott fegyelmi vizsgálatokkal, illetve azok eredményeivel szemben.

A mostani döntés nem jelenti automatikusan, hogy a Ferencváros visszakapja a hat pontot, és eltörlik a 40 millió forintos pénzbüntetést, hiszen a liga és az MLSZ nem köteles elfogadni az ügyészségi óvást. Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy az MLSZ és a liga vezetői helyt adnak az óvásnak, hiszen tudniuk kell, hogy ellenkező esetben az ügyészség automatikusan bírósághoz fordul. Mindez azt jelenti, hogy a május 30-ai Ferencváros-Debrecen mérkőzéssel kapcsolatos fegyelmi felelősség vizsgálata újból elölről kezdődik, és egy új vizsgálat vélhetően új határozatokat hoz majd.

A Legfőbb Ügyészség négy óvást nyújtott be:

1. a MLL június 17-ei határozata ellen, annak hatályon kívül helyezését rendelte el. Felszólította a testületet, hogy a fegyelmi bizottság június 10-én hozott határozatát semmisítse meg, illetve rendeljen el új eljárást. Az indoklás szerint az MLL fellebbviteli bizottságának határozata iratellenes, vagyis a meghozott döntés ellentétes a rendelkezésre álló iratok tartalmával. A fellebbviteli bizottság tehát hibázott, amikor a dokumentumok ellenére nem mondta ki felelősnek az FTC Rt.-t a rendezői feladatoknak a meccs előtti és közbeni elmulasztásáért.

2. az MLL elnökségének július 21-ei határozata ellen, mégpedig hatásköri törvénysértés miatt. Az indoklás szerint a liga elnökének arra volt joga, hogy az első fokú határozat ellen fellebbezzen, a másodfokú döntés ellen azonban már nem terjeszthetett volna elő rendkívüli jogorvoslati kérelmet. Tehát a liga elnöksége rendkívüli ülésén nem is bírálhatta volna el a kérelmet, azaz nem volt hatásköre a korábbi határozatok hatályon kívül helyezésére.

3. a második elsőfokú fegyelmi határozat ellen. Az indoklás a második óváshoz köthető. Mivel a liga elnökének nem volt joga rendkívüli jogorvoslati eljárást kezdeményezni, az MLL elnöksége sem rendelhetett volna el új fegyelmi eljárást, így pedig nem születhetett volna meg a július 25-ei határozat.

4. az augusztus 7-ei rendkívüli MLSZ elnökségi ülésen meghozott határozatok kapcsán. Az indoklás szerint a másodfokú határozat megszületését követően már csak az eljárás alá vont FTC Rt.-nek, illetve Szeiler Józsefnek lett volna joga öt napon belül rendkívüli jogorvoslatot kérni a szakszövetség elnökségétől. Ám másodfokig itt el sem jutott az ügy, a fellebbezési fórumot kifelejtették; az MLSZ elnöksége az elsőfokú határozat megszületése után azonnal közbelépett, ami önmagában is jogszabálysértő volt. Az ügyészség arra kéri az MLSZ-t és az MLL-t, hogy semmisítsék meg a korábbi határozatokat, és teljesen új vizsgálatot folytassanak le az ügyben. Az ügyészségi óvás oka az, hogy több alkalommal is nyilvánvaló törvénysértés történt, így például a liga elnökségének nem volt joga döntéseket hozni a fellebbviteli bizottság döntését követően.

Bozóky meglepődött

Budapest. – Számunkra meglepő a döntés, mert megpróbáltunk a lehető legkörültekintőbben eljárni az ügyben. Mivel az óvás az elnökségnek szól, ezért rövid időn belül összehívjuk a testületet, amely határoz az ügyben – mondta az ügyészség lépésével kapcsolatban Bozóky Imre, az MLSZ elnöke. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?