Világbajnok a magyar női és férfi kardcsapat is

nőikardválogatott2023

A magyar férfi kardcsapat tizenhat év után tudott világbajnoki aranyérmet nyerni pénteken Milánóban, míg a női válogatott vasárnap a franciák elleni fináléban védte meg címét.

A Szilágyi Áron–Szatmári András–Gémesi Csanád–Decsi Tamás összeállítású együttesnek az aranyéremért a sorozatban négyszer győztes dél-koreaiakkal kellett megküzdeni, akiktől az előző két vb döntőjében kikaptak a magyarok. Ezúttal viszont nagyon koncentrált vívással, fordulatos asszókban, a végén Szatmári és Szilágyi remeklésének köszönhetően 45:42-re nyertek.

Kijött a lépés

„Én minden egyes világbajnokságon azt éreztem, hogy meg tudjuk csinálni. Volt, hogy kicsi hiányzott, egy tus, volt, hogy messze voltunk a döntőtől is, hogy megvertek minket a fináléban, hogy bronzérmesek lettünk. Az utóbbi hat évben rendre a legjobbak között végeztünk, és én biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb ki kell jönnie a lépésnek, lesz majd olyan nap, amikor Szatyi is, Csanád is meg én is jól vívunk, és ez elég lesz. Örülök, hogy ki tudtuk várni, hogy ez összejöjjön” – nyilatkozta az MTI-nek Szilágyi Áron, aki 17 évesen tagja volt a 2007-ben világbajnok kardválogatottnak is, de azóta nem tudott csapatban felállni a dobogó tetejére. Az ezt megelőzően sorozatban négyszer vb-győztes dél-koreaiak elleni döntőre rátérve elárulta: azt kérte a társaitól, ne azzal foglalkozzanak, hány döntőt vívtak a riválissal, és hogy azok hogyan alakultak, hanem hogy vívjanak ugyanúgy, mint a japánok elleni negyeddöntőben, melyet délelőtt húsz tus különbséggel nyertek meg.

Az előző napokban gyengébb formát mutató Szatmári elismerte, hogy bár már csütörtökön is próbált úgy teljesíteni, ahogy tud, akkor még nem sikerült. „Keresem én is, hogyan sikerült így átlendülnöm. Nyilván nagyon sokan támogattak otthonról és szurkoltak nekem, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem segített. Ettől függetlenül nagyon nehéz volt nekem mentálisan az elmúlt másfél-két nap. Azt gondolom, ha mindig így vívnék, minden csapatversenyt megnyernénk. A legjobbkor vívtam talán a legjobban” – mondta Szatmári, aki hozzátette, bízott a legvégén őt váltó Szilágyi Áronban.

Gémesi Csanád kiemelte azt is, hogy Szatmári András klasszis vívó, egyéni világbajnok, világbajnoki ezüstérmes. „Azt gondolom, hogy most összeállt, mindig akadt olyan, aki a hátára vette a csapatot, aki nehéz helyzetben beadta azokat a tusokat, amelyekre szükség volt. Ez jelentette a különbséget” – fogalmazta meg a siker titkát a rutinos kardvívó.

Női címvédés

A magyar női kardcsapat címvédőként az előző évben legyőzött franciákkal mérkőzött a döntőben, és nem kezdett túl jól. Az első öt asszó során a Márton Anna–Szűcs Luca–Pusztai Liza–Battai Sugár Katinka összeállítású válogatottból csak utóbbi tudott több tust adni riválisánál, így 18:25-nél Szűcsöt Mártonra cserélte a magyar stáb. Ez a húzás pedig bejött, az előző évi vb-győztes csapatból sérülése miatt kimaradó 28 éves kardvívó remekül szállt be, a világranglista második helyezett Balzer ellen egyenlített is, de végül 11:5-ös asszót bemutatva, 29:30-nál adta át a stafétát. Ezt követően Battai már fordított, Márton pedig egy remek 5:1-es menetet produkálva, 40:34-nél fejezte be a vívást. Az utolsó ember, Pusztai Liza volt, aki a remek formában lévő Sara Balzer ellen kellett, hogy kivívja az aranyat. A 22 éves vívó csak úgy mint egy éve, tökéletesen fejezte be a mérkőzést és egy tussal tovább növelve a magyarok előnyét, 45:38-nál zárta le a finálét és nyerte meg a világbajnoki címet.

A női kardozók a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték Milánóban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?