Visszafogott németek

BELGIUM–CSEHORSZÁG. „Nekik is, nekünk is hiányzik néhány játékos, tehát mindkét félnek megvan a maga gondja. Ezek azonban csak szavak, minden majd a pályán fog eldőlni” – nyilatkozta Jozef Chovanec, a cseh válogatott edzője.

BELGIUM–CSEHORSZÁG. „Nekik is, nekünk is hiányzik néhány játékos, tehát mindkét félnek megvan a maga gondja. Ezek azonban csak szavak, minden majd a pályán fog eldőlni” – nyilatkozta Jozef Chovanec, a cseh válogatott edzője. Kulcsemberei közül eltiltás miatt Jan Koller az egyik meccsen sem léphet pályára, míg Tomáš Rosický az első mérkőzésről fog hiányozni, Patrik Berger sérülés miatt marad ki. Már biztos viszont, hogy pályára lép a csapat kapitánya Pavel Nedvěd, aki az elmúlt napokban megfázással bajlódott. A csehek várható összeállítása: Srníček–Grygera, Řepka, Novotný, Jankulovski–Poborský, Hašek, Nedvěd, Jarošík–Šmicer, Baroš. A héten a csapat zárt ajtók mögött készült, s csak Chovanec tartotta a kapcsolatot a sajtóval: „A cseh futball alfája és omegája a jó védekezés. Ez a legnagyobb erősségünk, erre alapozunk. Ismerjük ellenfelünk erősségeit és gyengéit is. Bízom a csapatban, s néhány meglepetést is előkészítettünk.” Amennyiben a csehek sikerrel járnak, akkor a szövetség mintegy 250 millió koronát vághat zsebre. A cikkíró megjegyzi: a Bajnokok Ligájában szereplő klubok jóval nagyobb pénzekhez jutnak mint a válogatottak. A Sparta Praha csak az eddig játszott csoportmérkőzésekért már 239 millió koronát könyvelhetett el.

UKRAJNA–NÉMETORSZÁG. Elszántan és a közvélemény nyomása alatt készül a német válogatott a találkozóra. A sajtóból és a szakvezetők nyilatkozataiból a bizakodás mellett kicsendül az ellenfél erejének a tisztelete. Ez azért is figyelemre méltó, mert az egyetlen sztáron, Sevcsenkón kívül a német közvélemény szinte senkit nem ismer az ukrán labdarúgók közül. Illetve valakit nagyon is jól: Valerij Lobanovszkij szövetségi kapitányt, akiről pénteken minden országos német lap külön cikket közölt. Az írások azon tanakodnak, hogy vajon milyen stratégiát eszelt ki a németek ellen.

A német visszafogottság másik oka a válogatott ősszel mutatott hanyatló formája: a szeptember 1-jei müncheni kudarcot (1:5 Anglia ellen) októberben újabb fiaskó követte (0:0 a finnekkel), ami vitriolos kirohanásokra késztette a sajtót. Rudi Völler szövetségi kapitány ezért némileg átalakította a válogatottat. A terv szerint mindössze két Bayern-játékos (Kahn és Zickler) futna ki a kezdőtizenegy tagjaként. Várhatóan bizalmat kap a csatársorban Ricken (Dortmund), a középpályán pedig Hamann (Liverpool) és Schneider (Leverkusen). A Die Welt mindazonáltal túlzottnak érzi a szakemberek egy része által is szított „reszketést” az ismeretlen ellenféltől. Ennek ad kifejezést a konzervatív lap szakírója a pénteki lapszámban, kifigurázva Franz Beckenbauer intelmeit, melyek szerint „Kijevben győzelemre kell játszanunk, hogy legalább döntetlent érjünk el. Meg kell erősíteni a védelmet!” Andrij Sevcsenko reményét fejezte ki, hogy taktikája és hatalmas akaratereje révén az ukrán válogatott bár nem számít favoritnak – sikerrel jut túl a két mérkőzésen.

SZLOVÉNIA–ROMÁNIA. Srecko Katanec szlovén szövetségi kapitány biztos abban, hogy csapata meglepi a jóval esélyesebbnek tartott román válogatottat. A jelenlegi román együttes tudása messze elmarad elődeikétől. Még mindig toronymagas favoritok velünk szemben, de nem becsüljük túl őket – hangsúlyozta az egykori kiváló labdarúgó. – Nem nyomaszt, hogy az első mérkőzésen jó eredményt érjünk el, inkább a játékunk miatt vagyok nyugtalan. A kevesebbet hibázó válogatott lesz a világbajnoki résztvevő.

ĺRORSZÁG–IRÁN.Roy Keane sérülése ellenére ma pályára lép Dublinban. A Manchester United középpályása a La Coruna elleni BL-mérkőzés előtt térdhúzódást szenvedett, s az elmúlt hetekben nem játszott. „Hétfőn és kedden még nagyon fájt a lábam, de azóta sokat javult a helyzet. Ugyan nem épültem fel teljesen, de ez nem lehet akadály” – mondta az 56. válogatott meccsére készülő Roy Keane.

A MŰSOR – 18.00 (Kijev): Ukrajna– Németország; 19.00 (Ljubljana): Szlovénia–Románia; 19.00 (Dublin): ĺrország–Irán; 20.15 (Brüszszel): Belgium–Csehország (a Nova közvetíti); 20.30 (Bécs): Ausztria– Törökország . (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?