Világi: A DAC mellett mindig ki kell tartani

<p>Szisztematikus munkát akar végezni, a szurkolóktól pedig azt kéri, minden körülmények között tartsanak ki a DAC mellett. A Corgoň ligás FK DAC 1904 új többségi tulajdonosával, Világi Oszkárral beszélgettünk.</p>

Hogyan született meg a megállapodás a korábbi többségi tulajdonosokkal, Khashayar Mohsenivel és Antal Barnabással? Már korábban is szerette volna megvenni tőlük a klubot, de akkor nem sikerült.
Volt egy pillanat, amikor már Mohseniék is érezték, hogy ez nem folytatódhat így tovább. Akkor keresett meg Antal úr, megkezdődtek a tárgyalások, s ennek eredménye, hogy most már én vagyok a DAC többségi tulajdonosa.

A sajtótájékoztatón elmondta, karácsony előtt kezdődtek az egyeztetések. Hamar megtalálták a közös nevezőt?
Az egyezséget megkötöttük, a szerződést aláírtuk. Ha ezt közös nevezőnek lehet nevezni, akkor igen. Mohseni úrral szerintem már nem fogok együttműködni a klubon belül, Antal úrral pedig megpróbálunk találni valami status quót. Ha megy, megy, ha pedig nem, akkor le kell ülni beszélgetni.

Azt mondta, hogy a vételár üzleti titok, de 2011 nyarán volt már egy nyilvános ajánlata, akkor másfél millió eurót kínált a klubért. Ennél többet vagy kevesebbet fizetett?
Kevesebbet.

Sokkal kevesebbet?
A üzlet két részből áll, az egyik a vagyonmegvétel, a másik pedig a részvénymegvétel. Ez az összeg elég magas. Amit vettem, az nem ér annyit, amennyit fizettem érte, ha anyagiakban mérjük. Ha viszont az eszmei értékét nézzük, akkor az a fontos, mit fogunk csinálni ezzel a klubbal.

Lehet azt tudni, mekkora tartozása van most a DAC-nak?
Lehet tudni, de kiegyenlítjük. Antal úrnak a fő szerepe pontosan az lesz, hogy segítsen ebben a folyamatban, mivel ő ismeri a múltat. Szeretnénk néhány hónapon belül tiszta asztalhoz ülni.

A szurkolók amiatt aggodalmaskodnak, hogy ahol még Antal Barnabás ott van, ott nem sok jóra lehet számítani. De ezek szerint neki az lesz a feladata, hogy a múltbeli ügyeket rendezze?
Igen, mindenképpen számítok arra, hogy az elmúlt évek történéseinek tudójaként segít nekem ezeket az ügyeket rendezni. Van sporttapasztalata is, amire szintén számítunk. A klub vezetését azonban mások fogják végezni.

Kik lesznek ezek a sportvezetők?
Végh Tibor lesz a klubelnök, és Németh Krisztián lesz a sportigazgató.

A jelenlegi klubvezetésből mi lesz a sorsa Dušan Chytil menedzsernek?
Chytil úrra számítunk, szakembernek tartjuk őt, s ahogy az edzővel, vele is továbbra is számolunk. De természetesen új emberek is belépnek a klub vezetésébe. Ez a klub alul volt dimenzionálva, sokkal több embernek kell dolgozni egy klubban, ha jól akar működni. A munkának ez a része csak most jön.

A képviselő-testületi ülés napján megjelent a Bumm internetes portálon egy cikk arról, hogy a cégjegyzékben a Bokada Rt.-nél sehol nem szerepel az ön neve.
Ha én azt mondom, hogy valami az enyém, akkor az az enyém is. Nem szoktam tévedni ebben.

Tehát ön a Bokada Rt. tulajdonosa?
A végső tulajdonos én vagyok. A Bokada Rt. egy céghálózat része, mint ahogy nagyon sok más cég is.

A focit Közép-Európában nehéz nyereségesen csinálni. Mennyit tervez a saját pénzéből beletenni a DAC-ba?
Majd meglátjuk, hogy mennyit kell. Szeretném jól csinálni a focit, nem szeretném, ha minden évben pénzt kellene tennem bele, azt szeretném, ha a klub nyereséget is termelne, mint a többi nagy klub.

Mekkora éves költségvetéssel számol?
Ami a szezon végéig látható, az néhány százezer euró, amivel be kell fejeznünk ezt az idényt. A jövő pedig attól függ majd, milyen egyezségeket kötünk a játékosokkal, edzőkkel, milyen beruházásokat tervezünk.

A stadion felújításához a futballszövetség és a kormány közös programjából és a várostól is várhat támogatást. Saját forrásokat is tervez befektetni?
Természetesen, ezen kívül szeretnék a klubnak egy főszponzort találni, valamint egy olyan szponzort is, amelynek a nevét felveheti a stadion. Ez nem úgy működik, hogy minden az én pénzemből lesz megoldva, mindenkinek segítenie kell. Nem lehet a pénzt egy feneketlen kútba önteni. Olyan klubot kell építenünk, ami gazdaságilag stabil alapokon áll hosszú távon is.

A sajtótájékoztatón említette, reméli, a szurkolók nagy számban fognak járni a mérkőzésekre, és a belépő befizetésével ők is hozzájárulnak a klub költségvetéséhez. A drukkerek azonban sokallják az öt eurót. Marad az öteurós jegy?
A kérdés, mihez képest sok az öt euró. Ezt még végiggondoljuk, de szerintem ha jó foci lesz, senki sem fogja érte sajnálni az öt eurót. Ha a drukker jól fogja magát érezni a stadionban, akkor nem ezzel fog törődni. Öt euró ma már kevesebb, mint egy mozijegy.

Az előző vezetésnek több afférja volt a szurkolókkal. Ön hogyan képzeli a kommunikációt a drukkerekkel?
Nem vagyok egy konfliktusos ember, szerintem mindenkinek helye van a stadionban. Számítok a szurkolói klubokra, a DAC-nak egyik erőssége a hangulat. Normális kommunikációt szeretnék folytatni minden futballszerető emberrel és minden fanklubbal.

Hipotetikus kérdés: ha egyszer valaki valamilyen okból olyan transzparenst rakna ki a DAC-stadionban, amin az állna: „Világi – game over”, milyen következményei lennének ennek?
Én nem mennék el emiatt a klubtól, de biztos, hogy nem vezettetném ki őket a stadionból. De nem hiszem, hogy ilyenre sor fog kerülni. Olyan szurkolótábort szeretnék, amely jóban-rosszban együtt van a csapattal. Ha a mi szándékaink jók, és az összes játékos azért megy ki a pályára, hogy jó meccset játsszon, akkor senkinek sincs oka feltételezni, hogy valami rosszat teszünk. Lesznek jó pillanatok és rossz pillanatok, olyan is lesz, hogy a DAC nem fog nyerni, pedig nyernie kellene. Lehet, hogy a DAC kiesik, és újra fel kell jutnunk, de a DAC mellett akkor is ki kell tartani. Ahogy egy Manchester United-drukker egy vesztes meccs után is azt énekli, hogy a United örökké élni fog, itt is ugyanígy kell viszonyulni a klubhoz.

Sokakat érdekel az utánpótlás helyzete. Az elmúlt időszakban sok mindenre a szülők dobták össze a pénzt. Mit tud nekik ígérni?
Szeretném, ha a színvonal emelkedne, ha képzett edzők foglalkoznának a játékosokkal. Olyan játékosokat akarok kinevelni, akik képesek lesznek az A-csapatban is játszani, és nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Szisztematikus munkát akarok végezni, amiben a versenyszellem lesz a mérvadó, az fog játszani, aki jó, az fog továbblépni, aki jó, s ugyanígy az edzők között is meglesz ez az egészséges rivalizálás.

Az ön által támogatott várkonyi együttes ezek után a DAC egyfajta fiókcsapata lesz?
A várkonyi csapat most a feljutásért játszik a IV. ligában, remélem, sikerülni fog, a nagy ellenfelünk a nagysurányi gárda. Utána majd eldöntjük, milyen együttműködést alakítunk ki a DAC és a várkonyi csapat között. Mindent megteszünk azért, hogy feljussunk, megerősítettük a keretet, harcolni kell.

A II. ligás szenci csapat működését is támogatta. Ezután is így lesz?
A szenci klub továbbra is a mi sporttevékenységünk részét képezi. Ugyanúgy az utánpótlásra fogunk koncentrálni, szeretnénk bentmaradni a II. ligában.

Korábban olyan tervekről is beszélt, hogy szeretne létrehozni egy futballakadémiát.
Ez most már készül is. Ami Szencen vagy ami Dunaszerdahelyen fog történni az ifjúsággal, az egy akadémiai szintű együttműködés lesz. Bentlakásos módszerrel szeretnék dolgozni, hogy a gyerekekre folyamatosan odafigyeljenek.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?